concert

Bij Lizzo in Ziggo Dome is iedereen even een 'big girl'

Zelfliefde is een prominent thema geworden in de popmuziek. Een beetje overdone op dit moment, zou je kunnen zeggen, maar dat gaat niet op voor Lizzo. De Amerikaanse zangeres, geboren als Melissa Jefferson, nam ons in Ziggo Dome een avondje mee in haar wereld. ‘I don’t know who you all are, but everybody in this bitch is a big girl tonight!’

Fotografie Marc Prodanovic

‘Hebben jullie me gemist, motherfuckers?’, roept Lizzo zodra ze op het podium verschijnt in een neon bodysuit. Meteen klinken de eerste noten van The Sign, openingstrack van haar laatste album Special. Samen met een horde curvy danseressen swingt, springt en twerkt Lizzo over het podium. Curvy is gedurende haar carrière een handelsmerk geworden. De zangeres ontving veel haat over haar lichaamsbouw, maar heeft dit om weten te zetten in iets positiefs. Haar muziek, met teksten als ‘it’s bad bitch o’clock, yeah, it’s thick-thirty’, viert alle vrouwen met stevige dijen en cellulitis. Als sterke advocate van de body positivity movement laat ze geregeld haar mening horen, preferabel via Tiktok. Het is prachtig om te zien hoe ze lak heeft aan alle kritiek en lekker haar eigen ding blijft doen. Ook vrouwen met een maatje meer kunnen er geweldig uitzien in een catsuit.

Tijdens het zwoele Naked flaneert Lizzo over het podium in een kimono met bont aan de mouwen en een piepkleine bodysuit, waarschijnlijk van haar shapewear-merk Yitty. Dat de zangeres (in haar eigen woorden) de ‘C-E-HO’ van dit bedrijf is, wordt er flink in gepeperd tijdens de show. Ze pronkt tijdens Boys met haar glitterende Yitty-petje en tijdens kostuumwissels krijgen we op het grote scherm een soort Yitty-reclamespotjes te zien. Is niet erg verder, het sluit mooi aan bij de rest van de show.

De laatste Lizzo plaat Special heeft, op een paar leuke discostampers na, niet heel veel speciaals te bieden (wat de titel dus compleet tegenspreekt). Een aantal meezingers, sterke vocalen en grappige songteksten. Echter, presenteer je deze songs in een glitterjurk, met Lizzo’s gospel-achtige vocalen en een kneitergoede show eromheen, dan heb je een heel andere plaat. Opeens kun je niet meer stil blijven staan tijdens liedjes die je normaal gesproken doorspoelt.

Het wordt helemaal mooi als Lizzo tijdens Coldplay en Truth Hurts haar dwarsfluit erbij pakt. Dat ze op professioneel niveau de dwarsfluit bespeelt is onderhand geen geheim meer, maar toch is het gaaf om dat eens in het echt te zien. Ergens tegen het einde van de show krijgen we nog een kleine traktatie; een korte cover van Chaka Khans I’m Every Woman. Heel jammer dat het een verkorte versie is, een hele cover had waarschijnlijk niemand erg gevonden.

The Special Tour doet zijn naam eer aan. Naast dat de tour zo heet om de overduidelijke reden dat Lizzo’s album Special heet, is het ook echt een speciale show. Na het gelijknamige liedje moet Lizzo even huilen om het overweldigende applaus van haar fans. Het is bijna poëtisch hoe er een traantje over haar wang rolt. De avond draaide toch niet alleen om zelfliefde, maar ook liefde voor elkaar.

Gezien: 23 februari 2023 in Ziggo Dome, Amsterdam.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Nothing But Thieves, Keane, The Analogues, S10, Palaye Royal, Stanley Donwood & Thom Yorke, Jane’s Addiction, Mdou Moctar, Arooj Aftab ...
Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam
winactie
eefje de visser

Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam

Eefje de Visser bereidt zich voor op de festivalzomer met een unieke show op een nog geheime locatie in Rotterdam ...
'Pinkpop is gewoon meer popfestival dan rockfestival geworden'
interview

‘Pinkpop is gewoon meer popfestival dan rockfestival geworden’

Programmeur Rob Trommelen vindt dat Pinkpop vooral vrolijkheid moet oproepen. 'Als het te ingewikkeld wordt, gaat zo’n festival als een ...

Bij Lizzo in Ziggo Dome is iedereen even een 'big girl'