concert
Punk

Solide Anti-Flag wordt een dagje ouder

Nadat het publiek is opgewarmd door Pulled Apart By Horses  en The Swellers (ongecompliceerde punkrock) trapt Anti-Flag furieus af. Hoewel de band zo’n beetje ieder jaar een nieuw album maakt, is er door de jaren heen weinig verandert in de setlist van de prostestpunkers: Die For Your Government, Fuck Police Brutality, One Trillion Dollars, The Press Corpse, Underground Network, ze komen allemaal voorbij. Het publiek is lekker opgepompt, de circle pits zijn niet van de lucht en alle hits worden van voor naar achter meegebruld.

Hoewel Anti-Flag een solide optreden neerzet, beginnen de jaartjes toch te tellen voor de vier. Bassist Chris ‘#2’ Barker (de gitarist heet ook Chris), de meest energieke van de band, hapt soms letterlijk naar adem en ook zanger/gitarist Justin Sane is niet meet zo beweeglijk als vroeger. Logisch natuurlijk, maar er lijkt ook iets van routine in de set van Anti-Flag te sluipen. Als Sane vertelt dat wij hem iedere avond ‘hoop’ geven, lijkt hij dat zelf niet eens meer te geloven. Sowieso gaat er een zucht van irritatie door de zaal als de band tegen het eind van de show enkele medewerkers van Greenpeace het podium oproept. Activisme oké, maar doe dat dan in je muziek en niet teveel in het randgebeuren.

het kan de pret niet drukken en als de heren na een uurtje de kleedkamer opzoeken smeekt de zaal dan ook om een toegift. Die volgt natuurlijk, want klassiekers als Turncoat en de The Clash-cover Should I Stay Or Should I Go moeten nog gespeeld worden. Zo zal er niemand ontevreden naar huis gaan vanavond, maar moet Anti-Flag toch echt ergens een tweede jeugd vinden wil het nog lang spannend genoeg blijven.  En oh ja, meneer Chris #2, wij zijn echt niet allemaal tegen het kraakverbod.

Fotografie: Niels Vinck

Gezien: 22 oktober 2010, Melkweg, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
This Could Be Texas
indie
English Teacher

This Could Be Texas

Na deze jonge indierockband uit West-Yorkshire enkele malen live te hebben gezien, was ik vooraf iets bevreesd voor dit debuutalbum ...
Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013
winactie

Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013

Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) brengt een ode aan MF DOOM. Ofwel: de ene 'legend' eert de andere ...

Solide Anti-Flag wordt een dagje ouder