concert
POP

Stromae op zegetocht in de HMH

Hoeveel mensen hadden vier jaar geleden verwacht dat Stromae in 2014 de grootste Belgische artiest van het moment zou zijn? Vast heel weinig. Alors On Danse was toen weliswaar de zomerhit, maar zou het hier niet gewoon bij blijven? Een passant in de hitparades en over vijftien jaar een . . .

De Heineken Music Hall staat vol met een dwarsdoorsnede van Nederland. Groot en klein, goede dansers en slechte dansers, jong en oud. Dit geeft meteen de grote doelgroep voor Stromae aan. Hij kan in een praatprogramma op de commerciële zender, maar daarnaast past hij net zo goed op Pinkpop. De opkomst is bombastisch, aan de hand van ijzersterke visuals en Ta Fête, het themalied van de Rode Duivels op het komende WK voetbal. Een sterke aftrap voor twee uur lang entertainment van zeer hoog niveau. In gebroken Nederlands spreekt hij voor hit Tous Les Mêmes het publiek aan, en laat zien dat er naast de strak geregisseerde show wel degelijk ruimte is voor interactie.

Stromae weet sterke liedjes als Ave Cesaria, Carmen, Formidable en Papaoutai door indrukwekkende visuele effecten nog extra aan te zetten, zodat deze bij het publiek nog beter binnenkomen en langzamerhand voor een euforische zaal zorgen. De liedjes van Stromae gaan over relatieproblemen, ziektes en zijn afwezige vader, maar naast deze tekstuele ellende (de concertgangers lijken massaal vloeiend Frans te spreken) is er ook ruimte voor een vrolijke noot. Alors On Danse krijgt fragmenten van Snap! en de hit God Is A DJ van Faithless, een onderdeel dat hij zeker op Pinkpop in zijn show moet opnemen. Een welkome afwisseling in een set waarin hij af en toe wat zwaar op de hand ligt, maar waar zijn plezier in het optreden altijd de overhand heeft.

Deze iele jongeman uit Brussel is een artiest die zichzelf gedurende zijn show uitstekend onder controle heeft – van zijn mimiek en bewegingen tot aan zijn stem. Want dat laat hij zien tijdens het slot, een a cappella versie van Moules Frites. Hij kan echt zingen, en behoorlijk goed ook. Een beleefd bedankje aan Thomas Azier, die naast zijn voorprogramma ook een deel van de nummers op succesalbum Racine Carrée produceerde, en de lampen kunnen aan. Op de schermen verschijnt een groot ‘Merci’. Dat deze man ‘in het echt’ Paul Van Haver heet is bijna ongeloofwaardig. Gelukkig kiest hij met Stromae, een anagram van Maestro, een artiestennaam die prima bij hem past.

Door Henk Kanning / Fotografie: Paul Barendregt

Gezien: 2 april 2014, Heineken Music Hall, Amsterdam

Stromae (nog) een keer zien? Deze zomer komt hij o.a. naar Pinkpop, Rock Werchter, Sziget en Lowlands. Op 20 november geeft hij een optreden in de Ziggo Dome.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De totale overgave van Bono: een duik in zijn autobiografie
achtergrond

De totale overgave van Bono: een duik in zijn autobiografie

62 is nog jong, in de huidige rock & roll-wereld. Toch heeft Bono z’n memoires al voor de eeuwigheid vastgelegd ...
Christine McVie (79) van Fleetwood Mac overleden
nieuws
fleetwood mac

Christine McVie (79) van Fleetwood Mac overleden

Christine McVie van Fleetwood Mac is op 79-jarige leeftijd overleden. De zangeres en toetseniste sloot zich in 1970 aan bij ...
Stromae en Paolo Nutini op Down The Rabbit Hole 2023
nieuws

Stromae en Paolo Nutini op Down The Rabbit Hole 2023

Ook IDLES, Slowthai, Froukje, Phoenix, Romy, Sleaford Mods, Weval, Working Men's Club en The Whitest Boy Alive komen naar de ...

Recensie: Stromae op zegetocht in de HMH (concert) | OOR