concert

Green Day levert vermaak voor twéé verjaardagsfeesten in Gelredome

‘Welkom bij de dertigste verjaardag van Dookie‘, schreeuwt Billie Joe Armstrong tegen een vol Arnhems Gelredome. Terwijl de vijftigers volgens de recensie met Saviors het beste album sinds American Idiot hebben uitgebracht, staat de avond in het teken van dertig en twintig jaar geleden. Dookie en American Idiot dus. Ze worden integraal gespeeld.

Fotografie Anieck van Maanen

Na geopend te hebben met het nieuwe en sterke The American Dream Is Killing Me, dat dan weer wel. Maar hoe maf is het dat je twee albums van begin tot eind kunt naspelen en dat het perfect in een concert past. Er zijn weinig bands die dat klaarspelen.

Nu werkt Green Day er ook wel keihard voor. Volgens het bekende Amerikaanse adagium ‘we entertainen ze net zo hard tot ze capituleren’ trekt de band van leer. Met een wat onwennig publiek en een haperend zanggeluid is het er even inkomen, maar bij Longview gaat het los. En dan moeten Basket Case, When I Come Around en F.O.D. nog komen.

Het is haast niet voor te stellen dat het trio amper twintig was ten tijde van Dookie. De tijd lijkt weinig vat te hebben op Armstrong, terwijl Tré Cool er inmiddels uitziet als een oudere natuurkundeleraar (maar dan met blauw haar).

Via publiekslieveling Know Your Enemy, enkele nummers van Saviors (waaronder het sterke Dilemma) en Brain Stew wordt een sprong naar 2004 gemaakt, toen American Idiot uitkwam.

Ook hier een volledige uitvoering met de grotere hits American Idiot, Boulevard Of Broken Dreams en Wake Me Up When September Ends en al die andere nummers die in Arnhem volop worden meegezongen.

Green Day trekt de trukendoos open. Fans die stukjes meezingen of meespelen op het podium, een sterk decor, vuurwerk (terwijl enkele kilometers zuidelijker Rammstein ook al het vuurtje opstookt) en Armstrong die de aandacht vast probeert te houden. Al begint dat Queeneske ge-eeeeeyooo dat we moeten herhalen al snel te irriteren.

Als American Idiot is afgesloten volgt het nieuwe nummer Bobby Sox en uiteraard Good Riddance als toegift. Het is dan ook echt wel klaar. Magisch werd het nooit. Maar dat lag ook niet in de verwachtingen. Green Day levert het vermaak dat je van ze mag verwachten. En de vaststelling dat hun albums van dertig en twintig jaar geleden nog sterk overeind staan.

Gezien: 19 juni 2024 in Gelredome, Arnhem

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Met Muziek & AI, Johnny Cash, Goldband, Khruangbin, Patti Smith, Kneecap, Cassandra Jenkins, Abel & Sef, Danny Brown, Personal Trainer ...
The War On Drugs geeft Groningen een voorkeursbehandeling
concert
the war on drugs

The War On Drugs geeft Groningen een voorkeursbehandeling

The War On Drugs en Nederland hebben een bijzondere band. Voor het derde jaar op rij is de band in ...
De documentaire 'Zappa' toont unieke beelden van een unieke man
film
frank zappa

De documentaire ‘Zappa’ toont unieke beelden van een unieke man

Documentairemaker Alex Winter moest over verschillende hordes springen voor zijn filmportret van Frank Zappa, held én criticus van de hippiegeneratie ...

Green Day levert vermaak voor twéé verjaardagsfeesten in Gelredome