concert
Hiphop

WOO HAH! groeit uit zijn jasje

Het Tilburgse hiphopfestival WOO HAH! is een doorslaand commercieel succes: al een kleine twee maanden van tevoren was er al geen kaartje meer te krijgen. De derde editie biedt net als voorgaande jaren een behoorlijk diverse line-up, hoewel de nadruk duidelijk ligt op recent succesvolle, door trap beïnvloede acts. Van trap-grootheid Young Thug tot Hollandse hiphopveteranen Rico & Sticks en van excentriekelingen als Tyler, The Creator tot de veelbelovende Jay-Z protegé Vic Mensa; de bezoekers hebben genoeg keus.

Bij aankomst in het zonnige Tilburg zien we enorme rijen staan bij de Spoorzone. Uiteindelijk kost het ons bij elkaar zo’n drie kwartier om het festivalterrein te betreden. De organisatie lijkt niet helemaal berekend op de spectaculaire groei van zesduizend naar tienduizend bezoekers – daarover later meer, eerst is er muziek. Op de FunX stage bewijst Woodie Smalls een grote belofte te zijn. De Belgische mc maakt indruk met een zeer professionele, energieke show. Het festival trekt steeds meer buitenlandse bezoekers en onze zuiderburen zijn logischerwijs goed vertegenwoordigd in het nabijgelegen Tilburg. Dat is te merken aan de enthousiaste respons van het publiek, dat uit volle borst meerapt met de nummers. Voor Woodie moet het optreden bijna als een thuiswedstrijd hebben aangevoeld.

De weersomstandigheden zijn prima gedurende de dag. Op een klein buitje na is het goed toeven op het zonnige festivalterrein, om een hapje te eten en van de optredens op de Snipes Stage te genieten. Een van de vroege optredens in de middag is van de New Yorkse veteraan Immortal Technique. De rappende politicoloog zet een prima show neer met hulp van collega’s Poison Pen en Chino XL. Aan welke zijde van het politiek spectrum Immortal Technique zich bevindt moge duidelijk zijn getuige zijn felle protestsongs tegen het ‘systeem’. Zeker ook sympathiek is zijn uitgebreide dankbetuiging aan de organisatie, die zo meerdere malen applaus krijgt van het publiek. Dat maak je ook niet iedere dag mee.

De Engelse UK grime-held Skepta heeft in 2015 wereldwijd met zijn muziek een verpletterende indruk gemaakt en zet zijn zegetocht voort in de enorme koepelhal bij de Bax stage. De Engelsman breekt de tent af met songs als Crime Riddim en vooral Shutdown. De tjokvolle hal is binnen een mum van tijd bloedheet en lijkt nu al te klein voor deze ster in wording.

Voorafgaand aan het optreden van Tyler, The Creator lijkt de muziekkeuze van de dj een lukraak samengestelde playlist. Hoe Nasty van Janet Jackson en Creep van TLC het publiek in de stemming moeten krijgen voor de ontregelende hiphoprebel Tyler lijkt een raadsel. De excentrieke voorman van het Odd Future-collectief geeft aan dat hij net wakker is en vraagt het publiek twintig seconden om even bij zinnen te komen. Het wordt hem gegund en werkt ook nog: er volgt een hyperenergieke, sterke show van drie kwartier waar niets op af te dingen is.

Omdat headliner Mac Miller op het laatste moment moest afzeggen heeft de organisatie Vic Mensa weten te strikken. Mensa is een jonge, veelbelovende protegé van Jay-Z en blijkt een meer dan waardige vervanger voor Miller. De Bax stage is muisstil als hij begint met een indrukwekkende a capella rap. Gedurende de show maakt Mensa een hongerige indruk en is hij woordelijk te volgen. Dat lijkt een detail maar is wel degelijk een onderscheidend kenmerk van een écht goede rapper. Met het publiek weet de jonge rapper ook wel raad, getuige het zeer geslaagde één-tweetje gedurende zijn opzwepende track tegen politiegeweld 16 Shots. Van deze Vic Mensa gaan we de komende tijd veel horen, zoveel lijkt zeker.

Tussen alle internationale namen staat er welgeteld één act van eigen bodem op een van de twee hoofdpodia: Rico & Sticks. De twee Zwolse veteranen vulden eerder dit jaar de Heineken Music Hall nog en maken hun legendarische status op de Snipes stage meer dan waar. Het publiek wordt getrakteerd op eigenzinnige klassiekers als Eigen Wereld en Gekkenhuis. De beats van Delic, A.R.T. en Kubus in die tracks hebben na alle jaren nog niets aan kracht ingeboet en het plezier waarmee Rico & Sticks nog steeds op het podium staan blijft mooi om te zien.

Dan is het tijd voor de immens populaire trap-grootheid Young Thug. De Bax stage is zo extreem afgeladen dat fotograaf Ron van Rutten onmogelijk de fotopit kan bereiken en al na vijf minuten kan er helemaal niemand meer bij in de hal. Young Thug heeft een enorme aanhang in Nederland onder tieners en vroege twintigers, zo blijkt wanneer de jonge aanwezigen in de bloedhete koepelhal alles woordelijk meeschreeuwen.

Action Bronson maakt een wat nukkige indruk tijdens zijn optreden. De kwinkslagen die zijn muziek en optredens normaliter kenmerken lijken niet echt aanwezig. Zo geeft hij af op de foto van hem die boven het podium hangt en maant hij zijn dj telkens bars om een nieuwe song in te zetten. Bronsons rapstijl is altijd energiek en intens, dus daar ligt het niet aan. De hilarisch vals gezongen en natuurlijk verder prima gerapte track Brand New Car klinkt als een klok maar de lichaamstaal van de corpulente New Yorker lijkt erop te duiden dat hij moe is. De wisselwerking met het publiek is daardoor ook niet bepaald optimaal. Misschien is een cultheld als Action Bronson gewoon meer op zijn plaats in een middelgrote concertzaal als De Melkweg. WOO HAH! zelf kan wel terugkijken op een geslaagde editie. Ondanks de drukte is het festival incidentloos verlopen en kunnen we, zo lezen we bij de uitgang, volgend jaar een tweedaags evenement terugzien.

Door O.C. Hart / Fotografie: Ron van Rutten

Gezien: 2 juli 2016, Spoorzone, Tilburg

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

nieuws

Word lid van Club OOR en kies je welkomstgeschenk!

Als je nu een abonnement neemt op OOR, word je niet alleen automatisch lid van Club OOR - waarmee je jaarlijks ...
album
Courtney Barnett & Kurt Vile

Lotta Sea Lice

De eerste single van de andere Courtney en Kurt, Over Everything, was de perfecte synthese van beider stijlen: aanstekelijk eigenzinnig ...
winactie
The Waterboys

Tickets voor The Waterboys in AFAS Live

Op woensdag 15 november staan de folkrockers van The Waterboys in AFAS Live. En jij kunt daarbij zijn, want OOR ...