concert

Wervelwind letlive. raast door de Melkweg

Of het nou door de heersende griepgolf komt of door de Champions League-wedstrijd van Ajax: het is niet helemaal vol als letlive. keurig op tijd het podium van de Oude Zaal van de Melkweg betreedt. Al na een halve minuut is echter duidelijk: de wegblijvers hebben ongelijk. De Amerikanen maken hun livereputatie vanaf de eerste seconde helemaal waar. En ja, dat komt vooral door de ongecontroleerde frontman Jason Butler.

Oké, het intro duurt wat lang, maar als de vijf bandleden eindelijk op het podium staan, gaat het los. Of nou ja, op het podium staan… Zanger Jason Butler – met woeste baard – springt, valt, rent, knielt, spring weer op en valt nog een keer. Hij haalt zoveel capriolen uit, dat je je afvraagt hoe het in godsnaam kan dat hij de teksten van nummers als The Sick, Sick 6.8 Billion en Dreamer’s Disease nog uit z’n strot krijgt. Het lukt hem. En nog wonderbaarlijk goed ook.

Natuurlijk is letlive. meer dan een goede frontman. Na het geweldige Fake History (2010) kwam dit jaar The Blackest Beautiful uit, een plaat waarop de band uit Los Angeles voorzichtig nieuwe wegen bewandelt. Vanavond horen we onder meer 27 Club van die nieuwe plaat, maar het zijn toch vooral nummers als Muther (van Fake History) die het publiek in beweging krijgen. Butler kijkt zo blij als een kind naar de zaal, al ze refrein ‘we’ll be ok’ van dat nummer massaal meezingen. Sowieso is de frontman nogal giechelig vanavond. Hij zegt dat ie alleen van de geur van wiet houdt en het zelf niet rookt, maar misschien moeten we dat maar met een korreltje zout nemen.

Wat er verder gebeurt? Butler springt over de eerste rijen het publiek in, zet twee trommels ondersteboven op het podium om er in te zingen, gooit met monitoren en beantwoordt ieder applaus met een meisjesachtige gegiechel. Het blijft een rare snuiter. De rest van de band speelt ondertussen onaangedaan door en voor we er erg in hebben is het al tijd voor afsluiter Day 54. Na een korte toegift, met onder meer Le Prologue, nog zo’n hoogtepuntje, is het daarna echt voorbij.

Was dit nou een topconcert of niet? Aan de ene kant kwam vanavond de diversiteit van letlive. niet helemaal goed naar voren. Check die laatste twee platen en je hoort een unieke band, eentje die posthardcore als uitgangspunt neemt en er vervolgens een compleet eigen draai aan geeft. Dat hebben we vanavond eigenlijk te weinig gehoord. letlive. speelde vooral erg hard. Stiekem was het vorig jaar op Lowlands muzikaal wat beter. Aan de andere kant: iedereen stapt vandaag met een brede grijns de zaal uit. Met dank aan Jason Butler.

Fotografie: Remco Brinkhuis

Gezien: 18 september 2013, Melkweg, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Paul Dokter (ex-Serenes) overleden
nieuws
The Serenes

Paul Dokter (ex-Serenes) overleden

Er is een stukje Friese pophistorie heengegaan: vandaag werd bekend dat Paul Dokter, een van de twee zingende en songschrijvende ...
A New Day Now
album
Joe Bonamassa

A New Day Now

Joe Bonamassa debuteerde in 2000 veelbelovend met A New Day Yesterday. De toen 22-jarige New Yorker speelde uitstekend gitaar en ...
Dreamland
album
Glass Animals

Dreamland

Even werd Glass Animals bedreigd in zijn voortbestaan, toen drummer Joe Seaward twee jaar terug werd aangereden door een truck ...

Recensie: Wervelwind letlive. raast door de Melkweg (concert) | OOR