concert

Fred Again.. vertedert en verwent het publiek in Ziggo Dome

De aantrekkingskracht van Frederick John Philip Gibson is echt something else. Het fenomeen, groot geworden met sad bangers voor nachtelijke momenten van introspectie, deels in een (corona)tijd waarin we enkel konden dromen van een donkere en zweterige dansvloer, heeft de afgelopen jaren een ongekende reputatie opgebouwd. Het is, zelfs met die behoorlijk stevige ticketprijzen, dan ook niet verwonderlijk dat Fred Again.. tweemaal de Ziggo Dome uitverkoopt.

Fotografie Theo Batterham

Want waar de Britse nepobaby – Gibson stamt van een aristocratische familie en ging naar dezelfde school als Kate Middleton (en Nick Drake, trouwens) – vorig jaar nog duizenden mensen moest teleurstellen op Lowlands omdat de Heineken aan alle kanten uitpuilde, knalt ook de Amsterdamse megazaal vandaag volledig uit zijn voegen. Sterker nog: dankzij de onorthodoxe set-up, waarbij er enkel onderscheid is gemaakt tussen kaarten voor (een deel van) de tweede ring en de overige zit- en staplaatsen, staat de vloer van de Ziggo meer op elkaar gepakt dan ooit. Niet gek ook, gezien het feit dat de tien procent aan stoeltjes die niet gevuld zijn, daardoor beneden staat. 

En da’s een slimme zet, want daardoor is de sfeer in de zaal nóg broeieriger dan je op voorhand zou verwachten. Fred Again.. weet zo te zien niet waar ie aan begint als hij na een paar nummers besluit om het restant van Swedish House Mafia-collab Turn On the Lights op het tweede podium, verderop in de zaal, te spelen. Het duurt een flinke minuut voordat er voldoende ruimte is om zich een weg door het publiek te banen, maar als het eenmaal zover is, is het louter vuurwerk dat volgt. 

Skrillex-samenwerking Rumble krijgt een verdriedubbeling van de bassen met zich mee, met drops die nóg dikker zijn aangezet dan in het origineel, terwijl de producer het daarop volgende Jungle van een smerige (maar zalige) drum & bass-edit voorziet. Waarom dat zo goed werkt, is letterlijk zichtbaar: de continu filmende telefoons verdwijnen terug in de handtasjes en (te strakke) broekzakken, zodat de handen zorgeloos de lucht in kunnen. 

Want laat één ding duidelijk zijn; toute ‘hip’ Randstad – vermengd met een flinke aanwas aan extreem enthousiaste Britten – is vanavond uitgelopen om Fred Again.. eindelijk aan het werk te zien. Het wordt gepercipieerd als een avondje uit in optima forma, inclusief kittige outfits, T-shirts die anderhalve maat te klein zijn, een stevige dosis make-up en één pot gel per kuif. Niks mis mee natuurlijk, maar die specifieke doelgroep draagt er wel aan bij dat de show een tikkie doodslaat op de momenten dat de producer even gas terugneemt – niet in de laatste plaats zodat ie weer even op adem kan komen. 

Da’s dan gelijk ook een van de problemen waar de Brit mee te kampen heeft. Door zijn kinderlijke enthousiasme vergeet hij soms zijn eigen beperkingen; de kortademigheid (waarover ook al gerept werd op Down The Rabbit Hole eerder dit jaar) leidt er soms toe dat het qua tempo wat te wensen over laat. Sowieso helpt het voor de spanningsboog niet mee dat eerder genoemde klappers al zo ver voorin de set zitten. En het feit dat hij zijn show afsluit met een vrij onnodige tweedeling van de zaal om delen van Strong (met The xx’ Romy) en het fraaie Angie (I’m Lost) mee te laten zingen, zorgt ervoor dat de boel even na half elf als een nachtkaars uit gaat. 

Maar goed, tot zover het zuur. Nu het zoet. En zoet is het zeker, als de aimabele DJ vertelt over hoe zijn broer vanuit Londen drie uur in de auto zat om zijn Glastonbury-show bij te kunnen wonen, terwijl Freds schoonzus hoogzwanger was. Na afloop reed hij gelijk weer terug naar huis, om precies vijf minuten voor de geboorte van zijn dochtertje te arriveren. Het verhaal is te goed om kapot te checken, zeker als Fred gelijk zijn jongste single Adore U (met de Nigeriaanse Obongjayar) in start terwijl we op de enorme schermen achter hem babyfilmpjes van zijn nichtje zien. Vertederend. 

Zulke verhalen, in combinatie met de intieme video’s van de artiesten waarmee hij samenwerkt en de huis-tuin-en-keukenfilmpjes waarmee hij zijn socials volplempt, maken Fred Again.. natuurlijk ook één van ons. Het maakt hem benaderbaar, waardoor zijn emotionele producties vanavond nog meer onder je huid gaan zitten. Nepobaby of niet.

Gezien: 14 september 2023 in Ziggo Dome, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van King Of ...
Hit Me Hard And Soft
pop
Billie Eilish

Hit Me Hard And Soft

Hit Me Hard and Soft – waar hebben we dat eerder gehoord? Ik moest zomaar denken aan de titeluitleg van ...
TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows
jubileum

TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows

TivoliVredenburg opende tien jaar geleden haar deuren. We vieren het verjaardags­feestje mee met een terugblik in tien memorabele concerten ...

Fred Again.. vertedert en verwent het publiek in Ziggo Dome