concert
Pop

Lokerse Feesten dag 1: Mika, Milow e.a.

'I'm getting dizzy, just enjoy the party, hey! I just came to say hello, hello, hello, hello, ooh oh oh!' De kop is eraf. De middelgrote Vlaamse stad Lokeren staat weer tien dagen op zijn kop. De Franse DJ Martin Solveig draait 's nachts zijn grootste hit Hello . . .

Tien dagen vol extremen staan de vaste bezoekers te wachten. Van Marco Borsato op de familiedag tot Rob Zombie op de metaldag, het kan allemaal. De Lokerse Feesten hebben iedere dag een ander muzikaal gezicht.

Dag één is wel heel eclectisch. Om 19.00 uur mag een touringcar vol Nederlandse rappers het bal openen: Nouveau Riche All Stars.

Boaz van de Beatz staat achter de decks en Jebroer, Skinto, NoizBoiz en die volledige geïntegreerde Rotterdamse Pool Mr Polska mogen om beurten het publiek gek maken met hun opruiende rhymes. Boaz stort om beurten lome hiphop beats, drum ‘n bass, dubstep en bijna ouderwetse stukjes gabber over het publiek uit. Het deels in Feyenoord-shirt gehulde NoizBoiz brengt een krachtige ode aan 010. In Lokeren kan dat geen kwaad, in 020 zie ik hen dat nog niet zo snel doen.

Gezellig blijft het wel, want de meegelifte Ronnie Flex heeft ook zijn Drank & Drugs meegenomen. Ook in België lust de jeugd daar wel pap van.

Na Nederhop is er… ouderwets strakke skatepunk zoals die in de jaren negentig hip was. In die periode werd ook Janez Detd opgericht. In 2010 vonden ze het welletjes, maar ziehier, precies vijf jaar later is er al een korte reünietour. Zowaar, het werkt. Dat komt niet alleen omdat ze uit de buurt komen en de Lokerse Feesten als een soort thuisbasis beschouwen, dat komt ook omdat de energie van het podium spat en de band ongekend veel speelplezier bezit. De muziek, die is nog altijd wat achterhaald, al blijven die paar covers in hun repertoire, variërend van Take On Me van A-Ha tot Mala Vida van Mano Negra, vermakelijk.

Daarna moet het publiek opnieuw een enorme switch maken. Na punk komt… pure pop van volksheld Milow. De singer-songwriter uit Leuven beschikt over een dijk van een band en een reeks hits en sterke albumtracks om U tegen te zeggen. Je mag hem braaf vinden, een softe troubadour soms, maar hij blijft ook een eersteklas performer, die moeiteloos het dan weer wat naar voren gekomen oudere publiek om zijn vingers windt. You Don’t Know, zingt hij nog steeds. Dat is niet waar. Heel Europa weet dat wel inmiddels.

De ster van dag één moet dan echter nog komen. In een kleurrijk decor dat de skyline van een immense stad verbeeldt, start Mika opvallend ingetogen vanachter zijn vleugel. Niet lang overigens, want het blijken de eerste noten van zijn eerste hit Grace Kelly. De in Beiroet geboren zanger springt op de peperdure vleugel en de show is vertrokken. De hit mag dan al ruim acht jaar oud zijn, iedereen in Lokeren, ook de tieners, kent het nog altijd van buiten. Het merendeel van de ruim tienduizend bezoekers weet waarschijnlijk niet eens dat hij in juni een nieuw album uitbracht: No Place In Heaven. Hij wisselt de nieuwe, onbekende liedjes dan ook slim af met steeds een ouder succes. Hij grossierde er in, tot 2010, want toen was het plots over. Mika is niet eens heel goed bij stem, maar blijkt zeker qua performance en band het best denkbare alternatief voor festivals waar Robbie Williams te duur voor is. Alles aan Mika is net ietsje minder, maar vrolijk, poppy en showrijk blijft het wel. Big Girl (You Are Beautiful) – hij meent er niets van, maar iedereen zingt het mee.

Door Willem Jongeneelen / fotografie: Harrij Stekel

Gezien: 31 juli 2015, Grote Kaai, Lokeren

Nog te zien op de Lokerse Feesten: Epica, Black Label Society, Rob Zombie, Belle & Sebastian, dEUS, Tom Jones, Status Quo, Mark Lanegan Band, The Jesus And Mary Chain, Tori Amos, Oscar And The Wolf, Leftfield, Goose, Chic, Giorgio Moroder, Stephen Marley, Robert Plant, Arsenal. Info: www.lokersefeesten.be.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De totale overgave van Bono: een duik in zijn autobiografie
achtergrond

De totale overgave van Bono: een duik in zijn autobiografie

62 is nog jong, in de huidige rock & roll-wereld. Toch heeft Bono z’n memoires al voor de eeuwigheid vastgelegd ...
Christine McVie (79) van Fleetwood Mac overleden
nieuws
fleetwood mac

Christine McVie (79) van Fleetwood Mac overleden

Christine McVie van Fleetwood Mac is op 79-jarige leeftijd overleden. De zangeres en toetseniste sloot zich in 1970 aan bij ...
Stromae en Paolo Nutini op Down The Rabbit Hole 2023
nieuws

Stromae en Paolo Nutini op Down The Rabbit Hole 2023

Ook IDLES, Slowthai, Froukje, Phoenix, Romy, Sleaford Mods, Weval, Working Men's Club en The Whitest Boy Alive komen naar de ...

Recensie: Lokerse Feesten dag 1: Mika, Milow e.a. (concert) | OOR