concert

The Streets triomfeert bij terugkeer in de Melkweg

Er zijn een aantal dingen in de muziekwereld die artiesten bijna gegarandeerd geen windeieren leggen. Op nummer één staat een comebacktournee. Niet zo gek dus, dat de rij voor De Melkweg donderdagavond bijna tot aan het Leidseplein reikt: The Streets is terug. De cultband van über-Brit Mike Skinner kapte er in 2011 mee, maar is nu terug voor greatest hits-tour The Darker The Shadow The Brighter The Light, het alias waaronder Skinner de afgelopen jaren plots weer nieuwe muziek uitbracht. De reden? Hij miste tourbussen. Een blik op de ticketprijzen doet vermoeden dat z’n bankrekening ook best blij wordt van deze onverwachte wederopstanding.

Desondanks staat De Melkweg dus bomvol. Met mannen die de middelbare leeftijd naderen, voor wie het afscheid van The Streets niet per se zeven jaar, maar vooral zeven kilo en een volle haardos geleden is. Skinner, die dit jaar z’n veertigste verjaardag viert, maakte destijds furore met een curieuze mix van hiphop, UK garage en rock, terwijl hij maatschappelijk bewustzijn met legendarische albums als Original Pirate Material (2002) en A Grand Don’t Come For Free (2004) eigenhandig naar de Britse clubs bracht. Ook nu worden de voormalig opstandige pubers voor het optreden opgezweept met muziek waar branie en nostalgie in gelijke mate vanaf druipt. Eigenlijk is het nergens voor nodig: alleen het iconische aanstekerlogo van The Streets was al voldoende om de liefde van toen opnieuw te doen ontvlammen.

Zo blijkt ook als Skinner even na negenen een heldenonthaal ten deel valt op de orkestrale klanken van Turn The Page. Hij wordt ondersteund door een strak spelende liveband, die de wat chaotische Skinner enigszins in het gareel weet te houden. Gedurende de show blijkt bovendien dat dat rommelige (Skinner blijft maar bazelen over ‘s werelds meest opgeruimde circle pit) een belangrijk onderdeel is van The Streets’ charme. Als bij het tweede nummer zanger Kevin Mark Trail het podium op komt voor culthit Let’s Push Things Forward is de vraag of we hier te maken hebben met een triomf of een teleurstelling eigenlijk allang beantwoord. Als even later Don’t Mug Yourself volgt, ontkurkt Skinner dan ook maar vast een fles champagne. Er zullen er nog een stuk of vijf volgen.

‘Het heeft te lang geduurd’, viert Skinner z’n terugkeer, terloops vast een nieuwe tour langs België belovend. Tijdens Never Went To Church, de eerste tranentrekker van de avond, gaan in plaats van mobiele telefoons good old aanstekers de lucht in. ‘Ik wist helemaal niet dat mensen die nog bij zich hadden’, grapt Skinner. Hadden we het dan toch mis toen we zeiden dat het vuur opnieuw ontvlamde? Het was helemaal nooit gedoofd. Tijdloos zijn ze niet, de wat verouderde nummers van The Streets, maar klassiekers zijn het wel. Has It Come To This? bijvoorbeeld, waarin het onwerkelijke nog maar eens bevestigd wordt: ‘You’re listening to The Streets.’ Of emotionele hoogtepunten Blinded By The Lights, Everything Is Borrowed en Going Through Hell, die ervoor zorgen dat het middenstuk van de set nét niet te veel inzakt.

Ze leiden uiteindelijk tot de magische meezinger Dry Your Eyes, waarbij iedereen even elkaars mate is en zelfs Skinners raps een feilloze echo vinden in de zaal. Tijdens een toegift die voornamelijk bestaat uit de meer grime-georiënteerde releases waar Skinner zich recentelijk mee bezig heeft gehouden (Open The Till, Your Wave’s God Wave), maakt die zaal zich op voor een laatste poging. Die perfecte circle pit moet en zal er komen. En hij komt er, natuurlijk tijdens het onovertroffen anthem Fit But You Know It, dat ingeleid wordt door Black Sabbaths Iron Man en uitgebreid wordt met Arctic Monkeys’ I Bet You Look Good On The Dancefloor. Natuurlijk verandert die nette moshpit dan binnen no time weer in een teringzooi, zeker als Skinner er zelf nog een duik in waagt. Hij worstelt, komt boven en bevestigt: zelfs als hij maar voor even terug is, zal The Streets nooit sterven.

Fotografie: Nick Chesnaye

Gezien: 12 april 2018, Melkweg, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Album van het jaar: Janelle Monáe - Dirty Computer
nieuws
Janelle Monáe

Album van het jaar: Janelle Monáe – Dirty Computer

Het was lang spannend, maar Dirty Computer van Janelle Monáe is is door de verzamelde Nederlandse popcritici uitgeroepen tot album van ...
Snaarstrak Editors pakt TivoliVredenburg vakkundig in
concert
Editors

Snaarstrak Editors pakt TivoliVredenburg vakkundig in

Het mag zo onderhand een traditie heten. Nederlands favoriete Britse rockband Editors doet bij iedere albumcyclus een show in een ...

Recensie: The Streets triomfeert bij terugkeer in de Melkweg (concert) | OOR