concert

PinkPantheress toont zich het ideale stapmaatje in Paradiso

‘What would you think of me if I ate it?’, zegt PinkPantheress wanneer ze een roos aanneemt uit het publiek. Vanaf het moment dat ze het podium opkomt in een zwarte uitgaansjurk en een schoudertasje, straalt de Britse popzangeres een zeldzame toegankelijkheid uit, alsof je samen een avondje gaat stappen. De mensen vooraan zwaaien fanatiek met hun handen en worden meteen behoed: ‘I’ll have to take a step back before I accidentally end up kicking you’, gevolgd door een grinnik.

Fotografie Jasper Koekoek

De culturele onbegrensdheid van het internet. Het speelt een grote rol in PinkPantheress haar werk – ze samplet bijvoorbeeld Spandeau Ballet op Nice To Meet You, met breakbeats die thuishoren in de jaren 90 en een videoclip die lijkt op een reclame voor een kledingwinkel uit 2004. Je wandelt door het publiek: mensen in Disney-outfits of juist de glossy en futuristische stijlen van 25 jaar geleden, die nu bekend staan als Y2K.

True Romance is enerzijds een melodische verwijzing naar een nummer van Gross Boy met dezelfde naam, en gezien haar verleden als filmstudent, kan het ook een knipoog zijn naar de cultfilm uit 1993. Zo vormt popcultuur de rode draad in haar werk, zonder directe geografische landingsbaan.

Ze heeft een natuurlijke likeability. Terwijl de drummer flink wat calorieën verbrandt door razendsnelle drum & bass-beats uit z’n stokken te beuken, danst PinkPantheress met net genoeg inzet om de zaal mee te krijgen. De overtuiging zit hem niet in de dansmoves, maar in dat ene moment oogcontact, de spontane giechelbui, rommelen met haar kleding zodat alles weer goed zit – ze wil entertainen maar hoeft geen indruk op je te maken.

De aanstekelijkheid van haar nummers doet veel werk – luidkeels gejuich vanuit het publiek bij nummers zoals Mosquito, Boy’s a liar Pt. 2, en Pain – en dat zegt veel over de sfeer die hangt in Paradiso. Voor de toeschouwer geen knotsgek theater of moshpits, maar viben met je favoriete artiest op haar eigen muziek.

In een tijd waarin hitlijsten volstaan met zielloze interpolaties, vindt de MacBook-muzikant veel van haar samples in de donkere krotten van YouTube. Tijdens deze The Capable Of Love Tour staat Heaven Knows centraal, het album dat vorig jaar uitkwam, vol met melodieuze oorwurmen die slechts twee keer in de drie minuten passeren. Popmuziek die uitermate geschikt is voor het digitale tijdperk.

Ze gaf zelf ooit aan te willen ontsnappen uit de internetbubbel. Een échte popster worden. De vraag is hoe haar liveshow vertaald moet worden naar een groter podium – haar zang is eigenzinnig maar mist nog bereik, en haar discografie is nog summier en mist evengoed dynamiek.

PinkPantheress is een kind van het internet, levert beknopte nummers voorzien van breakbeats en YouTube-samples, en eigenlijk wil je niet dat ze uitgroeit tot de traditionele popster die ze wenst te worden. Haar charme als clubmaatje waarmee je thuis indrinkt, van club naar club naar trekt, om vervolgens af te sluiten met een vette hap bij een shabby tentje, is namelijk wat haar onderscheidt van haar collega’s. Wil ze de clubs ontgroeien, dan zal ze meer creatieve risico’s moeten nemen in haar liveshows en muziek, maar met haar 22 jaar en slechts één officieel album op haar naam is daar ruimte zat voor.

Gezien: 27 februari 2024 in Paradiso, Amsterdam

MuziekMuziek

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...

Recensie: PinkPantheress toont zich het ideale stapmaatje in Paradiso