concert
Punk

Fidlar laat weinig heel van Paradiso-Noord

Fidlar is een graag geziene gast op de Nederlandse podia, maar Paradiso vol krijgen bleek nog iets te ambitieus voor de punkrockband uit Los Angeles. De show werd verplaatst naar Paradiso-Noord, dat vanavond helemaal uitverkocht is. De zaal is gevuld met een ongeregeld zooitje stoners, skaters en andere soorten –ers. Zodra de band om stipt negen uur aftrapt met Beastie Boys-cover Sabotage wordt het grootste gedeelte van de zaal meteen opgeslokt in een flinke moshpit, die pas stopt zodra de band een ruim uur later definitief het podium verlaat.

Eerlijk is eerlijk, het viertal uit Los Angeles wijkt niet bepaald veel af van eerdere concerten die ze in Nederland gegeven hebben. Wie de band al eens eerder gezien heeft staat, behalve die Beastie Boys-cover, eigenlijk geen verrassingen te wachten. Al moet wel gezegd worden dat we de band nog nooit zo strak hebben zien spelen als vanavond. Het tempo ligt namelijk moordend hoog. Ultieme meebruller Cheap Beer komt al vroeg in de set, maar je stembanden hebben nog geen tijd om bij te komen van het scanderen van I! DRINK! CHEAP! BEER! SO! WHAT! FUCK! YOU! of de band zet de volgende knaller al weer in.

Rustpunten zijn er niet en frontman Zac Carper beperkt zijn lollige praatjes tot een minimum. Ook de locatie draagt bij aan het effect van de band. Door de intieme zaal van Paradiso-Noord voelt het af en toe alsof je in je garage naar de punkband van je broertje staat te kijken, en dat is bedoeld als compliment. Maar wat betreft hun nummers kan de band de volgende keer best weer een poging doen om een grotere zaal vol te krijgen, die staan namelijk stuk voor stuk als een huis. Een vrolijk, bijna radiovriendelijk, nummer als 40oz. On Repeat gaat moeiteloos hand in hand met furieuze nummers als Punks en 5 to 9.

Het viertal bewaart het beste keurig voor het laatst. Bad Habits, de afsluiter van het meest recente album Too krijgt een vernietigende uitvoering mee . Afsluiter van de reguliere set Cocaine wordt voorafgegaan door een sitdown en zodra die voorbij is blijft er helemaal niks meer over van de zaal. Enige kritiekpuntje dat we na de toegift nog zouden kunnen hebben is dat het optreden best wat langer had mogen duren, maar het is maar de vraag of de band dan hetzelfde tempo vast had kunnen houden. Als we dan in een grote bezwete massa de zaal uitlopen zien we een groep jongens met ontbloot bovenlijf compleet laveloos op een bank zitten. Moe maar voldaan. Fidlar gaf een hele zaal een ruim uur lang de gelegenheid om compleet uit zijn dak te gaan. Soms is dat gewoon genoeg.

Fotografie: Luuk Denekamp

Gezien: 9 augustus 2016, Paradiso-Noord, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

nieuws

Word lid van Club OOR en kies je welkomstgeschenk!

Als je nu een abonnement neemt op OOR, word je niet alleen automatisch lid van Club OOR - waarmee je jaarlijks ...
album
Courtney Barnett & Kurt Vile

Lotta Sea Lice

De eerste single van de andere Courtney en Kurt, Over Everything, was de perfecte synthese van beider stijlen: aanstekelijk eigenzinnig ...
winactie
The Waterboys

Tickets voor The Waterboys in AFAS Live

Op woensdag 15 november staan de folkrockers van The Waterboys in AFAS Live. En jij kunt daarbij zijn, want OOR ...