concert
Indie

Eindelijk die sterke clubshow van Death Cab For Cutie

In Nederland lukte het Death Cab maar nooit om echt goede shows neer te zetten, maar in Utrecht is de band dan eindelijk op een hoog niveau. De setopbouw is perfect, twee uur lang gaat Death Cab For Cutie langs zijn gehele discografie om er het beste van te presenteren. Het geluid is na een kwartier goed in balans en na vijf liedjes komt het eerste hoogtepunt met Black Sun dat wordt opgevolgd door het eveneens nieuwe The Ghosts of Beverly Drive. Net als de meeste nummers van hun recente Kintsugi vallen deze live veel beter op hun plaats dan op de plaat.

Niet iedere song van Death Cab is even goed, maar door de stevige muzikale invulling is het wel continu genieten. Zo weet Death Cab For Cutie Utrecht afwisselend te laten genieten met nummers die poppy zijn (You Are A Tourist), stevig rocken (Bixby Canyon Bridge) of tot meezingen (Soul Meet Body) uitnodigen. Dat dit alles wordt gespeeld met een jeugdige gretigheid mag verrassend heten bij een band die toch alweer achttien jaar bezig is. Die drang zorgt voor een punksnelheid waarmee de nummers elkaar opvolgen, waardoor je af en toe vergeet om echt te genieten.

Op zijn best is Death Cab For Cutie halverwege de show met twee oudere nummers. Eerst is er I Will Follow You Into The Dark, waarbij Gibbard in z’n eentje op het podium staat met alleen zijn gitaar en een spotlight op hem. En alhoewel het nasale stemgeluid af en toe lastig blijft om aan te horen klinkt het hier oprecht ontroerend met op precies het juiste moment een stilte, waarna het publiek het overneemt en woord voor woord meezingt. Als daaropvolgend de machtige baslijn van I Will Possess Your Heart wordt ingezet, komen er acht minuten puur muzikaal genot langs die het publiek alsmaar verder in het nummer trekken, tot aan het epische experimentele eindstuk. Je hoopte dat die bas nog minutenlang zou doordenderen.

Door: Tom Smeets / Fotografie: Jelmer de Haas

Gezien: 16 november 2015, TivoliVredenburg, Utrecht

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Honk
album
The Rolling Stones

Honk

Als de fysiek een beetje wil meewerken, gaan The Rolling Stones de komende maanden op tournee door de VS. Reden ...
Fat White Family: feestend naar de afgrond
interview
Fat White Family

Fat White Family: feestend naar de afgrond

Disfunctioneel. Destructief. Verslaafd aan drank, drugs en aandacht. Fat White Family is het allemaal, en met overtuiging. De titel van ...
Serfs Up!
album
Fat White Family

Serfs Up!

Waar een verbod op heroïne in de studio al niet goed voor is: op Serfs Up! klinkt narcoticabrigade Fat White ...

Recensie: Eindelijk die sterke clubshow van Death Cab For Cutie (concert) | OOR