concert
Pop

Novastar bestrijdt praters met hits in Tivoli

Zijn nieuwe werk werd wat lauw ontvangen en even leek het in Utrecht een niet al te indrukwekkend avondje Novastar te worden. Tot Joost Zweegers achter de piano kroop en het druk pratende publiek vakkundig de mond snoerde.

Echt gemakkelijk maakt de sympathieke Joost Zweegers (43) het niet voor zijn fans. Zij moesten maar liefst zes jaar wachten op de opvolger van Almost Bangor en dat is vervolgens geen gemakkelijk werkje. De singer-songwriter (geboren in Nederland, opgegroeid in België) dient zijn nieuwste liedjes niet bepaald op in hapklare brokken. Inside Outside is één lange trip, waarin nummers met kop en staart nagenoeg ontbreken. Een groeiplaat volgens velen, maar in het uitverkochte Tivoli blijkt wel dat het album nog niet bij iedereen is gaan groeien.

Het eerste deel van de set – dat alleen uit nieuw werk bestaat – gaat bijna ongemerkt voorbij. Hoewel Joost en zijn driekoppige begeleidingsband zeker niet slecht staan te spelen en wonderschone werkjes zoals Light Up My Life en Inside Outside mooi worden uitgevoerd, wil de vonk maar niet overslaan. Tot grote irritatie van de fans voorin, maakt dan ook de helft van de zaal van de gelegenheid gebruik om eens uitgebreid bij te praten. Het grote probleem is dat de stem van Zweegers net als op de plaat bijkans verdwijnt in de effecten en dat liedjes met kop en staart missen. Ondanks de mooie teksten en dito melodieën, kabbelt het wat voort.

De grote omslag komt wanneer hij achter de piano plaatsneemt en vlot daarna Mars Needs Woman inzet, één van de publiekslievelingen van zijn vorige langspeler Almost Bangor. Daarna volgen onder meer Never Back Down, Making Waves, Wrong, Because, The Best Is Yet To Come en Lost & Blown Away. Stuk voor stuk pareltjes waarmee hij wel de hele zaal meekrijgt. Elk nieuw intro wordt met groot gejuich ontvangen, het publiek klapt en zingt enthousiast mee en het blijkt nog maar eens dat zijn oeuvre misschien bescheiden is, maar ongelooflijk veel ijzersterke liedjes herbergt.

Of we dat over een paar jaar ook zullen zeggen over Inside Outside zal de tijd moeten leren. In Utrecht kwam door die oude hits in ieder geval alles toch nog goed. Want hoewel het halverwege geen memorabele avond leek te worden, eindigde het laatste optreden van Novastar in Tivoli Oudegracht met een uitzinnig publiek, drie toegiften en het gevoel dat de beste man nog wel even door had mogen gaan.

Door: Rianne van der Molen / fotografie: Marcel Poelstra

Gezien: 24 april 2014, Tivoli, Utrecht

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Kijken: Dave Grohl zingt liedje met zijn vrienden Elmo en Big Bird
video

Kijken: Dave Grohl zingt liedje met zijn vrienden Elmo en Big Bird

Dave Grohl was te gast in Sesamstraat. Ter plaatse rekruteerde hij twee nieuwe rockvriendjes om met hen het nummer Here ...
'Een carrière lang de horror van het leven in muziek proberen te vangen en dan gebeurt je dit'
achtergrond

‘Een carrière lang de horror van het leven in muziek proberen te vangen en dan gebeurt je dit’

‘Rock & roll is dood, morsdood.’ Ghosteen kan dan wel overal vijf sterren krijgen, dát was wel mooi de eerste ...
tool press 2019
nieuws

Tool brengt ‘Fear Inoculum’ opnieuw uit in goedkopere versie

Na een uitgebreide cd-box eerder dit jaar brengt Tool nu een tweede uitvoering uit van Fear Inoculum. Een budgetversie, zeg ...

Recensie: Novastar bestrijdt praters met hits in Tivoli (concert) | OOR