North Sea Jazz

Moddervette funk van The Fearless Flyers gaat er goed in

Het eten is duur op North Sea Jazz, maar eerlijk is eerlijk: álles is er lekker. Het festival heeft een ietwat bekakte reputatie en als het op het eten aankomt, is dat te begrijpen. Hier geen vullingloze loempia’s, kleffe broodjes halfrauwe hamburger met Joppie-saus of patat waar vet vanaf druppelt wanneer je een frietje omhoog houdt. Nee, het vetste op North Sea Jazz zijn niet de snacks. Zeker niet dit jaar. Het vetste wat ik deze festivaleditie ben tegengekomen, is een band. The Fearless Flyers heten ze. En ze maken funk. Moddervette funk. De modderfokking­moddervetste funk die ik in jaren heb gehoord.

Fotografie via North Sea Jazz

Hoe vaak stonden we niet bij grote funk-, soul- of jazzartiesten met een lekker groovende backingband, te wensen dat die groove nog wat langer door zou gaan voordat de song weer zou starten? Met deze gedachte is The Fearless Flyers aan de haal gegaan. Het viertal – bestaande uit Cory Wong, Mark Lettieri, Joe Dart en misschien wel de biggest, baddest drummereindbaas die ik ooit heb zien en horen spelen, Nate Smith – speelt old-school funkgrooves. En eigenlijk doen ze niet veel meer dan dat. Maar het is de manier waarop ze dit doen! Met duizelingwekkende virtuositeit. En met het tempo van een fucking Lockheed SR-71 Blackbird, ofwel het resultaat van mijn Google Search naar het snelste vliegtuig ter wereld. 

En ik zweer je: terwijl dit viertal vanavond supersnelle riff na supersnelle riff en rollercoaster-solo na rollercoaster-solo op de zaal afvuurt, voelt het publiek iets wat op g-krachten lijkt. Ze staan onder druk. Je ziet mensen van hun sokken geblazen worden wanneer Cory Wong, de bekendste van het viertal, doodleuk een metalriff speelt binnen de door The One bepaalde funkkaders. Je hoort mensen gillen, wanneer bassist Joe Dart een solo uit zijn mouw schudt die je in buik, ballen en baarmoeder voelt. Nate Smith slaat zó hard op zijn drumstel dat zijn stokjes om de haverklap van de cimbalen afketsen en op de grond donderen. De beats die dit beest uit zijn instrument beukt, maken dat het publiek geen moment stilstaat.

Het viertal doet het allemaal alsof het niets is. En omdat het ze zo ogenschijnlijk makkelijk afgaat, is er ruimte voor humor, voor speelplezier, voor camaraderie. Voor wapperende handjes na vlammende solo’s, alsof er vingers in de fik staan. Voor het bewonderen en aanmoedigen van elkaar, zoals Wong regelmatig bij zijn co-gitarist doet. ‘Yes! Yes! Yes!’ zien we hem bijna maniakaal roepen wanneer Lettieri zijn gitaar in tien verschillende toonhoogtes laat gillen. En wanneer Smith er een drumsolo in gooit, staat de rest van de groep naar hem te kijken alsof ze op een bootje langs een eilandje varen en 2Pac op het strand zien zitten.

Ook de presentatie van The Fearless Flyers is prachtig. Het viertal heeft de jaren tachtig vibes en geestigheid van hun studioplaatjes en YouTube-video’s doorgetrokken naar de livesetting. Zo dragen ze allemaal dezelfde blauwe overall en wordt het pompeuze fanfaredeuntje Wild Blue Yonder als introductiemuziekje gebruikt. Het oubollige logo van deze groep had ook van The Powerpuff Girls kunnen zijn. Het sluit allemaal aan op de missie van The Fearless Flyers, die overeenkomt met wat Nile Rodgers & Chic gisteren óók probeerden: een mooi, plezierig feestje bouwen. En grote mensenmassa’s aan het dansen krijgen.

Maar waar je bij Chic na enkele nummertjes wel genoeg hebt gehad, daar hebben alle moddervette funkinstrumentals van The Fearless Flyers juist de verslavende werking van harddrugs. Wanneer er ééntje is gespeeld, wil je er nog ééntje horen. En nog één. En nog één. Het beste nieuws van de avond, wat zeg ik, van het weekend, is dat deze show op North Sea Jazz het Europese debuut van deze waanzinnige groep is. Dat betekent dat ze nog maar net zijn begonnen.

Gezien: 10 juli 2022 op North Sea Jazz (21.15 uur, Maas). Lees hier al onze recensies van North Sea Jazz.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven
festival

Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven

'Goedemiddag Pukkelpop!' Zo verwelkomt presentator Luc Janssen opzettelijk de vroege oudere jongeren in de tent genaamd YEAH YEAH, een van ...
Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard
concert

Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. De twee concerten die Pixies deze week in de Melkweg geven ...

Recensie: Moddervette funk van The Fearless Flyers gaat er goed in (North Sea Jazz) | OOR