concert
Pop

Tove Lo nog lang geen superster

Soms heb je van die songwriters die jarenlang hits voor anderen schrijven en dan ineens zelf de drang voelen om op een podium te gaan staan. Tove Lo is daar zo’n voorbeeld van, ze schreef hits voor Ellie Goulding en Icona Pop en doet nu zelf een gooi naar super stardom. Die beoogde sterrenstatus heeft de Zweedse zangeres echter nog lang niet bereikt, al doet de productie vanavond in een uitverkochte Melkweg anders vermoeden: een podium tot de nok toe gevuld met lichteffecten, een liveband en de verschillende kledingwissels zijn allemaal onderdeel van de show vanavond. Een show waarbij er alles aan wordt gedaan om te verbloemen dat Tove Lo eigenlijk voor geen meter kan zingen.

Want wat gaat ze ongelofelijk vaak de mist in vanavond. Het absolute dieptepunt vindt tegen het einde van het optreden plaatst tijdens Cool Girl, waarbij ze met een verschrikkelijke Daft-Punk-achtige autotune-stem je nekharen rechtovereind laat staan. En zo heeft vrijwel ieder nummer een tenenkrommend moment in zich, waarbij de vorm boven de inhoud wordt verkozen. Vanaf het moment dat Tove Lo de bühne op stapt ligt de focus vooral op de elektronische beats en door het door de strot geduwde feestgehalte kun je je afvragen of dit een optreden van een popzangeres of een EDM-act is.

Halverwege zet Tove Lo die formule kortstondig opzij, tijdens het ingetogen Imaginary Friend, waarbij haar stem bij vlagen zelfs goed uit de verf komt. Helaas is die manier van optreden van korte duur; zodra Tove Lo in de coulissen verdwijnt en het muzikale gat wordt opgevuld door een misplaatste drumsessie zijn we weer terug bij af. Er moet gefeest, gedanst en gesprongen worden. Het publiek slikt het allemaal als zoete koek en geeft gehoor aan ieder cliché dat Tove Lo voorschotelt: van handen in de lucht tot hartjes-gebaren en ook als we mee moeten zingen, geeft de Melkweg daar braaf gehoor aan. Moeilijk is dat overigens niet, want ook de teksten zijn niet om over naar huis te schrijven.

Wie het repertoire van Tove Lo kent, weet dat zo’n beetje ieder nummer bol straat van de seks en drugs. De zangeres accentueert dat live keer op keer door al rollend, kruipend en dansend over het podium te glijden. Tijdens Talking Body werkt ze al vanaf het begin van het nummer naar het moment toe waarop ze haar shirtje omhoog trekt en haar borsten aan een bomvolle Melkweg laat zien. Voor het grootste gedeelte van het publiek is dat geen verrassing meer, ze voert het trucje wel vaker uit. Ondanks dat vindt het publiek de fratsen van Tove Lo maar wat prachtig, zelfs als dat ten koste gaat van de muzikale kwaliteit.

Het grootste moment van euforie vindt plaats wanneer de zangeres haar hit Habits (Stay High) inzet. Hoewel dat nummer de avond afsluit, vat de track waarmee ze haar optreden opende het optreden beter weer: True Disaster. Tove Lo zal in de toekomst nog hard moeten werken om de status van superster te verdienen. Vanavond was het in ieder geval zeer ondermaats.

Fotografie: Willem Schalekamp

Gezien: 8 maart 2017, Melkweg, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

nieuws

Zanger Chester Bennington (Linkin Park) overleden

Zanger Chester Bennington van Linkin Park is overleden. Volgens de Amerikaanse site TMZ heeft de 41-jarige frontman zelfmoord gepleegd. Verschillende ...
nieuws
Linkin Park

In Memoriam: Chester Bennington (1976-2017)

Chester Bennington is dood. Het nieuws van de dood van de zanger van Linkin Park wordt gisterenavond Nederlandse tijd als ...
nieuws
Passenger

Passenger stopt er (voorlopig) mee

Passenger houdt het voor gezien. Althans, voor nu. Dat kondigt Mike Rosenberg, zoals de singer-songwriter eigenlijk heet, gisterenavond aan via ...