concert

First Aid Kit spontaner én melodieuzer dan ooit in Paradiso

Loepzuiver, bloedmooi, ontwapenend; het is allemaal weleens gezegd over First Aid Kit. Maar boos? Zo kenmerkten we de Zweedse zussen Klara en Johanna Söderberg nog niet eerder. Halverwege de set spuwen de blauwgroene ogen vuur. Woest zijn ze wanneer ze You Are The Problem Here inzetten, een voor First Aid Kit ongebruikelijke, onheilspellende song over verkrachting. ‘We need to put the shame and blame, back where it belongs!’ en andere krachttermen rollen daarna onder luid gevloek van het podium, gesterkt door de #MeToo-beweging. ‘Sorry for swearing so much’, giechelt Klara er direct achteraan.

Want het moet wel gezellig blijven in Paradiso. Uitverkocht huis en de ruggen plakken letterlijk tegen elkaar aan. Van de dreigende breuk tussen de twee zusjes voorafgaand aan deze tour is weinig meer te merken. De scheurtjes in de zusterband, veroorzaakt door het succes van het voorgaande album, waren al gedicht met een roadtrip naar Joshua Tree, California. Fleetwood Mac knalde uit de speakers en de kou was uit de lucht. Vol gas naar album vier: Ruins, de plaat waar het vanavond grotendeels om draait. En verrek, er sijpelen zowaar wat Fleetwood Mac-invloeden door.

De nieuwe songs zijn, net als de oudere overigens, folkpareltjes. Al schuiven ze iets meer in de richting van pop. Opener Rebel Heart is een goed voorbeeld. We zien Klara – de jongste, en beste zangeres van de twee – met een elektrische gitaar, waar ze eerst steevast bleef vastklampen aan haar akoestische. We horen een rijker geluid, ergens tussen folk, Americana en pop, met meer ruimte voor de bas. Bassiste Johanna heeft overigens wel wat moeite met haar toegenomen verantwoordelijkheid. Ze blijft onzeker kijken naar haar greep en af en toe mist ze een nootje.

Paradiso toont zich, in katzwijm gevallen door de engelenzang, zeer vergevingsgezind. Zo komen de zusjes zelfs weg met een langdradige aankondiging van hun (internationale) band en schuwen ze de clichés niet. Zo zien we onvervalste Amerikaanse country roads op de middle of the road country-ballad Postcards. Later staat Paradiso spreekwoordelijk op de banken voor een op straattheater lijkende uitvoering van ‘Hem of Her Dress’. Toegegeven, het is ook wel een grappig gezicht. De zusjes, toetsenist en verdwaald ZZ-Top bandlid Steve Moore – let maar op de zonnebril en die imposante baard – en drummer Scott Simpson allemaal rond één microfoon. De op zichzelf al komisch ogende Moore met een trombone en Simpson met een grote trom om diens schouder. Het schouwspel krijgt Paradiso zowaar aan het dansen en meezingen, net als het voor countryzangeres Emmylou Harris geschreven Emmylou, dat van voor naar achter wordt meegezongen; zelfs door de zwaarste mannenstemmen die Paradiso vanavond rijk is.

In een langgerekte anekdote vertelt Klara dat het al weer bijna tien jaar geleden is dat First Aid Kit in de kleine zaal van Paradiso stond (februari 2009, zeven euro per kaartje). En inderdaad, je zou bijna vergeten dat deze Zweedse verbanddoos al zo lang mee gaat. Daarom is het extra bijzonder dat we na vanavond weer een aantal kenmerken aan de eerste zin kunnen toevoegen: spontaan, (licht) geëngageerd en melodieuzer dan ooit.

Fotografie: Marcel Poelstra

Gezien: 7 maart 2018, Paradiso, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: First Aid Kit spontaner én melodieuzer dan ooit in Paradiso (concert) | OOR