concert
Pop

Soulwax geeft Paradiso het beste van twee werelden

Twee drummers zijn natuurlijk al beter dan één drummer, maar drie drummers zijn nóg beter. Zoiets moeten de broers Stephen en David Dewaele, de twee boegbeelden van Soulwax, gedacht hebben toen ze aan de opnames van hun nieuwe plaat From Deewee begonnen. Die plaat werd in een take opgenomen met, inderdaad, drie drummers, waaronder metalgrootheid Igor Cavalera van Sepultura. Op plaat werkt dat al uitstekend, maar live zorgt de combinatie drie drummers en een wagonlading aan synthesizers helemaal voor vuurwerk, zo ondervindt een afgeladen Paradiso vanavond.

Na een kort intro (Preset Tense) bewijst opener Masterplanned direct al de meerwaarde van deze set-up. De stuiterende beat van het nummer wordt feilloos afgewisseld dan wel aangevuld met overweldigende drumsalvo’s van de perfect op elkaar ingespeelde drummers. Cavalera stijgt qua kracht en energie boven de rest uit, maar Victoria Smith en Blake Davies, respectievelijk bekend van Jamie T en Turbowolf, komen zonder al te veel moeite met hem mee. Voorheen had Soulwax nog wel eens last van het euvel dat ze te veel een rockband waren voor de gemiddelde dance-liefhebber en andersom, maar vanavond zijn die twee helften perfect in balans. Een betere fusie tussen dance en rock hebben we eigenlijk niet meer op een podium gezien sinds de hoogtijdagen van LCD Soundsystem.

Als we remixverzameling Most Of The Remixes en soundtrack album Belgica even niet meetellen, zit er een gat van twaalf jaar tussen het laatste Soulwax-album Nite Versions en From Dewee. Dat is lang, maar de Belgen zitten duidelijk nog steeds in het publieke bewustzijn van Nederland. Paradiso verkocht moeiteloos uit en zowel nieuw als oud werk krijgt een euforische ontvangst. Momenten waarop de band de zaal omtovert in een grote dansvloer zijn zeldzaam, daarvoor zijn de nummers, zeker in deze uitvoering, net wat te druk, maar het publiek geniet zichtbaar.

Het hoogtepunt van de avond komt al vrij vroeg in de set in de vorm van Krack. De gebroeders Dewaele en hun kompanen bouwen het nummer voorzichtig op, waarna het al snel losbarst, maar iedere keer wanneer je denkt dat dat het nummer nu wel tot een climax gekomen is, schakelt de band nog een tandje harder. Dat is een tactiek die Soulwax vanavond wel vaker inzet, met groot succes. Vooral bij de nummers van de laatste plaat, die over het algemeen op plaat toch wat ingetogener zijn dan het oudere werk. Live blijken songs als Do You Want To Get Into Trouble en Here Come The Men In Suits echter knallers van formaat.

Met een spectaculaire uitvoering van NY Excuse komt vervolgens een einde aan de reguliere set, waarna de band in de toegift door klassiekers E Talking en Miserable Girl nog een keer het dak van Paradiso af speelt. Het vrij tamme Goodnight Transmission is dan weer geen ideale afsluiter, maar aangezien dat ook ongeveer het enige smetje op een verder geweldig concert is, is het de band direct vergeven. Soulwax bewees vanavond in deze formatie een van de betere livebands van de Benelux te zijn, die we de komende jaren hopelijk op veel festivals en podia terug zullen zien.

Door Reinier van der Zouw / Fotografie: Arend Jan Hermsen

Gezien: 4 april 2017, Paradiso, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

nieuws

Word lid van Club OOR en kies je welkomstgeschenk!

Als je nu een abonnement neemt op OOR, word je niet alleen automatisch lid van Club OOR - waarmee je jaarlijks ...
album
Courtney Barnett & Kurt Vile

Lotta Sea Lice

De eerste single van de andere Courtney en Kurt, Over Everything, was de perfecte synthese van beider stijlen: aanstekelijk eigenzinnig ...
winactie
The Waterboys

Tickets voor The Waterboys in AFAS Live

Op woensdag 15 november staan de folkrockers van The Waterboys in AFAS Live. En jij kunt daarbij zijn, want OOR ...