pinkpop

Måneskin is een rock & roll-wolf in schaapskleren 

Sinds het Eurovisie Songfestival van 2021 is Måneskin een internationale hit. Met hun eerste single Zitti E Buoni (vertaald: zwijg en gedraag je) veroverden ze de harten van miljoenen tieners, en met hun cover van Beggin’ behaalden ze serieuze Tiktok-faam. Op Pinkpop spelen de Italianen hun eerste volwaardige show op Nederlandse bodem.

Fotografie Hub Dautzenberg

De zeker niet lelijke voorman Damiano David betreedt het podium op een paar laarzen met hakken waar de gemiddelde mens zijn/haar enkels op zou breken. De rest van de band volgt, op iets lagere hakken, en het gezelschap brandt los met het songfestivalnummer. Meteen is de populariteit van de Italianen verklaard: ze zijn écht heel goed. Damiano en bassiste Victoria De Angelis huppelen over het podium als echte rocksterren – pluspunten voor een vrouwelijke bassist, dat maakt een band driehonderd keer cooler. Na drie nummers trekt Damiano zijn shirt uit. Hij flirt met zijn fans als een echte casanova, knipogend en zwiepend met zijn haar.

Måneskin is een wat gekke band: niet in wat de Italianen doen, maar hoe ze zichzelf neerzetten. Het is seks, drugs (het ‘cocaïne-incident’ op het Songvestival) en rock & roll in het jasje van een boyband. De gillende meiden hebben energie alsof ze bij One Direction staan, maar de act zelf is in feite een keiharde rockband. Alle liedjes worden meegebruld door een horde meiden, behalve een cover van I Wanna Be Your Dog van The Stooges. Niet omdat de uitvoering slecht is, gewoon omdat het nummer niet echt bekend is bij het voornamelijk jonge publiek. Beggin’, Supermodel en I Wanna Be Your Slave vallen dan weer wél heel goed. Het publiek eet uit Damiano’s hand, en hij lijkt precies te weten waar hij mee bezig is.

Måneskin is klaar om stadions te vullen, zo laat de band hier horen, wat in februari 2023 ook gaat gebeuren met hun eerste eigen show in Nederland, die niet zonder reden van AFAS Live naar Ziggo Dome werd verplaatst. Aan het einde van de set vertelt Damiano nog dat hij ‘iets beloofd heeft’ in een interview, om vervolgens zijn broek uit te trekken. In zijn onderbroek staat de getatoeëerde Italiaan op het podium, waar een aantal fans mogen meedansen. ‘Don’t touch my butt please’, zegt de front­man, terwijl hij nog eens opzichtig in zijn kruis grijpt. Die mededeling was in principe niet nodig: iedereen weet dat je kunst niet aanraakt, kijken doe je met je ogen.

Gezien: Pinkpop 2022, zaterdag (19.15 uur) op South Stage. Lees hier al onze recensies van Pinkpop.

De nieuwe OOR is uit!

Bestel ‘m hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic
festival

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic

Voor festivalbezoekers die gelukszoekers zijn viel er zaterdag wel heel veel te halen op TW Classic. Wat kan een dagje ...
George Kooymans: 'Jullie zijn nog niet van me af'
interview
golden earring

George Kooymans: ‘Jullie zijn nog niet van me af’

‘Met George!’, klinkt het monter, aan de andere kant van de lijn. Slechts eenmaal ging de telefoon over en de ...
Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole
Down The Rabbit Hole
wilco

Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole

Waar is het feestje? Niet hier! Niet bij Wilco. Voor aanvang van het grootse en gretig gewilde nachtprogramma, doet Wilco ...

Recensie: Måneskin is een rock & roll-wolf in schaapskleren  (pinkpop) | OOR