rock werchter

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter

‘Are you ready?, schreeuwt Dave Grohl in de microfoon voor een overvolle festivalweide. ‘Yeaaah!’ is het overweldigende antwoord. En of het Werchter-publiek er klaar voor is. Tijdens The Pretender zet de mensenmenigte spontaan ‘And who! Are you!’ in, zo luid dat Grohl grijnzend ‘That’s my fucking line!’ roept, om de Foo-klassieker nog maar eens in te zetten.

Fotografie Shali Blok

Tijdens deze editie waarin Rock Werchter meer dan eens probeerde het programma te vernieuwen met jonge alternatieve bands en popacts, staan de Foo Fighters naast Lenny Kravitz als enige old school rockmastodonten op de affiche – en ze spelen die rol met verve. De Foo-mania laat de Werchterweide namelijk behoorlijk op tilt slaan. De band verkocht de 88.000 zondagtickets eigenhandig binnen enkele uren uitverkocht.

Er zijn namelijk nogal wat jaren voorbijgegaan sinds Dave Grohl en de zijnen op een festival in de Benelux speelden: in 2017 waren ze net zoals nu afsluiters van Werchter, in 2018 stond de band op de Pinkpop-zaterdag. Bovendien is het de eerste tournee van de Foos sinds het overlijden van drummer Taylor Hawkins en Grohl’s moeder Virginia, gevolgd door het vorig jaar uitgebrachte album But Here We Are, dat de band na sonische uistapjes terug leek te brengen naar de basis: snoeiharde stadionrock.

Natuurlijk is er in die jaren wat veranderd. Grohl rent en springt nog steeds met het enthousiasme van een jonge hond over het podium en zingt en schreeuwt net zo aanstekelijk (en soms iets vermoeider), maar laat zich ook makkelijker emotioneren.

Tijdens de prachtige vertolking van het bijna 25 jaar oude Aurora bijvoorbeeld, volgens Grohl de favoriete Foo Fighters-song van Hawkins. Dan verandert de briesende frontman opeens in een introspectieve gitarist. Of tijdens The Teacher van het nieuwe album. Grohl draagt het tien minuten durende furieuze, rauwe nummer op aan zijn moeder en gebruikt er een prachtige dubbelhals-gitaar bij ter begeleiding. ‘You showed me how to breathe, never showed me how to say goodbye.’

Ondanks de beladen toon die het optreden kleurt, is Grohl lekker gevat. De setlist bestaat uit klassiekers en ‘fucked up songs’ als La Dee Da voor de die-hard fans, die hij meer dan eens aanspreekt. Hij grapt met het publiek (‘If you don’t know the words, look at the grey haired guy by your side’) en met de band, die als een groep oude vrienden op elkaar ingespeeld is.

Josh Freese, opvolger van Hawkins, wordt geïntroduceerd als ‘de man die ons weer een band laat zijn’. Freese ramt als een bezetene op de drums en mag ter introductie March Of The Pigs van Nine Inch Nails inzetten, net als de andere bandleden, waarop Grohl improviseert.

The mania is real: de Foo Fighters zijn de enige headliner die de Werchterweide dit weekend zo totaal inpakt. Terwijl Dave Grohl na Everlong in de coulissen verdwijnt, vijftien minuten voor de geplande afloop, blijven zijn woorden aan het publiek toch nadreunen: ‘I hope I’ll see you again, so I don’t have to say goodbye.’

Gezien: Rock Werchter 2024, zondag (22.30 uur).

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Met Muziek & AI, Johnny Cash, Goldband, Khruangbin, Patti Smith, Kneecap, Cassandra Jenkins, Abel & Sef, Danny Brown, Personal Trainer ...
The War On Drugs geeft Groningen een voorkeursbehandeling
concert
the war on drugs

The War On Drugs geeft Groningen een voorkeursbehandeling

The War On Drugs en Nederland hebben een bijzondere band. Voor het derde jaar op rij is de band in ...
De documentaire 'Zappa' toont unieke beelden van een unieke man
film
frank zappa

De documentaire ‘Zappa’ toont unieke beelden van een unieke man

Documentairemaker Alex Winter moest over verschillende hordes springen voor zijn filmportret van Frank Zappa, held én criticus van de hippiegeneratie ...

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter