down the rabbit hole

Khruangbin geeft vermoeid Down The Rabbit Hole een rustmomentje

Zelfs Khruangbin lukt het niet om de zon op Down The Rabbit Hole te laten doorbreken. De boekers zullen ongetwijfeld andere weersomstandigheden in hun achterhoofd hebben gehad toen ze besloten de exotisch klinkende Texanen op het affiche te zetten. Maar helaas: ook vandaag is het druilerig en winderig, en dus is het wat dat betreft niet de perfecte soundtrack van deze laatste avond. Maar toch ook weer wel, om een hele andere reden…

Fotografie Mick de Jong

De meeste Rabbits lijken de afgelopen dagen namelijk fanatiek te hebben meegedaan aan het NK Kruit Verschieten, getuige het feit dat praktisch de helft van het veld voor de Hotot de band zittend of liggend aanschouwt. En geef ze eens ongelijk. Op het podium gebeurt namelijk geen fluit. Laura Lee, Mark Speer en Donald Johnson zijn nu eenmaal niet bepaald van de grote gebaren – integendeel. Van interactie is niet of nauwelijks sprake, of je moet het momentje waarop Lee het veld vraagt om even een duimpje omhoog te steken, mee willen rekenen.

Nee, Khruangbin laat liever de gitaren spreken. Wie zijn ogen dicht doet (en een kachel aanzet), waant zich het ene moment ergens in Zuidoost-Azië, dan weer in Marokko en even later op een ‘zonnig’ parelwit strand. Het is ook de beste manier om deze set, die het toonbeeld van loomheid is, te beleven: onderuit gezakt, terwijl je wellicht je zonden van dit weekend aan het overdenken bent.

Er is tenslotte geen enkele reden om echt op te veren, want publieksfavorieten zoals de Leon Bridges-samenwerkingen Texas Sun (goed voor een kwart miljard streams op Spotify) en Mariella ontbreken op de setlist. De Amerikanen putten vooral – en logisch ook – uit hun meest recente werk, het in april verschenen A La Sala. Het probleem is echter dat die liedjes (nog) amper zijn geland bij het publiek. Resultaat? Dat publiek gaat zichzelf maar vermaken, getuige de meerdere flashmobs die we her en der zien ontstaan.

In alle eerlijkheid is het ook wel even lekker, zo’n rustmomentje vol bezinning. De programmering is zodanig ingestoken dat de meeste bezoekers het godganse weekend heen en weer worden geslingerd tussen de Hotot enerzijds en de Teddy Widder en de Fuzzy Lop anderzijds, en bovendien moet The National straks nog acte de présence geven. Zij die nog wat kruit hebben overgelaten, gaan dat niet nu alsnog verschieten, zo lijkt de gedachte.

En dat is helemaal prima: Khruangbin hoeft zich niet bovenmatig in te spannen om het ingedutte publiek te vermaken, en andersom hebben de Rabbits een ideale soundtrack om even bij te komen. Iedereen blij.

Gezien: Down The Rabbit Hole 2024, zondag (19:00 uur) op de Hotot. Lees hier al onze verslagen.

Zomeractie!

Als je nu een jaar­abonnement op OOR neemt betaal je geen 69,95 maar slechts 53 euro. En je maakt kans op een Yamaha versterker met compacte pianocraft luidsprekers. Kijk hier voor de actie.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Met Muziek & AI, Johnny Cash, Goldband, Khruangbin, Patti Smith, Kneecap, Cassandra Jenkins, Abel & Sef, Danny Brown, Personal Trainer ...
The War On Drugs geeft Groningen een voorkeursbehandeling
concert
the war on drugs

The War On Drugs geeft Groningen een voorkeursbehandeling

The War On Drugs en Nederland hebben een bijzondere band. Voor het derde jaar op rij is de band in ...
De documentaire 'Zappa' toont unieke beelden van een unieke man
film
frank zappa

De documentaire ‘Zappa’ toont unieke beelden van een unieke man

Documentairemaker Alex Winter moest over verschillende hordes springen voor zijn filmportret van Frank Zappa, held én criticus van de hippiegeneratie ...

Khruangbin geeft vermoeid Down The Rabbit Hole een rustmomentje