concert

R&B-ster SZA maakt woelige zeereis door Ziggo Dome

Mayday mayday, waar is SZA? Al een half uur wacht de uitverkochte Ziggo Dome op de Amerikaanse r&b-zangeres. Een twijfelachtig begin aan de eerste avond van haar allereerste Europese tour. Maar als dan eindelijk het verlossende SOS-signaal in morsecode klinkt, is de arena het wachten allang vergeten.

Fotografie Marc Prodanovic

Heeft één van de populairste r&b-sterren van het moment last van sterallures? Nee, SZA (echte naam Solána Imani Rowe) is zo’n beetje het tegenovergestelde van een diva. Het mag een klein wonder genoemd worden dat haar nieuwste album SOS (2022) ‘slechts’ vijf jaar na haar veelgeprezen debuutalbum Ctrl (2017) verschenen is. SZA had nooit verwacht dat mensen het album goed zouden vinden, bekende ze aan Rolling Stone. Tijdens haar pauze dreigde ze, overweldigd door het succes, meer dan eens om de stekker voorgoed uit haar muziekcarrière te trekken.

Ondanks – of dankzij? – die controverse leverden SZA’s nieuwste singles haar nog meer hits op. Een wereldtour was de volgende logische stap. En daar zit SZA dan, voor een digitale oceaan, haar zwarte All Stars bungelend over een duikplank zoals op de cover van SOS. Die cover is trouwens gebaseerd op de allerlaatste vakantiefoto’s van prinses Diana, slechts één week voor haar dood gemaakt. Twee vrouwen die leden onder hun beroemdheid. Het silhouet van SZA glijdt van de duikplank af, ze duikt letterlijk het diepe in, vastgelegd door duizenden telefooncamera’s.

Meteen toont SZA de reden waarom ze zo populair is geworden: haar schaamteloos eerlijke lyrics en no-nonsense houding, die ook in haar muziek doorklinkt. Ze zegt wat anderen slechts durven te denken. Zoals in Seek & Destroy, één van de beste nummers van SOS: ‘Now that I’ve ruined everything I’m so fucking free’.

Terwijl op het podium een levensgroot schip neergezet wordt, neemt SZA het publiek mee backstage. Tijdens een kostuumwissel rapt ze het intense Smoking On My Ex Pack zonder één keer het oogcontact met de camera te verbreken. Werkelijk alles – de animaties in zee-thema, de productie – wordt uit de kast getrokken om het publiek onder te dompelen in de wereld van SZA. Dat roestige schip op de woelige zee zou dat zomaar symbool kunnen staan voor SZA zelf?

Missers zijn er ook. Rapper Travis Scott, die onder luid gegil bij SZA op de boeg verschijnt, voegt behalve wat geautotunede geluidseffecten niet zo veel toe. 

De zeereis dendert door. Een moment van rust is er pas als SZA op een reddingboot omhooggetakeld wordt. Ze lijkt opeens wel wat op een Disneyprinses in een knalgele jurk, bloemblaadjes strooiend terwijl ze haar meest breekbare liedjes zingt: Nobody Gets Me zingt ze moederziel alleen, tientallen meters boven het publiek, terwijl een vuurtoren haar verlicht. Veel contact met het publiek zoekt ze niet, behalve een oprechte verbazing dat de Nederlandse toeschouwers haar muziek zo goed kennen. ‘You’re doing a pretty good job.’

Hit Kill Bill, die opnieuw woord voor woord meegezongen wordt, is het enige nummer waarvoor het onderwaterthema losgelaten wordt, voor scènes die uit de gelijknamige Tarantino-film lijken te komen. SZA stelt zich hierin duidelijk op als antiheldin van de popmuziek: waar Miley Cyrus bloemen voor zichzelf koopt na een relatiebreuk, maakt SZA haar ex bloederig van kant. Niet haar beste idee, zegt ze er nog wel bij. 

SZA eindigt haar set met Good Days opnieuw op de duikplank, nu tegen een schitterende sterrenhemel en misschien wel iets hoopvoller en vrediger dan toen ze haar concert begon. Want of ze het nou wil of niet, SZA is tegen wil en dank een icoon van de moderne r&b geworden.

Gezien: 1 juni 2023 in Ziggo Dome, Amsterdam.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter
rock werchter
foo fighters

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter

'Are you ready?, schreeuwt Dave Grohl in de microfoon voor een overvolle festivalweide. 'Yeaaah!' is het overweldigende antwoord. En of ...
Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie
rock werchter
rock werchter

Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie

Het zand is uit de schoenen geschud, de doortocht naar Nederland gemaakt: Rock Werchter zit er weer op. We renden ...
Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?
down the rabbit hole
the national

Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?

Sinds de coronaperiode is de discussie over drugsgebruik op festivals opgelaaid: zowel op Best Kept Secret als dit weekend heeft ...

R&B-ster SZA maakt woelige zeereis door Ziggo Dome