concert
Indie

Klangstof overdondert in TivoliVredenburg

Het gaat goed met Klangstof. Heel goed zelfs. Het afgelopen jaar verschenen debuut Close Eyes To Exit doet het goed in binnen- en vooral buitenland. In Nederland valt er nog genoeg te winnen voor de band, tijdens Noorderslag bijvoorbeeld was de zaal niet helemaal vol. Na het ophalen van een Edison afgelopen zondag in de categorie Alternative, speelt de band vanavond in een uitverkochte Pandora in TivoliVredenburg. Klangstof laat in een strakke, korte show horen waarom die prijs zo verdiend is.

 

Klangstof speelt niet zomaar wat nummers achter elkaar vanavond. Nee, het is een weldoordachte trip van een uur die, net zoals op de plaat, begint bij Doolhof. Een ingetogen nummer waarvan de climax eigenlijk nooit komt. Althans, hij komt wel, maar pas in het daaropvolgende Sleaze, dat naadloos aansluit op Doolhof, net zoals het op plaat ook klinkt. Het enige verschil is dat het vanavond een stuk intenser en met voelbare passie gebracht wordt. Zonder een woord te zeggen speelt de band vanaf het eerste moment strak en intens. Tijd om applaus in ontvangst te nemen is er niet, laat staan om te praten; de muziek spreekt voor zich. Na de laatste klanken van Close Eyes To Exit is de response van het publiek echter zo hard dat het Van de Wardt overdondert en hij bijna genoodzaakt is om zich tot het publiek te richten.

Het is het eerste moment waarop de voorman zich echt laat zien. Hij krijgt er zelf ook meer lol in en praat en flirt met het publiek. Het lijkt op een koerswijziging halverwege de show en ineens is er tijd voor interactie met de zaal. Je zou zeggen dat het ten koste gaat van de muzikale magie die Klangstof vanavond overbrengt, maar niets is minder waar: het zorgt voor een ontspannen sfeer vanuit de band die overslaat naar het publiek. Alleen is het scherpe randje er daarmee wel af. ‘Kutjes, speel ik nou het verkeerde nummer?’, zegt Van de Wardt tegen zijn band wanneer hij de verkeerde track inzet. Het is een van de momenten die gevaarlijk dichtbij nonchalance komt, maar de band heeft daar precies op het goede moment het enige juiste antwoord op. Amansworld is het absolute hoogtepunt van de avond. Het gezelschap bouwt de track minutenlang uit en bereikt zijn climax tijdens een stevige gitaarsolo van de frontman. Van enige vorm van nonchalance is niets meer te merken.

Het concert eindigt vanavond met Island, waarna de heren het podium verlaten. Het publiek is echter zo uitzinnig dat de band al snel terugkomt. Geen verplichte toegift bij Klangstof vanavond. Nee, het is er eentje zoals die ooit echt bedoeld was: spontaan en omdat het publiek naar meer snakt.’We hebben dus geen encore ingestudeerd en zijn door al onze nummers heen’, biecht Van de Wardt op. De band besluit Resume nog een keer in een andere uitvoering te spelen. Dit keer nog langer uitgebouwd, met nog meer solo’s en met nog meer muzikaal geweld. Klangstof zelf is nog iet helemaal overtuigd van het succes in Nederland, wij zijn dat na vanavond wel. Een geweldig concert.

Fotografie: Arend Jan Hermsen

Gezien: 16 februari 2017, TivoliVredenburg, Utrecht

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR ontsluit de pophistorie: elke dag een klassiek verhaal!
het poparchief

OOR ontsluit de pophistorie: elke dag een klassiek verhaal!

We gaan iets leuks doen. Nu heel het land toch zo'n beetje in lockdown zit, unlocken wij het OOR-archief. Of minder ...
Gigaton
album
Pearl Jam

Gigaton

Bijna zeven jaar hebben we erop moeten wachten: een nieuw Pearl Jam-album. OOR’s meest gestaalde Pearl Jam-watcher recenseert 'Gigaton', track ...
Hoe het internet er met de nieuwe Radiohead vandoor ging (2003)
het poparchief

Hoe het internet er met de nieuwe Radiohead vandoor ging (2003)

In 2003 - tijden van Napster, Bush en SARS - toog onze huidige hoofdredacteur Erik van den Berg naar Londen ...

Recensie: Klangstof overdondert in TivoliVredenburg (concert) | OOR