lowlands 2022

Charlotte Adigéry & Bolis Pupul: het coolste duo van Lowlands

Je kunt de hipste outfit in je weekendtas stoppen, uren voor de spiegel staan in de wasruimte, je oor laten piercen en arm laten tatoeëren, maar de coolste kids van het festivalterrein heten uiteindelijk toch Charlotte Adigéry en Bolis Pupul. Met Topical Dancer maakten de Vlamingen al een van de leukste albums van het jaar. Op Lowlands bewijzen ze dat hun bijtende ironie ook live heel aanstekelijk werkt, met hulp van het publiek.

Fotografie Arend Jan Hermsen

Waar halen ze die algehele coolness toch vandaan? Sowieso uit hun kledingkast, met de zangeres in een blauwe cargobroek en multi-instrumentalist Bolis in een paars-zwart geblokt pak. Je voelt je al snel een boerenlul naast hen. Maar de muziek draagt er ook aan bij. De vintage synths ratelen en knisperen, de beats ploegen er omfloerst doorheen. Het is dezelfde coolheid als Soulwax heeft, niet toevallig betrokken bij dit duo: Topical Dancer kwam uit op het DEEWEE-label van de gebroeders Dewaele.

De podiumperformance van het duo is niet eens zo spectaculair, maar de twee pakken Lowlands vrijdagmiddag makkelijk in. En het publiek stelt zich op als derde man, dat helpt ook. Je ziet het zo vaak gebeuren: de party drive van de Lowlanders kan een band opjutten en tot grote hoogten stuwen. ‘Er hangt een goeie vibe hier’, valt Adigéry ook meteen op. Bij set-opener Hey – met droog­komische gezwaai­ van het duo – gaan de eerste handjes de lucht in, om daarna over te gaan in massaal dansen. Geef de Lowlander een straffe beat en hij springt.

Op het podium beukt Bolis ondertussen zijn grooves uit een ARP Odessey, basgitaar of laptop, terwijl Charlotte eromheen danst en ons rake zinnetjes toebijt. ‘Go back to your country where you belong / Siri, can you tell me where I belong?’ Die ironie is nóg een reden om de Vlamingen te omarmen. Ze bespreken racisme en seksisme zonder de bloedeloze humorloosheid van woke. En ze weten wat zelfspot is; dit duo staat niet zomaar rocksterretje te spelen. Ze zijn één met het publiek.

Die onderonssfeer zorgt er ook voor dat het optreden soms wat kaal blijft. Het is een feestje, met Charlotte, Bolis en wij, maar de India wordt zelden écht meegesleept. Misschien komt dat door de beperking van slechts twee mensen op het podium. Zet er een flink doormeppende drummer achter en het geluid en de podiumperformance worden al heel anders – zie Soulwax met zijn driekoppige drummachine. Maar goed, zet dit soort overpeinzingen op papier en je voelt de ironie van Charlotte Adigéry alweer knagen. ‘Oh thank you / Thank you so much for taking the time to tell me this / This is a real eye opener’ (Thank You). En dan hou je maar weer snel je bek.

Gezien: Lowlands 2022, zaterdag 17:05 uur in de India. Lees hier al onze recensies van Lowlands.

De nieuwe OOR is uit!

Bestel ‘m hier.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De totale overgave van Bono: een duik in zijn autobiografie
achtergrond

De totale overgave van Bono: een duik in zijn autobiografie

62 is nog jong, in de huidige rock & roll-wereld. Toch heeft Bono z’n memoires al voor de eeuwigheid vastgelegd ...
Christine McVie (79) van Fleetwood Mac overleden
nieuws
fleetwood mac

Christine McVie (79) van Fleetwood Mac overleden

Christine McVie van Fleetwood Mac is op 79-jarige leeftijd overleden. De zangeres en toetseniste sloot zich in 1970 aan bij ...
Stromae en Paolo Nutini op Down The Rabbit Hole 2023
nieuws

Stromae en Paolo Nutini op Down The Rabbit Hole 2023

Ook IDLES, Slowthai, Froukje, Phoenix, Romy, Sleaford Mods, Weval, Working Men's Club en The Whitest Boy Alive komen naar de ...

Recensie: Charlotte Adigéry & Bolis Pupul: het coolste duo van Lowlands (lowlands 2022) | OOR