concert
Indie

Cat Power speelt verstoppertje in TivoliVredenburg

Zou ze het naar haar zin hebben? Of totaal niet? We zijn een nummer of vijf, zes onderweg in de nagenoeg volle grote zaal van TivoliVredenburg als we nog altijd geen idee hebben. Zeker, Cat Power kwam redelijk opgetogen het podium op. Ze zei zelfs een paar keer dankjewel. Maar de thank you’s droogden op, en nu zegt ze al een tijdje niets meer. Ze hoest alleen maar, tussen de nummers door, en bij één hoge noot grijpt ze zelfs naar haar keel. Diep is de zucht die ze slaakt naar haar toetsenist. De spanning is te snijden. Hoe loopt dit af?

Ze is natuurlijk altijd al grillig geweest op het podium, Cat Power. Soms was het hemels goed, soms tergend slecht. Het concert in TivoliVredenburg valt muzikaal gelukkig helemaal in die eerste categorie. Haar driekoppige band bestaat uit een vrouwelijke drummer en twee oude rock-kraaien op elektrische gitaar en toetsen. Ze houden het simpel. Aan toeters en bellen doet deze band niet: het maakt dat de aandacht helemaal uitgaat naar de stem van Cat Power, het alias van de Amerikaanse Chan Marshall (44).

Het lijkt of ze er problemen mee heeft, zoveel hoest ze. Tussen de nummers door drinkt ze volop thee. Maar heeft ze er nu echt last van, of is het een spel? Want ze klinkt weliswaar heser dan ooit, maar ook mooier dan ooit. Mooier ook dan op cd. De concertganger is de winnaar, in dit geval. Nou ja, de luisteraar dan, want te zien valt er niet veel. Marshall, in zwarte broek en met spijkerjasje aan, blijft namelijk zelden in de spotlights staan. Het liefst staat ze aan de zijkant van het podium, daar waar de lampen niet schijnen, te zingen met haar ogen dicht.

Verstoppertje spelen in TivoliVredenburg, dat is het. Aan bewegen doet ze wel, een tikkie ongecontroleerd soms, maar dat lijkt meer te komen omdat de muziek dat haar dicteert dan uit een poging om het publiek te overwinnen. Dat publiek wordt alleen nog getrakteerd op een vreemd onderonsje over het logo op haar koffiebeker. ‘DE? What does that mean?’ Een koffiemerk, roept iemand. ‘Oh.’ Is dat ook weer opgehelderd.

Als het einde na krap anderhalf uur in zicht is, ontstaat er spanning op het podium. Cat Power wil continu overleggen met haar bandleden. Wil ze weg? De zaal heeft geen idee. Onsamenhangend is het verhaal dat ze afsteekt over het waarom. Wat bedoelt ze? We weten het niet en opeens is het klaar. Minutenlang blijft ze daarna op het podium staan, gebarend dat iedereen weer moet gaan zitten. Een staande ovatie is helemaal niet nodig, vindt ze. Uiteindelijk doet ze maar alsof ze de coulissen in kruipt. In de zaal is iedereen daarna klaar voor een toegift, inclusief haar eigen geluidsman, maar een encore komt er niet. De zaallichten flitsen opeens aan en net zo mysterieus als ze gekomen is, is ze dus ook weer verdwenen. Cat Power is definitief verstopt. Hopen dat we de volgende keer meer van haar begrijpen.

(helaas wilde Cat Power geen fotografen in de zaal)

Gezien: 6 juli 2016, TivoliVredenburg, Utrecht

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

nieuws
Hüsker Dü

Hüsker Dü-drummer Grant Hart overleden

Triest nieuws. Hüsker Dü, een van de grondleggers van de hardcorepunk, is zijn drummer en co-songwriter Grant Hart verloren. Hart ...
album
Prophets Of Rage

Prophets Of Rage

De verrassing van Pinkpop dit jaar? Dat een stelletje veteranen zonder een album uit unaniem werd gebombardeerd tot hoogtepunt van ...
album
Foo Fighters

Concrete And Gold

Greg Kurstin produceerde! Paul McCartney speelt mee als drummer! Shawn Stockman van Boyz II Men doet zangkoortjes! Nog veel meer ...