lowlands 2022

Haagse Johnny Bravo's van Goldband maken droom waar

Al op de vroege zaterdagochtend kun je niet om ze heen. Uit alle bluetooth­boxjes en overstuurde telefoonspeakers op de camping klinkt die ene Nederlandstalige monsterhit. ‘Dit is een noodgeval! Help me uit de brand!’ Je hoorde ‘m al in de kantine van de hockeyclub, de snackbar om de hoek en – zelfs – de betere platenzaak. En nu dus op Lowlands, waar de drie Haagse Johnny Bravo’s van Goldband hun ongekende succesjaar gloedvol komen inkoppen. Of beter: hun droom komen verwezenlijken. Want dat is het: een volle Alpha, een uitbundig Lowlaaands!!, luidkeels meezingend.

Fotografie Arend Jan Hermsen

En zoals gewenst: de Alpha en het omringende veld zijn packed. Er wapperen groengele vlaggen, bordjes met ‘Ja Ja’ (dan wel ‘Nee Nee’) steken boven het publiek uit, evenals een roze flamingo die er verder niets mee te maken heeft. Binnen sluiten groepjes vrienden hun rijen om niemand in de ramvolle tent erdoor te laten en buiten smeert men zonnebrand. ‘The fucking Alpha!!’ klinkt het vervolgens als de bandleden het podium oprennen, hun droom tegemoet. ‘Drie jaar geleden stonden we nog in Sexyland’, memoreren ze meteen maar. Ja, de coronaperiode heeft deze jongens goedgedaan. Van lollige stukadoors naar megasensatie in drie jaar tijd.

Haagse Johnny Bravo’s zijn het dus, surfend op de golf aan nieuwe Nederlandstalige pop. De nalatenschap van Het Goede Doel, Doe Maar en Toontje Lager lag al drie decennia te verstoffen in de kelder van de Nederpop, zoals onze verre voorgangers bij OOR dat noemden, en het werd de hoogste tijd dat iemand het weer eens naar bovenhaalde – en er een dikke beat onderzette. De tracks waarmee ze een ravage aanrichtten in het clubcircuit (De Langste Nacht, Witte Was, Ja Ja Nee Nee) worden hier onthaald als popklassiekers. Je kunt eindeloos door de mensenmassa ploeteren: werkelijk iedereen lijkt alles (couplet-refrein-couplet) mee te zingen.

Verrassingen? Wat precies de toegevoegde waarde van Maan is, die tijdens Ik Haat Je even ‘van hier tot aan de maan en terug’ mag meezingen, is niet duidelijk, maar het aantreden van Sophie Straat is raak. Haar Tweede Kamer – inclusief Doe Maar-koortje – geeft de set precies het smerige smoelwerk dat soms ontbreekt aan de gladde eigthiespop. De frituurvet-smeuïge ballade Kinderwens doet dienst als cooling down tussen de meezingers. Tenenkrommend, maar niet zonder knipoog. En probeer maar eens níet te lachen als tienduizenden mensen ‘Ik ben er klaar voor / Mijn eigen junior’ meezingen. Het zal nog druk worden in het sekshotel aan het Ohlalalaantje.

Het laatste kwartier wordt echt alle subtiliteit uit de tent geblazen, als de eightiespop plaatsmaakt voor schuurfeesthouse en bonkige bangers als Mijn Stad (inclusief vlaggengewapper), Psycho en Witte Was. Een beukblokje uit de school van The Opposites. Boaz Kok betrad het podium nog heel geinig op een ‘kniemobiel’, om zijn gebroken voet te ondersteunen, nu staat hij vol op die voet te springen. Goldband heeft het eigenlijk niet meer nodig, deze lompe feestmodus, inclusief crowdsurfen op een opblaas­matras. Maar hey, dit is hún droom. Niemand die ze tegenhoudt. ‘Kom, laten we het laatste nummer in onze onderbroek doen’, roepen ze. Whoa, mama!

Gezien: Lowlands 2022, zaterdag 14.00 uur in de Alpha. Lees hier al onze recensies van Lowlands.

OOR‘s Nederpop-special!

Bestel ‘m hier.

 

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
Een baanbrekende hype viel moeilijk te spotten op ESNS 2023
festival

Een baanbrekende hype viel moeilijk te spotten op ESNS 2023

ESNS is al jaren het paradepaardje van Groningen, dat muzikaal talent over heel Europa verzamelt en een plekje geeft in ...
Pinkpop kondigt nog eens 17 nieuwe namen aan
nieuwe namen

Pinkpop kondigt nog eens 17 nieuwe namen aan

Onder andere Warpaint, The Haunted Youth en Tom Odell komen naar Landgraaf. Eerder werden P!NK, Robbie Williams en RHCP al ...

Recensie: Haagse Johnny Bravo's van Goldband maken droom waar (lowlands 2022) | OOR