concert

Rapgod Eminem kan rockgoden aan

Zo groot is hiphop dus geworden. Al jaren dominant in de hitlijsten en nu klaar voor massale concerten. Jay Z en Beyoncé verkopen twee keer de ArenA uit en Eminem trekt 60.000 mensen naar het Goffertpark in Nijmegen. En belangrijker nog, niemand mag teleurgesteld vertrekken bij dat concert van Eminem, want de rapper levert een prima show af.

Het is het eerste hiphopconcert ooit in het Goffertpark, dat normaal alleen rockgoden verwelkomt. Vorige week stond Guns N’ Roses er nog voor een publiek dat de jaren rond 1990 wilde herbeleven. Nu staat er een veel jonger publiek, zelfs opvallend veel ouders met kinderen, dat alles van rond 2000 kan meezingen. De setlist op de Revival Tour ligt behoorlijk vast. Rustig beginnen met recente nummers als Won’t Back Down (van Recovery) en 3 A.M. (van Relapse) waarna het voor het eerst echt los gaat met de oude nummers Kill You en White America, om daarna nog even massaal mee te zingen op Sing For The Moment en Like Toy Soldiers. Het is opvallend hoe goed de setlist is opgebouwd. Nergens raakt Eminem de aandacht kwijt, spanning en energie worden perfect gedoseerd. Verrassend is het nergens, effectief wel.

Eminem doet negen shows in Europa. Nederland heeft de zevende show, de twee laatste zijn in Londen. Veel Duitsers zijn voor dit optreden naar Nijmegen gereisd. Eminem doet niet aan kostuumwisselingen of andere fratsen. Het draait puur om de muziek. Er staat een enorme band, met zelfs een groep strijkers, waarbij het er niet eens toe doet wat er allemaal live is. Eminem, in grijs trainingspak en KRS-One-shirt (die stond een paar jaar terug voor nog geen 500 man in het Burgerweeshuis, verschil moet er zijn), is in goede vorm. Hij is scherp, snel, goed bij stem en monter. Hij wordt bijgestaan door Mr. Porter, zijn maatje uit D12, die de rol van ceremoniemeester perfect vervult.

Halverwege wordt er een overdosis weekmakers over het publiek uitgestort. Skylar Grey verschijnt op het podium om het blokje ballads te doen. Walk On Water, Stan en Love The Way You Lie. Zo’n massa breng je immers niet op de been met alleen rap. De popkant is voor Eminem altijd belangrijk geweest. Een hele slimme zet om na dat gezemel Berzerk te zetten. Even wat Beastie Boys-energie erin. Na de grootste hit River van zijn laatste album Revival sluit Eminem het concert af met het vierluik My Name Is, The Real Slim Shady, Without Me en Not Afraid. Dan is het uiteraard nog niet afgelopen, want Lose Yourself is nog niet aan de beurt geweest, de enkele toegift.

Het format is te strak en het sentiment is te hoog om van dit optreden het beste hiphopconcert van het jaar te maken. Maar Eminem bewijst wel dat hiphop de grote weides kan vullen zonder teleur te stellen. Hij komt en hij levert kwaliteit. Als iemand het kan, is hij het.

Fotografie: @jeremydeputat

Gezien: 12 juli 2018, Goffertpark, Nijmegen

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
OOR Tipt: Left Of The Dial
achtergrond
SONS

OOR Tipt: Left Of The Dial

Left Of The Dial is de laatste aanwinst binnen de Nederlandse verzameling van showcasefestivals. Het Rotterdamse evenement biedt een spannende ...

Recensie: Rapgod Eminem kan rockgoden aan (concert) | OOR