down the rabbit hole

Ramkot werkt hard voor de rocksterrendroom

Het Belgische rocktrio Ramkot mag na een invalbeurt op Pinkpop twee weken geleden aan Down The Rabbit Hole laten zien wat ze waard zijn. Met een goed ontvangen debuutalbum op zak bestormt de band deze zomer de festivals met een stevig rockgeluid dat op klassieke leest is geschoeid. Op papier een gelopen race in de Fuzzy Lop vanmiddag, zou je denken.  

Fotografie Hub Dautzenberg

Het is de mannen menens. De laatste klanken van het funky opkomstnummer zijn nog niet uitgestorven of de eerste kanonschoten van albumafsluiter en set-opener One More worden vanaf de drumkit stevig op ons afgevuurd. Ook met het fijn rockende Exactly What You Wanted met poppy achtergrondkoortjes drukt het trio zelfverzekerd zijn stempel. De zingende bassist Hannes Cuyvers kijkt een aantal keer indringend de zaal in met vragende ogen: zo tevreden? 

Het publiek mag niet klagen. De radiovriendelijke rocknummers worden gedreven door vette riffs afgewisseld met refreinen in kopstem. Origineel mag het niet heten. Eerdergenoemde single Exactly What You Wanted lijkt direct afkomstig van de debuutplaat van Royal Blood, een band die zelf ook niet bepaald het wiel heeft uitgevonden. Ramkot lijkt met hun act te willen tappen uit hetzelfde retrorockvaatje als een band als Greta Van Fleet, gericht op vijftigers die terugverlangen naar de gitaarmuziek uit hun jeugd. 

Het publiek lijkt hier weinig moeite mee te hebben. Het lage aantal beats per minute van de lompe baspartijen leent zich beter voor headbangen dan moshen, maar dit weerhoudt de gewillige aanwezigen er niet van voorzichtige pogo-pogingen te ondernemen. Deze pogingen worden echter in de kiem gesmoord door de vele tempowisselingen in de muziek– met name die van het vertragende soort, waarmee ook de energie van het begin van de show verloren dreigt te gaan. 

Met oudje Valium slaat de vlam opnieuw in de pan: zij die willen, dwingen vooraan bij het podium het springen af – op momenten in weerwil van de muziek. Het tempo wordt hierna wel beter vastgehouden met Tied Up en het verfrissende poprefrein van Dancing In A Dream vormt een fijne afwisseling op het soms wat logge, rechttoe rechtaan rockgeluid. Cuyers neemt regelmatig het woord om het publiek te bedanken. Ook is hij de eerste om het publiek mee te laten klappen of dingen als ‘Let’s fucking go!’ door de microfoon te schreeuwen. Het optreden verklaart hij ‘de beste show van dit jaar, nu al!’.  Met afsluitend blokje Fever, debuutsingle Red en albumopener Don’t Drop Down wordt het enthousiaste publiek rijkelijk beloond voor de inspanningen.

Het is een droom voor de jongens, zo zeggen ze. Eentje die zelfs professioneel wordt vastgelegd door een meegebrachte fotografe op het podium. Ergens proef je dat het uitstralen van het rocksterimago – gitarist/zanger Tim Leyman schenkt een flesje water uit over zijn gekrulde manen – misschien belangrijker is dan er daadwerkelijk een zijn. Natuurlijk gun je de hardwerkende jongens dat de droom nog wat langer mag voortduren en er is zeker markt voor hun muziek – zo blijkt ook vanmiddag, maar tegelijkertijd rijst de vraag wat ze nu eigenlijk te melden hebben. Heel vernieuwend of spannend is hun optreden met dertien-in-een-dozijn rock in ieder geval niet. Een feestje wordt het uiteindelijk wel, dat moet je ze nageven, al lijken ze met hun eigen uitnodiging het meest verguld.

Gezien: Down The Rabbit Hole, 2 juli 2023 (14.30 uur) in de Fuzzy Lop. Lees hier al onze verslagen van Down The Rabbit Hole.

Zomeractie!

Speciale zomeractie! Als je nu een jaar­abonnement op OOR neemt betaal je geen 66,95 maar slechts 50 euro. En je maakt tevens kans op een originele Epiphone ES-335 gitaar! Meld je hier aan.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Nothing But Thieves, Keane, The Analogues, S10, Palaye Royal, Stanley Donwood & Thom Yorke, Jane’s Addiction, Mdou Moctar, Arooj Aftab ...
Het beste van Best Kept Secret 2024: de ware headliners spelen in tenten
best kept secret

Het beste van Best Kept Secret 2024: de ware headliners spelen in tenten

Zijn we klaar? Heeft St. Paul het licht al uitgedaan? Dan is het tijd om terug te blikken op Best ...
Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam
winactie
eefje de visser

Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam

Eefje de Visser bereidt zich voor op de festivalzomer met een unieke show op een nog geheime locatie in Rotterdam ...

Ramkot werkt hard voor de rocksterrendroom