pinkpop

Sterrencast van Hollywood Vampires bijt Pinkpop in de nek

Is hij er? Hij was toch ziek of zo? Of gevallen? Er gonst in dit weekend maar één naam over de campings en langs de podia: Johnny Depp. Wellicht de grootste mondiale ster die ooit voet zette op de bekendste draf- en renbaan van Nederland. Ironisch genoeg dankt dit icoon zijn bekendheid niet aan zijn kunnen als muzikant – en dat zorgt ervoor dat iedereen tegen voedertijd richting hoofdpodium trekt om te zien of hij er staat als gitarist van Hollywood Vampires. Kan die man dan écht alles? 

Fotografie Paul Barendregt

Vergeet men dan echt dat Hollywood Vampires nog wel meer iconen in de gelederen telt? Zo vliegt de baron van de shockrock Alice Cooper voorop in de roedel bloedzuigers. De inmiddels 75-jarige Cooper renteniert in goed gezelschap met Aerosmith-oprichter en stergitarist Joe Perry aan zijn zijde.

Het drietal baarde in 2015 een supergroep om overleden rocksterren te eren door hun muziek te spelen. Vernoemd naar een obscure drinkersclub in de jaren zeventig, werd het gezelschap aangevuld met bandleden uit de huidige orkesten van de oprichters. Zo delen zij vandaag de bühne met toetsenist Buck Johnson van Aerosmith, drummer Glen Sobel uit de Alice Cooper Band/Mötley Crüe én bassist Chris Wyse van The Cult.

Depp is juist degene die aanvankelijk een beetje de luwte op het podium opzoekt. Alsof hij ineens een bijrol speelt. Moet de overstap van een voor hem onzichtbaar miljoenenpubliek naar duizenden concertgangers voor de neus nog even op hem inwerken? Gelukkig belet zijn onlangs opgelopen kwetsuur het hem niet om na een paar onwennige minuten zijn moment te pakken, tijdens een eerbetoon aan David Bowie. Hij zingt zijn versie van Heroes met verve, in tegenstelling tot eerder gemompel in de microfoon tijdens As Bad As I Am. En die backing gitaar klinkt ook niet onverdienstelijk. Dé verrassing van de dag is binnen. Perry kauwt nonchalant kauwgom, Cooper zwaait de scepter en de rest van de band volgt.

En hoewel piraterij in de ogen van Captain Depp a.k.a. Jack Sparrow misschien geen misdrijf meer is, kunnen we niet anders dan Hollywood Vampires bestempelen als een coverband met sterbezetting. Maar is daar wel sprake van als je zélf aan de wieg stond van hits als Schools Out of Walk This Way? Als veertig procent van je setlist uit eigen nummers bestaat? Discutabel. Opener I Want My Now bewijst namelijk dat niet alleen Johnny weer op eigen benen kan staan. Een vettig rockanthem dat niet had misstaan op een nieuw album van Twisted Sister. Dat geldt ook voor Raise The Dead. Of People Who Died, dat doet verlangen naar een nieuw Turbonegro-album. Allemaal eigen nummers.

Dat Hollywood Vampires vandaag misschien niet iedereen in de nek heeft kunnen bijten is een feit. Het is toch een beetje de nagel aan de doodskist van de muziekpurist – en juist een lokroep voor het gepeupel. Of ze het grote publiek zouden bereiken als de roedel uit reguliere stervelingen bestond valt slechts te gissen. En voor sommige bezoekers die zaterdagmiddag wél bekeerd zijn tot rock & roll, kan het nou eenmaal nooit gek genoeg: ‘Die andere gitarist, is dat niet… Adam Sandler?’

Gezien: Pinkpop 2023, 17 juni (17.15 uur) op de South Stage. Lees hier al onze verslagen van Pinkpop.

Zomeractie!

Speciale zomeractie! Als je nu een jaar­abonnement op OOR neemt betaal je geen 66,95 maar slechts 50 euro. En je maakt tevens kans op een originele Epiphone ES-335 gitaar! Meld je hier aan.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

IDLES, Air, Douwe Bob, Het Zesde Metaal, The Waterboys, Meltheads, Porcelain id, The Bony King Of Nowhere, Craig Leon, Blackbird en meer ...
Loss Of Life
album
MGMT

Loss Of Life

Het zit de heren van MGMT niet mee. Nadat de band in één klap wereldberoemd werd met debuutalbum Oracular Spectacular, ...
Daniel
album
Real Estate

Daniel

De woorden ‘zomers’ en ‘weemoedig’ schieten als eerste te binnen als het gaat over Real Estate. Het vijftal heeft aan ...

Recensie: Sterrencast van Hollywood Vampires bijt Pinkpop in de nek (pinkpop) | OOR