concert

Terug naar 2006 met The Kooks in AFAS Live

Met het verdwijnen van het Britse tijdschrift NME in 2018 eindigde een bijzonder tijdperk. Opeens stopte een periode waarin piepjonge, kersverse bandjes op de cover van een groot blad stonden. Neem nou The Kooks, net als veel andere Britpopbandjes profiteerden zij van de drang van NME om jonge groepen op te hypen. Zo we zanger Luke Pritchard, een mooie krullenbol, in eigen land rond 2006 een ster en de singles van debuutplaat Inside In/Inside Out werden bovendien hits, ook in Nederland. De muziekindustrie veranderde natuurlijk drastisch de laatste jaren, een instituut als NME verdwijnt naar het internet en The Kooks werden voorbij gestreefd door nieuwere snoepjes van de week.

The Kooks? Die groep moet het tegenwoordig op eigen kracht zien te redden. Dat gaat in Nederland nog verrassend goed, blijkt vrijdagavond in AFAS Live. Die stroomt weliswaar niet vol, maar aangenaam druk is het zeker. Niet met Engelsen, maar gewoon met Nederlandse fans bovendien, die zo te zien naast het oude werk ook het minder verkochte nieuwe werk kunnen meezingen. Over loyaliteit gesproken.

Een warm bad dus vanavond voor Pritchard en zijn band, die het publiek eerst trakteert op twee voorprogramma’s. Eentje daarvan, Blossoms, maakt indruk met dansbare indiepop die zich direct in het brein begint te nestelen. Vorig jaar verscheen hun nieuwste plaat Cool Like You, en de singles van dat album klinken in AFAS Live als perfect geschreven popdeunen. Een dikke laag synths en drie gitaren smelten indrukwekkend samen. Maar I Can’t Stand It en There’s A Reason Why (I Never Returned Your Calls) bewijzen vooral dat zanger Tom Ogden een groot talent bezit. Zijn teksten zijn oprecht en raak en dat Britse accent is natuurlijk zalig. Dat hij met dezelfde swagger en nonchalance als Alex Turner op het podium staat maakt, met wie hij ook nog eens dezelfde soort zangstem deelt, maakt het allemaal extra fascinerend. Die Ogden is er eentje om in de gaten te houden.

1-0 dus voor het voorprogramma, zou je zeggen. Maar The Kooks laten het er niet bij zitten. Sterk is de opkomst,  op een podium voor een immens groot gordijn en met LED verlichte verhogingen. Alle ogen zijn al snel gericht op Pritchard, die de aandacht nadrukkelijk opeist. Veelal met een microfoon in de hand zwerft hij over het podium. Al dansend en lonkend naar de eerste rijen blijkt zijn charme niet te zijn verdampt. Maar de gemiddelde band die al langer bestaat, zwicht in de loop der jaren vaak voor flirts met andere genres. The Kooks deden dat ook, maar hun variant op disco klinkt toch stukken minder sterk dan oude singles als Always Where I Need To Be.

Het is dan ook onvermijdelijk dat dat oude werk meer indruk maakt dan het nieuwe. Het ontbreekt aan net die ene nieuwe hit die deze show meerwaarde kan geven. Nu moet de band shows nog afsluiten met Naïve, weer uit dat magische jaar 2006. Je zou er bijna nostalgisch van worden, maar dat blijkt nergens voor nodig. Een blik vooraan in de zaal leert namelijk dat de band toch ook opvallend veel jonge fans aan zich heeft weten te binden. Fans die 2006, de NME en het debuut van The Kooks niet fanatiek kunnen hebben meegemaakt. Een zaal vol vers bloed, dat moet Pritchard goed doen. Nu nog een overrompelend goed nieuw album schrijven, inclusief een nieuwe single die ook weer veertien jaar mee kan. Misschien kan de veel jongere zanger van voorprogramma Blossoms, hitmachine in de dop, er wel bij helpen.

Fotografie: Luuk Denekamp

Gezien: 29 maart 2019, AFAS Live, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: Terug naar 2006 met The Kooks in AFAS Live (concert) | OOR