concert

'Harde piemels' en genderfuck: OOR was erbij

Sommige dingen moet je zien om het te begrijpen. Als ik u  vertel dat 250 hippe kids compleet uit hun dak gaan op de new wave-achtige muziek van een androgyn model dat zoveel tattoo’s op zijn (haar?) benen heeft dat het lijkt dat ie een panty aanheeft, dan kunt u zich daar waarschijnlijk weinig bij voorstellen. Als ik er dan nog aan toevoeg dat er daarna vier iets te dikke jongens op het podium staan te schreeuwen dat ze een harde piemel hebben, dan bent u – als serieuze muziekliefhebber – helemaal de weg kwijt.

En toch gebeurt het vanavond allemaal. De ouders aan de bar zien het met verbazing en walging aan. Als dochterlief na de show niet mee naar huis wil, maar in de rij wil gaan staan om op te foto te gaan met de transseksuele zanger(es), zie je ze elkaar vertwijfeld aankijken: wat hebben we verkeerd gedaan tijdens de opvoeding?


Jawel: dit is hét tieneridool van 2010. Uw kroost loopt er straks ook zo bij.

Jeffree Star is model, ontwerper, zanger maar vooral ‘Queen of the internet’. Via Myspace wordt het pas 24-jarige transgenderfenomeen in no time een ster. Ook al vindt de ‘Queen of the Beautiful’ – nog zo’n bijnaam – aansluiting bij het crunkcore-genre, muzikaal bevindt ze (u ziet het, ik gebruik de mannelijke en vrouwelijke variant door elkaar) zich meer in de synthpop, new-wave en electropop hoek. Alleen die rare lage grunts passen niet in dat plaatje. Muzikaal stelt het nauwelijks iets voor. Maar daar gaat het niet om! Het is het totaal plaatje. Star die met zijn benen wijd op het podium gaat likken, de drummer – met elektrisch drumstel – die constant zijn stokje zit af te likken, de langharige metalgitarist die ‘fuck me’ achterop z’n gitaar heeft geschreven en natuurlijk de fans die luidkeels de dubieuze teksten van debuutalbum Beauty Killer.


BrokeNCYDE: “Het volgende nummer gaat over hoe vet stom huiswerk is!”

De Oude Zaal lijkt tijdens het optreden van Miss Star al niet heel erg vol – wat met name komt omdat het jonge publiek zich samenpakte voor het podium – als hoofdact BrokeNCYDE begint is het nog leger. Hoe dat komt? Jeffree Star heeft tijdens haar show aangekondigd dat ze later die avond gaat signeren in de hal. En als fan wil je dan natuurlijk wel vooraan staan. Het is duidelijk: het kortstondig populaire BrokeNCYDE is voorbijgestreefd door genderfuck – niet mijn woorden! – Star. De fans die wel zijn blijven staan hebben echter het half uur van hun leven.  Tijdens het in sommige kringen legendarische optreden op Lowlands waren ze nog met z’n tweeen, vanavond is het viertal compleet. Niet dat het veel uitmaakt, of er nou vier of twee jongens in de microfoon staan te schreeuwen…natuurlijk is er weer die grootspraak. Harde piemels is nog altijd het favoriete onderwerp van de groep en ook het scanderen van hun eigen naam staat hoog op het lijstje van de gehate en geliefde emocrunkgroep.


De leden van BrokeNCYDE checken of hun piemels nog wel hard zijn.

Vlak voordat BrokeNCYDE het laatste nummer aankondigt komt de echte ster van de avond voorbij lopen. Jeffree Star is op weg naar de hal. Voor hem loopt iemand van de beveiliging, achter haar een zwerm jonge meisjes en jongens. De zaal stroomt leeg. Terwijl BrokeNCYDE met een cover van Sexy Bitch van David Guetta en Akon nog een laatste poging doet, moeten ze het zelf toch ook door hebben gehad: hun gimmick is ingehaald door een andere. Zo gaat dat in de wereld van de crunk.

Fotografie: Luuk Denekamp

Gezien: maandag 19 april 2010, Melkweg, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Paul Dokter (ex-Serenes) overleden
nieuws
The Serenes

Paul Dokter (ex-Serenes) overleden

Er is een stukje Friese pophistorie heengegaan: vandaag werd bekend dat Paul Dokter, een van de twee zingende en songschrijvende ...
A New Day Now
album
Joe Bonamassa

A New Day Now

Joe Bonamassa debuteerde in 2000 veelbelovend met A New Day Yesterday. De toen 22-jarige New Yorker speelde uitstekend gitaar en ...
Dreamland
album
Glass Animals

Dreamland

Even werd Glass Animals bedreigd in zijn voortbestaan, toen drummer Joe Seaward twee jaar terug werd aangereden door een truck ...

Recensie: 'Harde piemels' en genderfuck: OOR was erbij (concert) | OOR