concert
Indie

De hoogtepunten van Grasnapolsky 2017

Grasnapolsky begint voor OOR op zaterdag, met een rumoerig optreden van Brihang (Zenderzaal Lange Golf, 15:30 uur). De rapper maakt hiphop in de lijn van landgenoot Tourist LeMC en brengt binnenkort zijn eerste langspeler uit. De Belg heeft tijdens zijn optreden grote moeite om het publiek bij de les te houden. Dat komt vooral door zijn nietszeggende praatjes tussen de nummers door. ‘Zullen we samen gek dansen?’, vraagt hij tot twee keer toe twijfelend aan het publiek, waarna hij er zelf een Stromae-achtig dansje achteraan gooit. Het is jammer dat hij de connectie met het publiek niet weet te maken, want de teksten van zijn nummers zijn ijzersterk. Hoewel je goed moet luisteren om het Vlaamse accent te ontcijferen schuilt er achter vrijwel ieder nummer een sterke tekst. En dat is precies waar de focus van de jonge rapper zou moeten liggen in plaats van op zijn slappe praatjes. Een gemiste kans voor deze Belg.

Daarna is het de beurt aan Jo Goes Hunting (Zenderzaal Lange Golf, 16:45 uur) om de grote zaal voor zich te winnen. Het publiek staat al vroeg voor het optreden voor het podium staat, maar hun geduld wordt op de proef gesteld. De band begint ruim een half uur later dan gepland door technische mankementen. Het resulteert in een ingekorte en vooral gehaaste show die niet overslaat naar het publiek. Hoewel de band een aantal toegankelijke en catchy nummers speelt zoals Act of Leaving, is het af en toe ook taaie kost door de experimentele sound die het gezelschap met zich meedraagt. Doordat de groep niet hun hele set kan spelen is de balans tussen de nummers ver te zoeken. Des al niet te min zet Jo Goes Hunting een sterk optreden neer en weet het een half uur goed te vermaken.

De grootste zaal van het festival is verdeeld in twee locaties. Schuin achter het hoofdpodium speelt Batobe (Zenderzaal Korte Golf, 17:30 uur). Het podium is verscholen in de hoek van de grote zaal, maar sluit perfect aan bij het optreden van de jonge DJ. Speciaal voor Grasnapolsky heeft de muzikant visuals meegenomen die hij op een scherm voor zich projecteert, wat weer doorschijnt tegen de karakteristieke muren van het voormalig zendstation. De Utrechter maakt elektronische muziek in de lijn van Disclosure en Flume en hoewel de visuals een grote toegevoegde waarde voor het optreden zijn, is de zangeres die hij heeft meegenomen dat zeker niet. Ze zit er vaak flink naast en haalt meermaals de energie uit de show. Jammer, want voor de rest levert Batobe wel een fijn en dansbaar optreden af.

Klangstof (Zenderzaal Lange Golf, 20:15 uur) speelde hun allereerste show ooit op Grasnapolsky een aantal jaar geleden. Nu zijn ze terug en spelen ze in de grootste zaal van het festival. Een zaal die goed aansluit op de muziek van de band. Met minimalistische lichten en de grote hoge ramen die een wijds uitzicht over de bossen van de Veluwe bieden, lijkt het scoren voor open doel voor de band. Dat is deels ook zo; het gezelschap speelt een strakke set voor een bomvolle zaal, met Hostage als hoogtepunt. Hoewel Klangstof niet te betrappen is op een fout, mist het optreden af en toe wel wat spanning en is er weinig interactie met het publiek. Maar wat geeft het? Klangstof doet precies waarvoor ze geboekt zijn en bewijst waarom het terecht is dat ze vandaag als een van de hoofdacts op het festival staan.

Aan Tsar B (Zenderzaal Lange Golf, 21:45 uur) de eer om de avond op het hoofdpodium af te sluiten. De Vlaamse Justine Bourgeus was ooit violiste van de Belgische indiefolkgroep School Is Cool, maar besloot in 2015 de band te verlaten om solo te gaan. Het geluid van Tsar B is te vergelijken met dat van FKA Twigs, maar dan net een tikkeltje donkerder. Ook nu wordt het geduld van het publiek op de proef gesteld. De zangeres ondervindt technische problemen en moet haar optreden met een half uur uitstellen. Door de ongelukkige keuze om het gat op te vullen met de feestplaatjes van een DJ is de overgang naar de triphop van de Vlaamse voor het gros van het publiek te groot, wat resulteert in een half lege zaal. Muzikaal gezien zitten de nummers goed in elkaar, maar lijkt het allemaal wel erg veel op elkaar. En wanneer de Belgische zangers ook nog eens zwak bij stem te zijn spoedt het handjevol publiek dat er nog staat zich ook terug naar huis.

