concert

ESNS18: de vrouwen van Noorderslag

Kensington won eindelijk de Popprijs, Boef kreeg geen bierdouche omdat er geen drankjes de zaal in mochten en had zelfs een liedje gemaakt om z’n excuses aan te bieden en onze verslaggever Sven Gerrets ging tijdens Noorderslag op zoek naar de meest veelbelovende vrouwen uit het Nederlandse muzieklandschap. Hij had keuze genoeg, want tijdens bijna ieder tijdslot waren er meerdere opties beschikbaar.

Een beginnersfout kan op de laatste dag in Groningen niet ontbreken: aankomen bij de Oosterpoort rond acht uur. Lang verhaal kort, net op tijd binnen voor Kim Hoorweg (21:15 uur, CBK). Met haar kenmerkende glunderende gezicht kijkt ze tevreden naar de opkomst. Op 16 maart presenteert ze haar nieuwe album en vanavond zingt ze veel nieuw materiaal, met als een van de uitblinkers het titelnummer Untouchable. Hoorweg is van huis uit jazz-zangeres, maar ook voor wat toegankelijkere nummers is haar virtuoze stem prima geschikt. Tijdens de nummers is er veel ruimte voor de begeleidende muzikanten om instrumentaal een poosje de spotlight over te nemen. Vooral gitarist Anton Goudsmit maakt daar gretig gebruik van. Als de zangeres een jazznummer wil gaan zingen verontschuldigt ze zich daarvoor. Overbodig, het publiek hangt van begin tot eind aan haar lippen.

Dan is het even moeilijk kiezen. De folk van Rosemary & Garlic lonkt, de beats van My Baby zouden heerlijk danswerk op kunnen leveren, maar uiteindelijk valt de keuze toch op Dakota (22:00 uur, Marathonzaal). Lisa Brammer, Lana Kooper, Annemarie van den Born en Tessa Raadman kennen elkaar van de vooropleiding van het conservatorium in Amsterdam en besloten samen muziek te gaan maken. Een beetje zoals Local Natives, een van de bands die ze als inspiratiebron noemen. Hun liedjes zijn intens, dromerig en hypnotiserend, en gecombineerd met de stijgende temperaturen in de langwerpige en lage zaal, waan je je al snel op een zwoele zomeravond. Beetje bij beetje bouwen ze de show op en jagen er steeds vaker drumpartijen en scherpe riffs door de nevelen om te ontladen. Wat heeft Nederland toch een gigantische voorraad aan talenten.

De volgende act op de lijst is al geruime tijd geen talent meer te noemen. Wende (22:50 uur, Kleine Zaal) stond in 2005 voor het eerst op Noorderslag en behoort inmiddels tot de gevestigde orde. Toch voelt het wederom alsof er een compleet nieuwe zangeres staat, doordat ze zich continu blijft vernieuwen. Pop, electro, Franse Chansons, het lijkt haar allemaal geen enkele moeite te kosten. Ze wordt vanavond bijgestaan door Yan en Ludowic, twee muzikanten die aan de zijkanten staan en daar een keur aan instrumenten bespelen, van vibrafoon tot synthesizer. Ze vormen de perfecte begeleiding voor de stem van Wende, het ene moment zacht en breekbaar, het volgende dreigend en allesomvattend.Ze bezingt de wereld in het groot in De wereld beweegt en zoomt in naar kleinmenselijk drama in Buenos Aires, wat ga je met hem doen? Allemaal onderdeel van haar bijzondere onderzoek naar wat het is om mens te zijn in deze tijd. De teksten zijn rauw-poetisch en zonder opsmuk, waardoor ze verdraaid effectief binnenkomen. Als ze Jacques Brel zingt laat Wende haar innerlijke beest los. Ze schreeuwt en zindert en slaat haar klauwen in je emoties. De oerkrachten van Wende die loskomen moeten ergens meetbaar zijn op een schaal van Richter. Vervolgens neemt ze haar publiek een eeuw mee terug in de tijd, naar een cover van Mens, durf te leven (in 1917 geschreven door Dirk Witte). Bij het refrein dirigeert ze iedereen om luid mee te brallen en dat levert zo’n magische atmosfeer op dat niet iedereen het in het publiek droog houdt.

Dat laatste gebeurt niet voor de laatste keer deze avond. Ook bij het magisch mooie optreden van Pitou (01:00, Patio) vloeien er tranen. Maar daarover meer in het verslag van collega Jeroen Sturing.

Fotografie: Marcel Poelstra

Gezien: 20 januari 2018, Noorderslag, Groningen

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Lowlands beleeft topeditie

Lowlands beleeft topeditie

Midden augustus. Zowel de zomer als het festivalseizoen loopt op zijn einde, wat maar één ding kan betekenen: het is ...
Muziek verslaat symboolpolitiek op Pukkelpop

Muziek verslaat symboolpolitiek op Pukkelpop

Editie 34 van Pukkelpop had 198 artiesten op acht podia op drieënhalve festivaldag. Twee keer kwam er een volksverhuizing op ...
When I Have Fears
album
The Murder Capital

When I Have Fears

Vraag de mannen van The Murder Capital naar hun favoriete band en ze noemen – niet geheel verrassend – The ...

Recensie: ESNS18: de vrouwen van Noorderslag (concert) | OOR