concert
Punk

Fans redden geregisseerde show Enter Shikari

Enter Shikari is zo'n band die altijd op tournee is. Vorig jaar zagen we de groep nog op Lowlands en ook de Melkweg is voor de Britten vaste prik, maar aan die talloze concerten kleven ook twee nadelen: je ziet vaak dezelfde show en altijd maar toeren gaat zelfs . . .

Voorprogramma Cancer Bats heeft niet z’n beste dag. De groei die de Canadezen de laatste jaren op plaat doormaakten – met Dead Set On Living (2012) als voorlopig hoogtepunt – komt er op het podium niet echt uit. De stem van Liam Cormier is erg monotoon en bovendien staan zijn vocals veel te zacht in de mix, een probleem dat later bij Enter Shikari terugkomt. De zaal is duidelijk niet voor de hardcorepunk van de Cancer Bats gekomen, zelfs Beastie Boys-cover Sabotage krijgt nauwelijks bijval. Jammer, want de Bats zijn een bovengemiddeld goede band, die vanavond waarschijnlijk niet veel nieuwe zieltjes hebben gewonnen.

Als Enter Shikari het podium opkomt, verandert de Melkweg ineens wel in een kolkende massa. De band zelf is er niet meer van onder de indruk: dit maken ze iedere avond mee. De show komt dan ook wat plichtmatig over. Reynolds heeft z’n jas zelfs aangelaten. Verrassingen in de setlist zijn er wederom niet: de volgorde van de nummers mag anders zijn dan de vorige keer, veel variatie in songkeuze is er niet. Het materiaal van laatste plaat A Flash Flood Of Colour zijn nu bij de fans alleen beter ingeburgerd dan tijdens de show in oktober 2011 in Tilburg. Maar dat was op Lowlands natuurlijk ook al zo… Het zorgt er wel voor dat iedere zin keihard wordt meegebruld door de veelal jonge fans.

Het enthousiasme van de Melkweg zorgt ervoor dat Enter Shikari een ruime voldoende krijgt. Dat klinkt een beetje gek, maar de fans maken deze show. De band zelf doet het rustig aan. Reynolds duikt nog wel een keer het publiek in en zingt een nummer op het balkon, maar de rest van de band staat redelijk onbewogen op het podium. En als er dan eens een instrument de lucht in gaat, dan is het zo getimed dat gitarist en bassist dit tegelijk doen. Had ik al verteld dat ze lichtjes hebben op hun instrumenten? Nee? Nou dat hebben ze dus.

Doorbraaksingle – en stiekem het beste nummer – Sorry, You’re Not A Winner zit al vroeg in de set. Maar Enter Shikari hoeft allang niet meer op die song te teren. Sterker nog, bij Warm Smiles Do Not Make You Welcome Here, Juggernauts en afsluiter Zzzonked gaat de zaal een stuk harder los. Enter Shikari deed vanavond z’n werk, niets meer en niets minder. Ik weet niet of de band de spontaniteit van de begindagen ooit nog terug weet te vinden, maar zolang zalen als de Melkweg propvol staan bewijst de band met deze geregisseerde aanpak zijn gelijk. Het is wel te hopen dat ze de volgende keer met nieuwe nummers komen. En dat de heren iets beter uitgeslapen zijn.

Fotografie: Bart Heemskerk

Gezien: 23 januari 2012, Melkweg, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...
Eerste beelden Bowie-film 'Moon­age Daydream'
kijken
David Bowie

Eerste beelden Bowie-film ‘Moon­age Daydream’

De eerste trailer van de nieuwe David Bowie-film 'Moonage Daydream' is vanaf nu te bekijken. De film draait vanaf september ...

Recensie: Fans redden geregisseerde show Enter Shikari (concert) | OOR