Terwijl de Flamingods tijdens de afterparty nog een dj-set draaien op het bungalowpark en Klangstof een verrassingsoptreden geeft, zit de eerste dag van Grasnapolsky er alweer op.

Nieuw dit jaar is de introductie van het ontbijtconcert. Squirrel maakt de bezoekers van Grasnapolsky op zondagochted wakker met fijne folky liedjes in de lijn van Sufjan Stevens. De stem van zanger Joram Tornij komt goed tot zijn recht door de minimalistische sound. Een fijne manier om wakker te worden in het winterse landschap van de Veluwe.

Het gaat goed met de hiphop in Nederland en ook op Grasnapolsky is het genre goed vertegenwoordigd. Toch zijn de vrouwen dun gezaaid binnen dit genre. Gelukkig is daar Linde Schöne (Annex A ,16:15 uur), met slechts een EP op zak krijgt ze het voor elkaar om een lange rij voor de ingang van de zaal te creëren. A capella bestijgt ze het podium en snoert ze het rumoerige publiek direct de mond: ‘Ik ben begonnen, silencio!‘ Door de afwezigheid van haar eenmansbegeleidingsband is Schöne genoodzaakt om alles met een bandje mee te zingen. Het resulteert in een rommelig optreden waarbij nummers verkeerd worden ingezet en met weinig spontaniteit worden opgevoerd. Maar dat is niet erg, want door de manier waarop Schöne op het podium staat, maakt ze alles goed. Met een flinke dosis humor en zelfspot zet ze in een klein half uurtje een vermakelijke en energieke set neer.

Hoewel de rij bij Linde Schöne al lang leek te zijn, prijkt die aan de overkant nog een stuk verder. Moss (Annex B, 17:15 uur) speelt een verrassingsoptreden, waar veel bezoekers al weet van hebben. Hoewel er in het programmaboekje een groot vraagteken gedrukt staat bij deze act, hintte de organisatie ‘s ochtends al naar een optreden van Moss door aan iedere bungalowdeur een Moss-tasje te hangen. En ja hoor, de geruchten zijn waar. Ter ere van het nieuwe album, dat volgende week verschijnt, speelt de band de nieuwe plaat integraal. In drie kwartier tijd wordt in hoog tempo bijna ieder nummer van het aankomende album gespeeld. Dat doet verder niets af aan de kwaliteit van het optreden. Integendeel, geen tijd voor praatjes vandaag, maar een energieke set die nieuwsgierig maakt naar de nieuwe plaat. Moss zet een sterke show neer met catchy-nummers en een belangrijke rol voor de gitaar die we bij het afgelopen album een beetje misten. Door de energieke set mogen we gerust concluderen dat Moss met afstand het beste optreden van het festival heeft gegeven.

Volgens zangeres Fine Glindvas is het is de eerste keer dat het Deense CHINAH (Zenderzaal Lange Golf, 18:45 uur) in Nederland speelt. De frontvrouw vergeet even dat ze met haar band eerder dit jaar op Eurosonic stond, maar dat vergeven we haar.  Het viertal is – niet alleen door de naam in hoofdletters – te vergelijken met een band als CHVRCHES, maar vooraal door de stem van Glindvad en de elektronische sound. Het geluid staat achterlijk hard in de grootste zaal van het festival, maar doordat de band strak speelt komt het de show gek genoeg juist ten goede. Helaas speelt het viertal maar een kleine drie kwartier, precies lang genoeg om hun visitekaartje af te leveren, maar ze laten wel een zaal achter die naar meer snakt. Deze band gaan we in de toekomst zeker veel terug zien op de grote festivals. Grasnapolsky was een fijne eerste kennismaking met Nederland, maar zeker niet de laatste.

Fotografie: Arend Jan Hermsen

Gezien: 11 & 12 februari 2016, Grasnapolsky, Radio Kootwijk

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Nothing But Thieves, Keane, The Analogues, S10, Palaye Royal, Stanley Donwood & Thom Yorke, Jane’s Addiction, Mdou Moctar, Arooj Aftab ...
'Pinkpop is gewoon meer popfestival dan rockfestival geworden'
interview

‘Pinkpop is gewoon meer popfestival dan rockfestival geworden’

Programmeur Rob Trommelen vindt dat Pinkpop vooral vrolijkheid moet oproepen. 'Als het te ingewikkeld wordt, gaat zo’n festival als een ...
Samen Tegen Elkaar
pop
Goldband

Samen Tegen Elkaar

In Grand Hotel Europa, de bekende roman van Ilja Leonard Pfeijffer, maakt het naar de schrijver vernoemde hoofdpersonage een documentaire ...

De hoogtepunten van Grasnapolsky 2017