down the rabbit hole

Kneecap trekt iedereen de moshpit in op Down The Rabbit Hole

Er staan op deze Down The Rabbit Hole-editie niet veel acts waar je volledig bij uit je plaat kan gaan. In de Fuzzy Lop vind je elke avond wel minstens één ruige gitaarband, maar we hebben wel eens meer moshpits door De Groene Heuvels zien razen. Enter Kneecap, het Noord-Ierse hiphoptrio dat met een combinatie van oprechte woede, onuitputbare energie en een gezonde dosis meligheid de tent een uur lang volledig op zijn kop zet.

Fotografie Mick de Jong

‘We rappen in het Iers, dus dat je geen woord van ons verstaat ligt nóg niet aan de ketamine.’ We zijn nog geen vijf minuten onderweg of rapper Mo Chara heeft de lachers al op de hand. Samen met Móglaí Bap is hij de blikvanger van het trio. Al zit het visueel meest opvallende lid van de band achter de knoppen: DJ Próvaí en zijn kenmerkende bivakmuts in de kleuren van de Ierse vlag.

Samen vormen zij dus Kneecap, een rapformatie die al een aantal jaar als bescheiden hype in de muziekwereld rond zoemt. Vorige maand verscheen het erg vermakelijke debuutalbum Fine Art, vanavond beleeft de band zijn vuurdoop op een Nederlands podium.

In het begin kijkt de Fuzzy Lop nog wat de kat uit de boom. Er word goedkeurend geknikt, de praatjes tussendoor kunnen op veel gelach rekenen en het groepje Ierse fans vooraan heeft duidelijk de tijd van zijn leven, maar het dak gaat er nog niet af. Daar komt verandering in wanneer het trio Better Way To Live inzet, een samenwerking met Fontaines D.C.-frontman Grian Chatten. Zijn bijdrage komt gewoon uit een doosje, maar dat weerhoudt het publiek er niet van om goed los te komen.

Een paar nummers later horen we voor het eerst de oproep ‘open up the pit’ en is het hek echt van de dam. Want wanneer de pit eenmaal geopend is, gaat hij ook zelden weer dicht. Zo wint de kolkende massa die in het midden van de tent ontstaat alleen maar aan kracht. De chaos bereikt een heerlijk hoogtepunt bij Rhino Ket, een van de beste nummers op het debuutalbum. De moshpit beslaat nu bijna de hele tent en het publiek schreeuwt ‘this shit puts rhinos to bed’ mee tot de keeltjes pijn doen.

Een hartstochtelijk pleidooi voor een vrij Palestina, waarbij DJ Próvaí zijn bivakmuts verreikt met een uit het publiek aangereikte keffiyeh, zorgt voor alleen maar meer ontlading. Wanneer die sjaal wat later dreigt te verdrinken in de moshpit, leggen de heren de boel kort stil totdat hij is teruggekeerd naar de oorspronkelijke eigenaar. Onder alle branie zijn het dus harstikke lieve jongens, deze Noord-Ierse relschoppers. In ieder geval hebben ze een van de leukste shows van het weekend op hun naam staan.

Gezien: Down The Rabbit Hole 2024, zaterdag (20:30 uur) in de Fuzzy Lop. Lees hier al onze verslagen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter
rock werchter
foo fighters

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter

'Are you ready?, schreeuwt Dave Grohl in de microfoon voor een overvolle festivalweide. 'Yeaaah!' is het overweldigende antwoord. En of ...
Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie
rock werchter
rock werchter

Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie

Het zand is uit de schoenen geschud, de doortocht naar Nederland gemaakt: Rock Werchter zit er weer op. We renden ...
Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?
down the rabbit hole
the national

Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?

Sinds de coronaperiode is de discussie over drugsgebruik op festivals opgelaaid: zowel op Best Kept Secret als dit weekend heeft ...

Kneecap trekt iedereen de moshpit in op Down The Rabbit Hole