concert

Vampire Weekend vindt nieuw leven in AFAS Live

Zes jaar. Zo lang was het geleden dat Vampire Weekend voor het laatst in Nederland speelde. De excuses kwamen in de bijna volle AFAS Live dinsdagavond al snel – in veelvoud zelfs, mondeling en muzikaal, en daverend ook. Hoe de band het goedmaakte? Met een bij vlagen euforisch optreden van twee uur lang, waarin de toeschouwers van emotie naar emotie werden geslingerd.

Zes jaar – in de popmuziek is dat een mensenleven. Je zou Vampire Weekend dan ook bijna zijn vergeten, ware het niet dat de comebackplaat die afgelopen lente uitkwam, Father Of The Bride, opeens minstens twee dijken van singles bleek te bevatten. Die nummers, Harmony Hall en This Life, bezorgden de band de afgelopen maanden opeens weer een stevige impuls. Halverwege de set komen ze in de AFAS Live voorbij, luid bejubeld, stevig geïnspireerd gespeeld en luid meegezongen – als zuurstof voor een heel nieuw leven.

Zeker Harmony Hall blijkt live een kathedraal van een popsong, misschien wel de beste van het jaar, met een zelfbewuste tekst vol knipogen naar een relatie vol spanning. Zoals dat soms gaat: live vallen opeens alle puzzelstukjes in elkaar. Wat een dijk van een lied. En nu allemaal uit volle borst: ‘I don’t wanna live like this, but I don’t wanna die.’ Daartussen: groot feest, dankzij oud én nieuw werk. Het oude werk van het inmiddels klassieke titelloze debuut uit 2008, blijkt de tand des tijds uitstekend te doorstaan. De afrobeatgitaarlijntjes van nummers als Cape Cod Kwassa Kwassa galmen zalig door de zaal, die steeds meer reageert op de band – en andersom.

Want waar het begin van het optreden, helemaal aan het einde van een indrukwekkend lange wereldtournee, nog op een tikkie aftasten lijkt, komt de schwung er gaandeweg genadeloos in. Niet dat Vampire Weekend dan opeens een platte feestband wordt, integendeel. Beheerst en haast ingetogen staat de band op het podium, ook als er daverende stampers worden gespeeld, met veel aandacht voor de soms nogal ingewikkelde twists die hun nummers nemen. Als het in die nummers al te ingewikkeld wordt, zoekt de band zelf soms óók een beetje naar houvast, zo lijkt het.

Op z’n best is Vampire Weekend vanavond als het gekunstelde wegvalt, als het onvervalst melancholiek wordt of juist grenzeloos euforisch. Zoals in het rustige Hold You Now, de opener van de nieuwe plaat, een weemoedig duet met een juweel van een trieste tekst. Of juist in een ouder nummer als Cousins, dat in Amsterdam op turbosnelheid gespeeld wordt en in de bijna volle zaal tot terecht gejuich leidt. Goed om te zien ook dat zanger Ezra Koenig zijn net zo verlegen als zelfverzekerde zelf is gebleven. Hij woont tegenwoordig weliswaar in Los Angeles met een Hollywood-actrice en is ook vader geworden, maar hier op het podium smelt de tijd opeens weg en lijkt Koenig gewoon nog hetzelfde hyperintelligente rijkeluiszoontje met muzieksmaak en verstand van literatuur en poëzie als in 2007.

Gejuicht wordt er dinsdagavond buiten deze zaal ook in de aangrenzende Johan Cruijff Arena, waar het Nederlands Elftal zijn potje tegen een zwakke tegenstander volslagen voorspelbaar met 5-0 wint. Na afloop lopen de Oranje-fans, de meesten met oranje klompen op hun hoofd, en de Vampire Weekend-fans dwars door elkaar heen naar auto en trein. Oranje mag dan wel gewonnen hebben, het zijn toch echt de muziekliefhebbers die vanavond pas écht hebben gescoord.

Gezien: 19 november 2019, AFAS Live, Amsterdam

Fotografie: Luuk Denekamp

Lees meer

Father Of The Bride, het vierde album van Vampire Weekend, bevat achttien songs en klokt nog net geen uur. De muziek herbergt alle karakteristieken van eerder Vampire Weekend-werk. Een sprankelende mix van Afrikaans, Caribisch, folk, ska en indiepop/-rock dus. Ezra Koenig is de man die het allemaal bedacht en gecomponeerd heeft. Een interview. Lees hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen lp of cd-pakket!
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen lp of cd-pakket!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Shame, ...
OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van deze maand
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van deze maand

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Isles
album
Bicep

Isles

Vier jaar geleden viel de wereld als een blok voor Bicep, en dan vooral voor die belachelijk aanstekelijke hit Glue ...

Recensie: Vampire Weekend vindt nieuw leven in AFAS Live (concert) | OOR