best kept secret

Goldband wint zelfs uitwedstrijd op Best Kept Secret

Karel is kwijt. Een paar minuten voor acht, het bandje van Rommel speelt al. Milo en Boaz, beiden ontspannen met biertje in de hand, zijn backstage onder toeziend oog van de camera lacherig op zoek naar hun derde bandmaat. De slapstick druipt ervan af en als Karel zich nietsvermoedend keurig op tijd bij het gezelschap voegt, beginnen de mannen aan het optreden alsof er niets is gebeurd. Tot zo ver de rock & roll vanavond. Het jolige toneelstukje zet de toon voor de rest van het optreden: de Haagse heren, voortdurend grappend en grollend, nemen zichzelf én het festival op de hak, zonder het daarbij na te laten een feestje te bouwen.

Fotografie Anne-Marie van Rijn

Goldband is een opvallende naam in de avontuurlijke programmering van Best Kept Secret. De gemiddelde festivalbezoeker komt hier om gitaarbandjes te zien of experimentele indie te ontdekken, niet zozeer om zich diep in het zweet te werken op doorgesnoven gabberhouse met jaren 80-esthetiek. Op papier dus een mismatch, maar de heren lijken hier zelf niet zo mee te zitten. Karel merkt vrolijk op dat het strand en water van de Beekse Bergen doen denken aan de Scheveningse thuisbasis, het reuzenrad van De Pier hebben ze zelf meegenomen. 

De boeking op het wat meer alternatieve popfestival van Nederland is ook geen aanleiding voor de groep om iets anders te doen dan anders. De livebezetting heeft zich recent uitgebreid met een bassist, maar bij de meeste nummers overheerst het industriële gebonk. Na opener Rommel (‘Ik ben verslaafd aan de nacht’) en hitje Ja Ja Nee Nee, volgt de tweede nieuwe single Paniekaanval, een emotioneel bedoelde draak van een tranentrekker om de verkeerde redenen. Met deze mispeer laat de groep zich pijnlijk in de kaarten kijken. Werden op debuutalbum Betaalbare Romantiek de grenzen van de goede smaak al verkend, zonder de broodnodige knipoog worden deze ruimschoots overschreden. 

Misschien geen feestje voor de fijnproevers onder ons, maar het veld voor de One vult zich met enthousiast publiek dat wel te porren is voor wat gespring. Daar weten de mannen uiteraard raad mee. Ook de grootste zuurpruimen aan de rand van het veld zullen het de heren vergeven. Samen zetten de lolbroeken een prima sfeertje neer met plaagstootjes richting elkaar – Boaz krijgt een flesje over zijn hoofd leeggegoten, er wordt gefilosofeerd over elkaars einde – naar gastverschijning Maan, die aan de kant wordt gezet zodat Boaz haar vriend Karel een dikke zoen kan geven, en aan het adres van het aanwezige festivalpubliek, dat wordt aangesproken met ‘kom op Best Kept Mysteryland!’.

Het laatste blokje met stamper Mijn Stad en zomerhit Witte Was wordt routineus afgewerkt. Instructies voor een wall of death heeft het veld volgens Milo niet nodig: ‘Dit is een rockfestival, toch?’ Goldband toont zich wederom een betrouwbare festivalact en houdt zich ook tijdens deze uitwedstrijd knap staande. Achter het mainstream succes van de hitwonders rijst ondertussen wel de vraag waar de groep richting de toekomst nog meer toe in staat is, maar dat is van later zorg. We zijn benieuwd wie er volgende week op Pinkpop zoek is. 

Gezien: Best Kept Secret 2023, 10 juni (20.00 uur) op de One. Lees hier al onze verslagen van Best Kept Secret.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Nothing But Thieves, Keane, The Analogues, S10, Palaye Royal, Stanley Donwood & Thom Yorke, Jane’s Addiction, Mdou Moctar, Arooj Aftab ...
'Pinkpop is gewoon meer popfestival dan rockfestival geworden'
interview

‘Pinkpop is gewoon meer popfestival dan rockfestival geworden’

Programmeur Rob Trommelen vindt dat Pinkpop vooral vrolijkheid moet oproepen. 'Als het te ingewikkeld wordt, gaat zo’n festival als een ...
Samen Tegen Elkaar
pop
Goldband

Samen Tegen Elkaar

In Grand Hotel Europa, de bekende roman van Ilja Leonard Pfeijffer, maakt het naar de schrijver vernoemde hoofdpersonage een documentaire ...

Goldband wint zelfs uitwedstrijd op Best Kept Secret