concert
Pop

Wagonlading aan hits redt Kaiser Chiefs

Het is niet meer dan normaal dat muzikanten er na maandenlang toeren wat vermoeid uitzien, maar dat Kaiser Chiefs-frontman Ricky Wilson er bij aanvang van het optreden van zijn band in 013 al uitziet alsof hij weken niet geslapen heeft, mag toch gerust opmerkelijk heten. Stay Together, het nieuwste album van de band, is nog maar net uit en de band heeft slechts een paar shows achter de kiezen. Misschien heeft hij slapeloze nachten gehad van de weinig lovende reacties op dat album, waarop de band meer dan ooit een gladde popsound laat horen. Stay Together is dan ook, laten we er niet om heen draaien, niet zo’n hele goede plaat en de kans groot is dat enkele van de songs van het album hun livepremière gaan beleven in Tilburg.

Gelukkig blijkt het met zowel de hoeveelheid nieuw materiaal als de vermoeidheid van Wilson best mee te vallen. Het blijft bij een handvol nieuwe nummers, verder richt de band zich wijselijk op oud werk. En ondanks zijn wat verlopen voorkomen duurt het niet lang voordat Wilson als vanouds over het podium stuitert als een malle. Toch lijkt het heilige vuur van de heren redelijk gedoofd. Wilson richt zich maar zelden tot het publiek, als hij dat dan doet is hij nogal irritant. Zo spoort hij ons aan om toch vooral Stay Together te kopen, dan kunnen we de volgende keer beter meezingen met Parachute. Thanks, but no thanks,Ricky. Ook moeten we om de haverklap de bandnaam scanderen. De overige bandleden doen wat ze moeten doen, maar blijven volstrekt anoniem. Zo komt het geheel redelijk plichtmatig over.

Daardoor komt de sfeer er maar moeizaam in, als voel je de zaal opleven als de band een hit inzet. Gelukkig hebben de Britten er daar door de jaren heen meer dan genoeg van verzameld. Zo zorgt Everyday I Love You Less And Less voor een vroeg hoogtepunt. Na Hole In My Soul, het enige nieuwe nummer dat zich enigszins kan meten met het oudere werk, begint de band aan een blok hits dat zijn weerga niet kent, met Ruby en I Predict A Riot als uitschieters. Op dat moment voelt het weer als een jaar of tien geleden, toen Kaiser Chiefs nog een veelbelovende jonge rockband was. Helaas houden de heren dat niveau niet vast en zakt de show compleet in. Met nog maar een krap uur speeltijd op de klok verlaten de heren, na het vervelend bombastische Coming Home, alweer het podium.

De onvermijdelijke toegift begint met de wanstaltige popsong Good Clean Fun, die klinkt alsof ie geschreven is door een vijftienjarige (sleuteltekst: “Why you mad? Sex makes everything better). Daarna kan het niveau eigenlijk alleen maar omhoog en dat gaat het gelukkig ook. Afsluiter Oh My God is nog steeds een onweerstaanbare meezinger, waar zelfs een intermezzo waarin de bandnaam wéér gescandeerd dient te worden geen afbreuk aan doet. Qua albums hebben we ze een beetje afgeschreven, maar door de grote hoeveelheid aan hits die op ons zijn afgevuurd geven we Kaiser Chiefs als liveband nog nipt het voordeel van de twijfel.

Fotografie: Mitchell Giebels

Gezien: 22 oktober 2016, 013, Tilburg

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

nieuws

Word lid van Club OOR en kies je welkomstgeschenk!

Als je nu een abonnement neemt op OOR, word je niet alleen automatisch lid van Club OOR - waarmee je jaarlijks ...
album
Courtney Barnett & Kurt Vile

Lotta Sea Lice

De eerste single van de andere Courtney en Kurt, Over Everything, was de perfecte synthese van beider stijlen: aanstekelijk eigenzinnig ...
winactie
The Waterboys

Tickets voor The Waterboys in AFAS Live

Op woensdag 15 november staan de folkrockers van The Waterboys in AFAS Live. En jij kunt daarbij zijn, want OOR ...