concert

Dirty Projectors: de revanche van de ultranerd

Er zijn studies die uitwijzen dat kleding de gemoedstoestand van mensen weerspiegeld. Toen Dave Longstreth van Dirty Projectors vorig jaar plotseling strak gekleed en met een melancholische baard in het nieuws verscheen, maakten we ons echt even zorgen. Zijn band was uit elkaar gevallen en zijn relatie voorbij. Het ging niet goed met hem, lazen we overal. En hij bracht ook bizarre emoliedjes vol autotune uit. Een jaar later is die situatie 180 graden gedraaid en ligt er een – wat onterecht genegeerde – zomerplaat in de winkel. Het gaat weer beter met Longstreth, althans als we zijn vertrouwd afgeraffelde kleding mogen geloven.

Ooit, in 2009, was Dirty Projectors het hipste bandje onder de hippe Brooklyn-bandjes. De tijd dat Dave in hetzelfde huis woonde als Ezra Koenig van Vampire Weekend, waar ze ook altijd pasta aten met Grizzly Bear (die andere Pitchfork-favoriet) is al lang en breed overgewaaid. Veel bands uit die periode zijn vergeten – TV on the Radio bijvoorbeeld, heeft iemand het daar nog over? – maar Dirty Projectors was een ander verhaal. Hun knotsgekke mix van indie en R&B beïnvloedde Solange en leidde tot samenwerkingen met Kanye, Paul McCartney, Björk, Blood Orange en Joanna Newsom. Het was het geluid van de toekomst. Uit het oog, maar niet uit het hart dus.

En dat gaat precies op voor dit optreden in Paradiso Noord. Er komt geen eind aan de stroom van goede liedjes, en ieder nummer had uit kunnen groeien tot de grootste hit van de avond. Oud materiaal weigert ouder te worden en twee half geslaagde nieuwe albums zijn samen één goede. Het ene moment klinkt I Feel Energy als een clubhit, terwijl publieksfavoriet Cool Your Heart een koebelsolo krijgt die je eerder zou verwachten bij bijvoorbeeld LCD Soundsystem. Het andere moment geeft Longstreth in Keep Your Name een rap ten beste, en zijn de gevlochten gitaar- en zangpartijen in That’s A Lifestyle van pure schoonheid.

De stemmen van Amber Coffman en Angel Deradoorian lijken onvervangbaar, maar de nieuwe band doet de oude vergeten, hoewel het vooral Longstreth is die de constante factor is. Zijn voorkomen ademt creativiteit. Als de vrolijke chaoot een praatje maakt vergeet hij halverwege waarover hij vertelt. Je ziet het gebeuren. Een ultranerd, bijna cartoonesk, maar eentje met een goed stel hersens en een groot hart voor muziek. Het is een wonder dat Dirty Projectors de Nederlandse festivals overslaat, want het is vanavond moeilijk niet van ze te houden.

Fotografie: Arend Jan Hermsen

Gezien: 15 augustus 2018, Paradiso Noord, Amsterdam 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

King's Mouth - Music And Songs
album
The Flaming Lips

King’s Mouth – Music And Songs

Wie het Instagram-account van Wayne Coyne een beetje volgt, weet dat hij onlangs vader is geworden. Het jongetje heet Bloom ...
Smooth Big Cat
album
Dope Lemon

Smooth Big Cat

Een ‘smooth big cat’ schijnt een zorgeloze vent te zijn die ’s avonds met maten onder het genot van whisky ...
Dudu
album
B Boys

Dudu

‘Not everything has to make sense’, zongen de jongens van B Boys ergens in de eerste minuten van hun debuutplaat ...

Recensie: Dirty Projectors: de revanche van de ultranerd (concert) | OOR