pinkpop

Hang Youth schopt Pinkpop vrolijk tegen de schenen

We zijn niet in de archieven gedoken om dit te checken, maar het zou ons niks verbazen als Hang Youth zondagmiddag het record heeft gevestigd voor de meeste nummers die een band in één show op Pinkpop speelde. 39 zijn het er, nooit veel langer dan een minuut en bijna altijd voornamelijk opgemaakt uit één herhaalde leus die vaker wel dan niet ook de titel vormt. Een betrouwbaar recept, zo blijkt, want het levert een van de leukste shows van de Pinkpopzondag op.

Fotografie Hub Dautzenberg

Een show waar ook duidelijk behoefte aan was, want we hebben het dit weekend nog niet eerder zo druk gezien bij Stage 4. Het publiek strekt zich tot ver over het plein, wat door frontman Abel van Gijlswijk bij opkomst direct wordt gememoreerd. ‘Kankerveel mensen zeg’, zegt hij met een lachje, waarna de sloopkogel die Hang Youth heet van start gaat. Van Gijlswijk en zijn band schoppen tegen vrijwel elk heilig huisje dat er bestaat, of het nou de koning is (die lijkt op een zwerver), de Olympische Spelen of zelfs De Staat (waar ‘niemand een pokoe van kent’), de band die een kwartiertje na Hang Youth aantreedt op het hoofdpodium. 

Maar Van Gijswijk richt zijn pijlen natuurlijk het liefst op Den Haag. Dat horen we in nummers als De Overheid Naait Sekswerkers (Zonder Consent), Twee Kamers en Geen Eén Goed Idee en Waarom Stemmen Jullie Steeds Op De VVD. Voorafgaand aan laatstgenoemde moeten alle VVD’ers in het publiek natuurlijk even hun handen opsteken. Dat zijn er nog best wat, maar die staan een nummer later waarschijnlijk ook weer vrolijk mee te schreeuwen. Hang Youth schopt Pinkpop af en toe vrolijk tegen de schenen, maar is hier bovenal om een feestje te bouwen. Dat lukt uitstekend. In tegenstelling tot Turnstile weet Hang Youth wél drie kwartier lang te vermaken met korte nummers zonder veel ontwikkeling.

Het publiek eet de hele show lang uit de handen van Van Gijlswijk. Zo leert hij ons voor De Dijken Moeten Hoger (Geen Gelul) een dansje bestaand uit drie handgebaren en verheft hij absurdistische publieksinteracties tot kunst. Wie heeft er een rijbewijs? Wie tankt er weleens? Dan heeft hij nog een goede tip, Shell! Wie heeft er zin om heel veel geluid te maken? We worden over van alles bevraagd en keer op keer gaan de handen de lucht in. Als alle 38 nummers op de setlist (verspreid over vijf A4’tjes) gespeeld zijn, blijven er nog twee minuten over. Dus rennen Van Gijlswijk en zijn mannen direct weer terug op het podium en zetten ze gewoon nog een keer Belastingdienst in, waarmee de show ook opende. Een passend droogkomisch einde aan een van de meest vermakelijke shows op deze Pinkpop-editie.

Gezien: Pinkpop 2022, zondag (16.30 uur) in Stage 4. Lees hier al onze recensies van Pinkpop.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole
Down The Rabbit Hole
wilco

Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole

Waar is het feestje? Niet hier! Niet bij Wilco. Voor aanvang van het grootse en gretig gewilde nachtprogramma, doet Wilco ...
Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic
festival

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic

Voor festivalbezoekers die gelukszoekers zijn viel er zaterdag wel heel veel te halen op TW Classic. Wat kan een dagje ...
George Kooymans: 'Jullie zijn nog niet van me af'
interview
golden earring

George Kooymans: ‘Jullie zijn nog niet van me af’

‘Met George!’, klinkt het monter, aan de andere kant van de lijn. Slechts eenmaal ging de telefoon over en de ...

Recensie: Hang Youth schopt Pinkpop vrolijk tegen de schenen (pinkpop) | OOR