concert

DE RINGLEADER VAN ALTER BRIDGE

Wat doe je als je leadzanger zulke kapsones krijgt dat hij je miljoenenband verandert in een rokende puinhoop? Gitarist/songschrijver Mark Tremonti (ex-Creed) pakte dat probleem voortvarend aan. Hij ontsloeg zanger Scott Stapp en bouwt op de overblijfselen van zijn voormalige rockband gewoon een nieuwe vesting: ALTER BRIDGE . . .

Met die kordate beslissing kon Tremonti de status van stadionband die Creed had bereikt natuurlijk wel vergeten. Alter Bridge moet zich in het clubcircuit opnieuw bewijzen, en dat doet de band vanavond in een uitverkocht Tivoli overtuigend met een set van anderhalf uur.

Vanaf het titelnummer van het sterke cd-debuut One Day Remains is het duidelijk dat nieuweling Myles Kennedy (ex-Mayfield Four) een voortreffelijke zanger is, die niet alleen vocaal maar ook qua persoonlijkheid uit heel ander hout is gesneden dan de statischer Scott Stapp. Kennedy is een echte ringleader (drummer Scott Phillips geeft hem soms zelfs een begeleidende drumroffel), die het publiek voortdurend toespreekt. Bij het vlammende Metalingus richt hij zelfs bewonderend een felle spot op de hoofden in de zaal. Het plezier is weer hervonden en Kennedy’s zelfspot en grappen en grollen over zijn introvertere bandmaatjes komen de groepsdynamiek zeker ten goede.

Bovendien geven zijn hogere vocalen Tremonti’s compositorische, wat bombastische basis een heel andere uitstraling. Met de frissere, beduidend minder megalomane lyrics vervalt ook automatisch het label ‘relirock’ dat zo hardnekkig aan Creed kleefde. En er is ineens meer ruimte voor snerpende solerende gitaren, waar live natuurlijk dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Maar er zijn ook rustiger intervallen, zoals de ballad In Loving Memory, die met akoestische gitaar begint en later bijval krijgt van Brian Marshall’s elektrische bas en drums.

Om het nog bescheiden repertoire wat op te peppen, speelt het viertal naast de hele debuut-cd ook een handvol hardrockklassiekers: Teenage Wasteland (The Who), Rock & Roll (Led Zeppelin) en in de toegiftenreeks Crazy Train (Ozzy Osbourne). De logische noodgreep om de set aan te vullen met de bekende hits uit het succesrepertoire van Creed wordt daarmee handig omzeild. Een duidelijker statement kan Alter Bridge niet maken. DIANA KORPERSHOEK

Gezien: TIVOLI OUDEGRACHT, UTRECHT (6 MAART)

Alter Bridge is nog te zien op de volgende plaatsen: 013, Tilburg (7 maart), Fields of Rock, Goffertpark Nijmegen (18 juni)


 


 

Meest gelezen artikelen

Ayreon in 013: meer is meer bij dynamisch progmetalspektakel
concert

Ayreon in 013: meer is meer bij dynamisch progmetalspektakel

Exact vier jaar na Into The Electric Castle brengt Arjen Lucassen met 01011001 – Live Beneath The Waves opnieuw een ...
Verrassing: nieuw album The National komt maandag uit
nieuwe muziek

Verrassing: nieuw album The National komt maandag uit

The National brengt maandag zijn nieuwe album 'Laugh Track' uit. Dat maakte de band vrijdag bekend op hun eigen festival ...
Sufjan Stevens kampt met zeldzaam Guillain-Barré syndroom
nieuws
sufjan stevens

Sufjan Stevens kampt met zeldzaam Guillain-Barré syndroom

Sufjan Stevens ondergaat een intensieve behandeling voor het Guillain-Barré-syndroom, een spierziekte die mensen volledig kan verlammen ...

Recensie: DE RINGLEADER VAN ALTER BRIDGE (concert) | OOR