concert

Lokerse Feesten dag 5: The Pretenders, Novastar en Triggerfinger

De Lokerse Feesten staan er om bekend regelmatig sterren uit het verleden opnieuw een podium te bieden om ze te laten schitteren. Sommige ‘oude helden’ lukt dat beter dan andere. In het geval van zangeres Chrissie Hynde van The Pretenders is er maar één conclusie mogelijk: Wat een baas!

Euforie. The Pretenders overtreffen in Lokeren alle verwachtingen. Wat een stem, wat een sterke band en wat een heerlijke liedjes, of die nu slepen, rocken, ontroeren of gewoon amuseren. Zeventien tracks, uit veertig jaar carrière. Als na een uur en een kwartier blijkt dat hun doorbraak-hit, Brass In Pocket, afkomstig van hun monumentale debuut, niet gespeeld is, laat zich dat amper voelen. Ook I Go To Sleep ontbreekt, maar het maakt allemaal niets uit. Hynde (66) komt op, plugt in en overtuigt. Stoere rockchick met karakter, nog altijd. Don’t Pet Me, I’m Working, zo staat er te lezen op haar T-shirt. Wat ze doet, voelt niet als werk, soms wel als spielerei. Spielerei met klasse en uitstraling. Ze bezit eigenlijk alles wat haar ex-man Jim Kerr van Simple Minds afgelopen vrijdag op hetzelfde podium miste. Op de stem van de Amerikaanse zangeres van deze Britse band zit werkelijk niets geen sleet, haar timing, power en timbre zijn nog altijd een genot voor het oor. Lyrisch en zwoel.

Het kost de geblondeerde rockdame geen enkele moeite het publiek om haar vingers te winden, of ze nu relatief nieuw werk speelt van het album Alone (dat 98% van het publiek niet kent), of een track als Private Life (afkomstig van het debuutalbum en later fraai door Grace Jones gecoverd) op weergaloze wijze afstoft. De band, bestaande uit de nog altijd uit de eerste bezetting afkomstige drummer Martin Chambers en een paar recentere vetkuiven, rockt bij vlagen dat het een lieve lust is. Ook waagt Hynde zich met verve aan opzwepende country, een verdwaald stukje folk en een song van Bo Diddly, die ze overigens wel zelf schreef, zo vertelt ze trots. Zelfs de wat flauwe versie van I’ll Stand By You, waar het publiek de kans pakt om met de handjes heen en weer te zwaaien is haar vergeven. Songs als Back On The Chain Gang, Don’t Get Me Wrong en dertien andere geïnspireerde tracks maken alles goed. Wat is het eigenlijk jammer dat deze groep de laatste veertig jaar zo betrekkelijk weinig te zien was in de Benelux. Dit is een hoofd-act pur sang, voor veel festivals. Nog altijd, of, bij gebrek aan beter, misschien wel juist nu!

Het publieke in Lokeren wordt toch al verwend op de warmste 7 augustus uit de geschiedenis. Ook Novastar laat horen helemaal terug te zijn. De altijd wat drukke, schichtig ogende Joost Zweegers is na een mindere periode met beide voeten terug op aarde. Hij doet weer wat hij geweldig goed kan: prima popliedjes schrijven (de nieuwe songs lijken beter dan alles wat hij voordien schreef) en die op een aandoenlijk gedreven manier naar het podium vertalen. Hij beschikt over een magnifieke band (met onder meer alleskunner Reinhard Vanbergen, ooit Das Pop), maar verkeert ook zelf in de vorm van zijn leven. Zowel wippend op zijn pianokruk als met de gitaar rond de nek vooraan op het podium. Minder Beatlesque dan in zijn beginjaren, al doen een aantal ballads nog altijd de tijden van Let It Be in herinnering roepen. Het is nu al uitkijken naar dat vijfde album dat er aan zit te komen. De prachtige single Home Is Not Home fungeert alvast als majestueus uithangbord.

De derde grote act van de avond vergaat het minder. De regen waar iedereen al weken stiekem naar snakt komt, na slechts een paar nummers van Triggerfinger, met bakken uit de hemel. Windvlagen van 100 km/uur doen de organisatie slim besluiten het concert te stoppen en de apparatuur op het podium in veiligheid te brengen. Ook het publiek kiest eieren voor zijn geld en zoekt elders een schuilplaats. Triest einde van een mooie festivaldag. Of toch niet? De paar honderd bikkels die hopen dat het optreden van Triggerfinger die nacht nog een vervolg krijgt worden uiteindelijk dansend getrakteerd op een dj-set van Ruben Block en Mario Goossens. Met een plastic zak omgewonden dansen zij op tracks van Rage Against The Machine, Slayer en The Human League. Bikkels indeed.

De organisatie van De Lokerse Feesten gaat niet alleen voor de grote namen. Vlaanderen barst van het talent, dus zijn er ook sterke namen in de aangrenzende sporthal, omgedoopt tot ‘Red Bull Elektropedia’ of mogen ze de Mainstage openen. Dat laatste deed Faces On TV deze avond. Vroeg liet de band van zanger/gitarist/producer Jasper Maekelberg horen dat de sterke songs van zijn debuut Night Funeral iets minder donker en met meer power gespeeld ook daar allemaal moeiteloos overeind blijven. Zijn falset schiet zuiver de hoogte in, het spel met avontuurlijk drumwerk en mooie accenten op dwarsfluit en klarinet, is groots. Maekelberg voorzag al veel Vlaamse acts van zijn unieke geluid in een studio (Bazart, Warhaus en binnenkort Balthazar), in Faces On TV bewijst hij ook als artiest een mooie toekomst voor zich te hebben.

Op het (overdekte) tweede podium bewijzen de Brits aandoende prima  popliedjes van Danny Blue And The Old Socks en de snoeiharde meebrultracks van het aanstormende Sons dat het met die nieuwe lichting Belgische pop- en rockbands wel snor zit. De show wordt deze avond echter gestolen door dirk., band van zanger/bassist Jelle Denturck. Het kwartet dirk. is heerlijk voer voor indierockers. De band is overtuigend, luid en catchy, Denturck is boos met een glimlach en de liedjes zijn spijkerhard en melodieus. Alsof je The Pixies en Nirvana in een blender mikt. Clichés worden niet geschuwd, maar wat maakt het uit, iedereen brult ‘I only hate myself and I fuck things up’ mee (op verzoek soms zo vals als de nacht) en staat met een glimlach van oor tot oor. Als die al te zien is, want 90% van de bezoekers staat met een masker van een van de bandleden op van dit optreden te genieten. Heerlijk bandje!

Fotografie: Harrij Stekel (m.u.v. de foto van dirk., die is van Tijl)

Gezien: 7 augustus 2018, Lokerse Feesten, Festivalterrein Grote Kaai, Lokeren

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'ESNS gaat door! Maar je vraagt je toch af: hoe dan?'
muziek in coronatijd

‘ESNS gaat door! Maar je vraagt je toch af: hoe dan?’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: Lokerse Feesten dag 5: The Pretenders, Novastar en Triggerfinger (concert) | OOR