down the rabbit hole

Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?

Sinds de coronaperiode is de discussie over drugsgebruik op festivals opgelaaid: zowel op Best Kept Secret als dit weekend heeft het er veel van weg dat velen niet vies zijn van een hulpmiddeltje – en dat valt niet-gebruikers ook op, getuige wat berichten op X. Nu moet iedereen natuurlijk lekker zelf weten wat ie doet, maar de bijbehorende knaldrang zou zomaar eens van invloed kunnen zijn op het ietwat treurige, halflege veld waar headliner The National vanavond tegenaan kijkt.

Fotografie Mick de Jong

En dat terwijl verdovende middelen en frontman Matt Berninger juist zo goed samengaan. Ook op het hoofdpodium van Down The Rabbit Hole zou je denken dat de donkere bariton backstage al de nodige rode wijntjes heeft verorberd. Hij grapt er nota bene zelf over door te stellen dat dit zijn favoriete festival is vanwege de naam: ‘Because that’s what I do, every night at work.’

Al bij openingstrack Don’t Swallow The Cap grijpt hij – des Matt’s – overdramatisch naar zijn hoofd en tijdens het daaropvolgende Eucalpytus duikt hij gelijk het publiek in. Nu hoeft dat in zijn geval niet zoveel te betekenen: de lijn tussen euforisch aangeschoten en belabberd dronken, is tenslotte een dunne. Gelukkig valt het op de Groene Heuvels de goede kant op.

Zo klinkt de outro van het recente Space Invader zeer indringend, is Rylan – voor de gelegenheid gespeeld met Bess Atwell, die eerder op de dag nog op het kleine Bossa Nova-podium stond – een prachtige verrassing en zijn de ‘any other’-uithalen van Berninger op The System Only Dreams In Total Darkness zelfs voor zijn doen intens.

Ook fraai: vrijwel iedereen maakt vandaag een EK-referentie, van The Last Dinner Party tot aan Jessie Ware. Die van Aaron Dessner spant echter de kroon, wanneer hij voorafgaand aan Mistaken For Strangers de Melkweg-show uit 2007 ten tijde van Boxer aanhaalt. Oké, hij verwart de zaal met de Paradiso, maar dat is een kleinigheidje. Hij herinnert zich bijzonder genoeg dat de band daar collectief in oranje t-shirts stond en feliciteert het publiek met het bereiken van de halve finales.

Allemaal leuk en aardig, maar laten we niet vergeten dat we nog één belangrijke vraag moeten beantwoorden: waar hangt iedereen uit? Het veld voor de Hotot is slechts voor de helft gevuld, waarvan ook nog eens een deel met andere dingen bezig is: rondjes rennen, flashmobs, het festival evalueren, noem maar op. Je kan dan ook niks anders concluderen dan dat The National en Down The Rabbit Hole – in elk geval op de zondagavond – een enorme mismatch zijn.

Wat blijkt, als we eenmaal richting de uitgang lopen? De Teddy Widder knalt uit zijn voegen voor de populaire Franse dj Folamour en verderop horen we vanuit The Bizarre luid gejoel voor Deborah X. Dus dáár is iedereen gebleven. Bij het passeren van de ingang zien we een beveiliger vier verschillende soorten drugs uit iemands nektasje vissen. Typisch.

Gezien: Down The Rabbit Hole 2024, zondag (21.00 uur) op de Hotot. Lees hier al onze verslagen.

Zomeractie!

Als je nu een jaar­abonnement op OOR neemt betaal je geen 69,95 maar slechts 53 euro. En je maakt kans op een Yamaha versterker met compacte pianocraft luidsprekers. Kijk hier voor de actie.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Met Muziek & AI, Johnny Cash, Goldband, Khruangbin, Patti Smith, Kneecap, Cassandra Jenkins, Abel & Sef, Danny Brown, Personal Trainer ...
The War On Drugs geeft Groningen een voorkeursbehandeling
concert
the war on drugs

The War On Drugs geeft Groningen een voorkeursbehandeling

The War On Drugs en Nederland hebben een bijzondere band. Voor het derde jaar op rij is de band in ...
De documentaire 'Zappa' toont unieke beelden van een unieke man
film
frank zappa

De documentaire ‘Zappa’ toont unieke beelden van een unieke man

Documentairemaker Alex Winter moest over verschillende hordes springen voor zijn filmportret van Frank Zappa, held én criticus van de hippiegeneratie ...

Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?