concert

Gelukzalig Jungle heeft gouden formule gevonden

Een beetje mysterie rondom je band creëren, dat kan in tijden van social media best moeilijk zijn: Mark Zuckerberg weet inmiddels meer over iedere willekeurige bassist dan z’n bandgenoten zelf. Toch lukte het Jungle in eerste instantie zijn identiteit verborgen te houden. Zomerhits Busy Earnin’ en Time vielen rond 2013 zomaar uit de lucht. De Londense, zo vonden we uit toen niet veel later een debuutalbum verscheen. J en T bleken Josh Lloyd-Watson en Tom McFarland, twee blanke Britten verantwoordelijk voor de meest swingende neo-soul van het moment. In november verkochten ze Paradiso Noord binnen een paar minuten uit, nu is de tweede plaat op komst en is het tijd voor de grote zaal.

Ook dat bastion is niet tegen Jungle bestand: een paar minuten voor de geplande aanvang staat er nog een lange rij buiten Paradiso. Gelukkig is het lekker weer en begint de band twintig minuten later. De mensen die al binnen zijn vermaken zich ook prima: Shazam gaat veelvuldig de lucht als het publiek wordt opgewarmd met een wijde selectie soul en elektronica. Het mag duidelijk zijn: Jungle weet waar het de mosterd moet halen. Als het zevenkoppige collectief om tien voor negen zijn set begint met nieuwtje Smile doen de falset-zingende Britten denken aan de Bee Gees die de derde broer in de tourbus achtergelaten hebben, Daft Punk zonder helmen en Caribou met een paar chillpillen achter de kiezen.

Niets ten nadele van de Londenaren zelf, overigens. Jungle opent sterk, heel sterk. Na Smile volgt in de vorm van Julia, The Heat en de minstens zo sterke nieuwe single Happy Man het eerste salvo hits. In onze recensie van Jungle’s debuutalbum verweten we de band nog dat het allemaal wat steriel klonk, vanavond valt vooral op hoe strak de driedelige ritmesectie speelt. Ze stellen de twee extra zangeressen in staat af en toe de show te stelen en tonen de kwaliteiten die Lloyd-Watson en McFarland inmiddels hebben als kundige bandleiders. Jungle is een machine die zijn muziek met even dodelijke als dansbare precisie op Paradiso afvuurt en zijn opnames op het podium overtreft: met slechts één album en een paar singles op zak speelt de band een soort greatest hits-show. Lemonade Lake en Lucky I Got What I Want vormen wellicht onverwachte hoogtepunten die er – samen met de welkome change of pace van nieuwe track Casio – voor zorgen dat het middenstuk van de set geen seconde inzakt.

Wat daarbij helpt is de geweldige lichtshow die Jungle meegenomen heeft naar deze eerste show van zijn Europese tour. Zeven silhouetten zijn scherp afgetekend tegen een muur van gouden lampjes die op de maat van de muziek oplichten. Daarboven prijkt in hetzelfde goud de bandnaam. Toch al mooie momenten als Platoon worden magisch als de muzikanten baden in een zee van goud. Als een opvallend sterke uitvoering van het normaal wat onopvallende Drops uitmondt in megahit Busy Earnin’, overspoelt die golf van energie de volledige grote zaal. Nadat toegift Time nog zo’n tsunami heeft ontketent, prijken de letters ‘Jungle 4 eva’ op het lichtscherm. Dat weten we nog net zo niet, maar we kunnen met zekerheid zeggen dat de gouden formule van Jungle nog lang niet uitgewerkt is. Hier staat een goed geoliede festivalfavoriet die de AFAS Live – zij het met wat meer muziek op zak – moeiteloos aan zou moeten kunnen. Gelukkig hebben ze in natuurpark de Groene Heuvels een groot meer, want bij Down The Rabbit Hole kunnen ze de borst vast natmaken voor deze Britten.

Fotografie: Jack Parker

Gezien: 14 mei 2018, Paradiso, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Radiohead brengt Ill Wind uit als single
nieuws
Radiohead

Radiohead brengt Ill Wind uit als single

Helemaal nieuw is ie niet: Ill Wind, de nieuwe single van Radiohead. De nummers stond in 2016 op de speciale ...
Installatie speelt onafgebroken Africa van Toto
nieuws
Toto

Installatie speelt onafgebroken Africa van Toto

Dat Africa van Toto nog altijd een populair nummer is, dat weten we. Maar kunstenaar Max Siedentopf uit Namibië vindt ...

Recensie: Gelukzalig Jungle heeft gouden formule gevonden (concert) | OOR