concert
Punk

Solide Anti-Flag wordt een dagje ouder

Onder de vlag van Vans Music Night staan er vanavond drie leuke bands in de Oude Zaal van de Melkweg. Dat ‘night’ moet je alleen niet te letterlijk nemen, dankzij de hipsters van het Amsterdam Dance Event moeten de punkrockkids zich al om 17:30 uur bij de zaal verzamelen om niks van de show te hoeven missen. Headliner Anti-Flag begint gelukkig wel pas als OOR het eten op heeft. De vier doen precies wat er van ze verwacht wordt: ze spelen de Melkweg plat met hun snelle, geëngageerde punkrock. Er komen wel kleine haarscheurtjes in de energieke optredens van de band uit Pittsburgh, Pennsylvania.

Nadat het publiek is opgewarmd door Pulled Apart By Horses  en The Swellers (ongecompliceerde punkrock) trapt Anti-Flag furieus af. Hoewel de band zo’n beetje ieder jaar een nieuw album maakt, is er door de jaren heen weinig verandert in de setlist van de prostestpunkers: Die For Your Government, Fuck Police Brutality, One Trillion Dollars, The Press Corpse, Underground Network, ze komen allemaal voorbij. Het publiek is lekker opgepompt, de circle pits zijn niet van de lucht en alle hits worden van voor naar achter meegebruld.

Hoewel Anti-Flag een solide optreden neerzet, beginnen de jaartjes toch te tellen voor de vier. Bassist Chris ‘#2’ Barker (de gitarist heet ook Chris), de meest energieke van de band, hapt soms letterlijk naar adem en ook zanger/gitarist Justin Sane is niet meet zo beweeglijk als vroeger. Logisch natuurlijk, maar er lijkt ook iets van routine in de set van Anti-Flag te sluipen. Als Sane vertelt dat wij hem iedere avond ‘hoop’ geven, lijkt hij dat zelf niet eens meer te geloven. Sowieso gaat er een zucht van irritatie door de zaal als de band tegen het eind van de show enkele medewerkers van Greenpeace het podium oproept. Activisme oké, maar doe dat dan in je muziek en niet teveel in het randgebeuren.

het kan de pret niet drukken en als de heren na een uurtje de kleedkamer opzoeken smeekt de zaal dan ook om een toegift. Die volgt natuurlijk, want klassiekers als Turncoat en de The Clash-cover Should I Stay Or Should I Go moeten nog gespeeld worden. Zo zal er niemand ontevreden naar huis gaan vanavond, maar moet Anti-Flag toch echt ergens een tweede jeugd vinden wil het nog lang spannend genoeg blijven.  En oh ja, meneer Chris #2, wij zijn echt niet allemaal tegen het kraakverbod.

Fotografie: Niels Vinck

Gezien: 22 oktober 2010, Melkweg, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Such Pretty Forks In The Road
album
Alanis Morissette

Such Pretty Forks In The Road

Als je in de tweede helft van de jaren negentig een clipzender aanzette, was de kans dat er binnen een ...
'Ik heb die mensen in het publiek dus tóch nodig'
ontmoetingen

‘Ik heb die mensen in het publiek dus tóch nodig’

En ook al kennen Ferry (De Kift) en Marien (Moss, Opera Alaska) elkaar niet, in het Hollandse zonnetje komen de ...
A New Day Now
album
Joe Bonamassa

A New Day Now

Joe Bonamassa debuteerde in 2000 veelbelovend met A New Day Yesterday. De toen 22-jarige New Yorker speelde uitstekend gitaar en ...

Recensie: Solide Anti-Flag wordt een dagje ouder (concert) | OOR