concert

Chris Brown maakt Ziggo Dome gek met zijn moves

You hate him or you love him. Genoeg redenen to hate, maar de cijfers van de love liegen er niet om: Chris Brown staat drie keer in een uitverkochte Ziggo Dome als deel van zijn Under The Influence Tour. De laatste show, eind maart, is noodgedwongen nog in het tourschema gepropt. Loving fans smachtten naar een stukje loving Chris Brown. Ze worden beloond met hits, dancemoves uit de tijd dat de film Step Up populair was, buikspieren en general good looks. Eén gelukkige fan krijgt zelfs een lapdance, die tijdens vorige shows al viral ging. Gillen dus voor deze royal uit moderne r&b. 

Fotografie Daniël de Borger

Ziggo Dome staat vol mooi opgemaakte vrouwen en verzorgde mannen. Vrouwen die aan de naaldhak durven, smeken het barpersoneel om deze in bewaring te nemen. Geen reguliere concertgangers en het wordt doorbijten, want Brown heeft na zes jaar zonder Nederlandse show maar liefst 43 nummers voor ze in het verschiet.

Doorbijten is het voor de muziekpurist ook. Wat meteen opvalt bij start show, is dat de productie leidend is. Maar: wát een productie! Kleurrijke led-schermen, animaties, bewegende led-blokken, grootse decorstukken en, uiteraard, heel veel goede dansers. Chris Brown staat net zo goed bekend om zijn danskunsten als om zijn muziek. Hij laat zelf meteen zijn lichaam rollen en is ook niet vies van breakdancemoves. 33 jaar, hij rockt ze nog steeds. Voor de puristen? Gaat ten koste van de live zang. Voor de lovers? Om bij weg te dromen.

Na een half uur knallende showelementen begrijp je waarom hij in een krappe 2 uur 43 nummers kan doen. Brown gaat er met een sneltreinvaart doorheen en doet vrijwel geen heel nummer. Logisch, een aanzienlijk deel van zijn werk bestaat uit collabs en de snelle choreografieën krijgen de overhand. Het enige waar Brown even pauze voor neemt, is het zich laten toejuichen door fans. De frequenties zijn hoog: tijdens hits als Yeah 3x en Ayo overstijgen de fans het geluid van de speakers, die vooral vol bass zitten.

Chris Brown stond ook ooit bekend om zijn goede zangstem, geïnspireerd door soul en geuit in r&b. Deze krijgt de ruimte, de dansers zijn af. ‘Please don’t judge me’, zingt hij. Geen bericht aan de lovers, deze is voor de haters. Zal hij willen terugspoelen? We krijgen een tijdreis naar de periode 2005-2012. Deze start met Run It! uit de tijd dat iedereen die nu eind 20 is op Chris Brown danste en droomde dat je in Step Up danste. De hoogtij van streetdance, op een mix van pop, hiphop en rap.

Door naar 2007 heeft Brown ook wat rustigere hits en bij Take You Down is het tijd voor de lapdance. Welke fan is de gelukkige? De frequenties vanuit het publiek kunnen inmiddels niet hoger. Hun idool naast vijf gespierde halfnaakte mannen met losse heupen: dat maakt iets los. Het publiek staat helemaal aan en we gaan door naar 2010, het jaar van Deuces. 2011, het jaar van Look At Me Now en 2012, het jaar van Turn Up The Music. De choreografieën hebben weer de overhand, hier ligt Browns kracht.

Na de tijdreis en een klein intermezzo van Kevin Hart op tape is het tijd voor het zwoele deel van de show. Dit zijn de songs die écht overduidelijk over seks gaan. Rustige r&b-songs met een kleine beat. De blokken met led-schermen rijden inmiddels traag heen en weer, met dansers die op en af gaan. De choreografieën en songs worden vunzig, ze gaan over je in slaap neuken en seks onder de douche. Hier komt de womanizer in Chris Brown naar boven. Hoe zal het er met de hakken voorstaan? Vergeten, de fans bewegen sexy mee. Ze filmen elkaar, waarschijnlijk live op Instagram. 

Tegen het einde van de show is er na een showcase van het geweldige dansteam nog wat aandacht voor de fans. Er worden drie keer drie nummers getoond: de songs waar het hardst voor gejuicht wordt, worden gespeeld. Het worden Say Goodbye, No Air en Forever. Tot slot trakteert Chris Brown de fans uiteraard nog op recentere hits, zoals No Guidance en afsluiter Go Crazy.

Chris Brown laat zien dat hij ooit relevant was en dat – ondanks alles – nog steeds is. Deze show is voor de lovers. En de haters moeten toegeven dat hij goed is in wat hij doet. Deze royal uit de r&b is een heuse hitmachine, heeft aandacht voor zijn fans en dansmoves als geen ander. Met deze productie hoef je alleen maar je oeuvre te laten klinken – en je moves en lovers doen de rest.

Gezien: 6 maart 2023 in Ziggo Dome, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met U2 (exclusief!), Sophie Straat, Inhaler, Orbital, Roger Waters, Naaz, Lankum, The Vices, The Beach ...
Wim de Bie: 'Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!'
het poparchief

Wim de Bie: ‘Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!’

De Bie Zingt, heette het in 1984 verschenen solo-debuut van Wim de Bie. Dat kon hij dus ook al, zingen ...

Recensie: Chris Brown maakt Ziggo Dome gek met zijn moves (concert) | OOR