Lowlands 2022

Arctic Monkeys zetten hun headline­status op het spel

‘Waarom staat het publiek zo stil, verdomme!!’ Twee lange jongens schreeuwen het naar Alex Turner, springen naar voren, vastbesloten daar verandering in te brengen. Het is dringen in het eerste vak voor de show in de Alpha. Fans herinneren zich wilde avonden met de Arctic Monkeys. Op Pinkpop bijvoorbeeld, in 2014, toen iemand zijn been brak. Dat zal bij de Arctic Monkeys anno 2022 niet gebeuren. De band verkoopt t-shirts met een discobal. Die discobal, larger-than-life, draait ook boven het podium, terwijl de band onverstoorbaar door speelt. Lowlands rekende op een nieuw album, dat weliswaar klaar is, maar nog niet uit. Al krijgen we misschien wel één nieuw liedje te horen. 

Foto’s Arend Jan Hermsen

Oh nee, het is een deep-cut van Suck It And See. Zelfs de diehards herkennen That’s Where You’re Wrong even niet. Een exemplarisch moment. Op Lowlands speelt de band alle favorieten in een dwarsdoorsnede van hun interessante loopbaan – en toch passen die niet zo goed als het pak van Alex Turner. Alles moet door het mengpaneel van de nieuwe stijl. De sound wordt vol aangezet door drie extra gastmuzikanten. Deze muzikanten klinken als een gelikte coverband. De Arctic Monkeys willen mensen laten schuifelen, niet springen. Althans, een deel van de band.

Drummer Matt Helders bewaakt de ruige kant van de band uit Sheffield. Hij drijft de band ook. Als een nummer eindigt, tikt hij direct een volgende in. Ergens heeft hij drie seconde even niks te doen, gooit een stok de lucht in en vangt hem precies op tijd weer op om de volgende maat in te tikken. De start is veelbelovend. Meteen wordt er gesprongen, want de band vuurt explosief The View From The Afternoon en Brianstorm op Lowlands af. Helders oogt energieker dan tijdens de vorige tournee, die wat frictie tussen de bandleden veroorzaakte over de toekomst van de Arctic Monkeys. Deze show is een soort compromis: iets sneller dan Tranquility Base Hotel, gecombineerd met de grote Alex Turner-show.

Zonnebril af, zonnebril op. Turner gedraagt zich als een Hollywood-acteur die de rol van James Dean aanneemt. Hij melkt zijn imago als onbereikbaar sekssymbool uit, en daar hoort ook een bepaalde manier van zingen bij. Turner klinkt ouder dan de 36 jaar die hij is. Tijdens de pandemie heeft hij goed naar Elvis Presley gekeken. Thuis, op de bank in Los Angeles. Voeten omhoog, sigaar in mondhoek. En reken maar dat hij daarna de platen van Frank Sinatra opzette. Cornerstone zingt hij als een nummer uit de Great American Songbook. En dat wordt niet door iedereen gewaardeerd. Bij enkele bezoekers die speciaal voor de band zijn overgevlogen uit Engeland, wekt Turner irritatie. Ze verlaten de Alpha dan ook halverwege het optreden. Fatima Yamaha, is dat wat?

Alex Turner schroeft het tempo ondertussen steeds verder terug. Zoals bij Potion Approaching, dat Helders te snel inzet en door Turner met een handgebaar teruggefloten wordt. Paar tandjes naar beneden, Helders, anders kan Turner zijn crooning niet toe passen. Zoiets gebeurt ook bij Teddy Picker. Telkens vervreemd hij zich van wat meer fans. Vooraan checkt een jongen met het petje achterstevoren het blokkenschema. Hij bemachtigt een gewild plekje vooraan, zingt hartstochtelijk mee en valt na een paar nummers stil. Was dit de band die zijn passie voor muziek aanwakkerde? Je zou denken dat de Arctic Monkeys hun headliner status op het spel zetten.

Het is de vierde keer dat Turner en consorten op Lowlands spelen en hoewel de band het publiek lijkt te verliezen, is de band tevens populairder dan ooit. Het is inmiddels AM, een moderne klassieker, dat de band definieert. Destijds een gedurfde afslag waarbij een nieuwe toekomst uitrolde. Nu staan er veel jonge mensen — ook veel tieners — die band daarom juist willen zien. AM vormt met een derde het zwaartepunt van de set. Het publiek zingt iedere noot van die plaat mee en klinkt als de tweede stem van de band. Deze Arctic Monkeys excelleren in midtempo. Het is een band die strakker gaat spelen, maar de speelsheid is weg. De Arctic Monkeys ruilen rauw voor elegant. Turner gedraagt zich als een vijftiger op een reünietour. En de bezoekers die vastbesloten een moshpit starten? Die staan te schuifelen voor het podium.

Gezien: Lowlands 2022, zaterdag 22:30 uur in de Alpha. Lees hier al onze recensies van Lowlands.

De nieuwe OOR is uit!

Bestel ‘m hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Nothing But Thieves, Keane, The Analogues, S10, Palaye Royal, Stanley Donwood & Thom Yorke, Jane’s Addiction, Mdou Moctar, Arooj Aftab ...
Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam
winactie
eefje de visser

Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam

Eefje de Visser bereidt zich voor op de festivalzomer met een unieke show op een nog geheime locatie in Rotterdam ...
'Pinkpop is gewoon meer popfestival dan rockfestival geworden'
interview

‘Pinkpop is gewoon meer popfestival dan rockfestival geworden’

Programmeur Rob Trommelen vindt dat Pinkpop vooral vrolijkheid moet oproepen. 'Als het te ingewikkeld wordt, gaat zo’n festival als een ...

Arctic Monkeys zetten hun headline­status op het spel