interview

Tourdagboek: Drive Like Maria op SXSW, deel 1

13 & 14 maart

Een tussenstop in London gevolgd door een vlucht van zo’n tien uur bracht ons gisteren naar Dallas/Fort Worth Airport in Texas. Ondanks dat we de uitnodiging voor SXSW last minute ontvingen begin dit jaar, is het toch gelukt om nog een kort tourtje rond het festival te organiseren en de eerste show is morgenavond in Denton in Dan’s Silverleaf, waar we vanavond alvast een kijkje gaan nemen bij Gaellyn Lea (violiste/zangeres). Na zeven jaar voelt het weer als thuiskomen als Dan en geluidsman Jimmy ons buiten verwelkomen. Inmiddels is het elf jaar geleden dat we voor het eerst bij Dan binnenliepen en hij ons tot onze grote verbazing verwelkomde met de woorden: ‘Hey, aren’t you guys Drive like Maria? I love your video! You guys should play here tonight’.

We praten bij met Dan, Jimmy, Brent (Slobberbone) en de heren van Centro-Matic waarna we Bram gaan zoeken in Andy’s Bar & Grill waar hij heeft afgesproken met McKenzie (drummer van Midlake). Vanavond wordt het twintigjarig bestaan van het label van Bella Union gevierd. Na een laatste ‘Lone Star’ en een portie chilly fries checken we in bij de Super 8 net buiten de stad voor wat welverdiende nachtrust.

Overdag wordt er wat gewandeld, vinyl gekocht, bij Guitar-Center geshopt voor missend materiaal voor de show, veel koffie gedronken, een drumstel opgehaald bij Matt Pence (drummer Centro-Matic en engineer/mixer van o.a. Midlake). Om 17:00 uur staan we samen met ons Italiaanse voorprogramma Nothing For Breakfast klaar om op te bouwen bij Dan’s Silverleaf. Voor Tamara, Bram en Maarten is het vanavond de eerste show ‘on American soil’ en de sfeer zit er goed in! Na nog een laatste drankje met Jimmy en Brent komt iemand het hele gezeldschap friendship bracelets aanbieden, krijgen we van een fan t-shirts en zorgt Dan dat we met wat ‘Dan’s Silverleaf’ merchandise onze reis kunnen vervolgen.

15 maart

Het is half 10 ’s ochtends, we zitten alweer een dik anderhalf uur in onze witte Ford Van, die deze week dienst doet als bandbus. Vanochtend om 7:30 zijn we uit Denton, TX vertrokken. De planning? We zouden ten laatste om 1pm in Austin moeten zijn om de bandjes voor SXSW op te halen in het convention center en naar de Swan Dive te gaan, waar vanmiddag de Dutch Impact party is. Maar gisteravond zijn we gewaarschuwd voor een ‘Cluster Fuck’, er zijn wegwerkzaamheden op de E35 die ons van Denton naar Austin moet brengen, het is Spring Break en morgen is de eerste dag van het muziekgedeelte van SXSW en dus de dag dat een groot deel van de honderden bands die er komen spelen aankomen.

Na een korte stop om de bandjes en SXSW-goodies op te halen komen we rond 2pm aan bij de Swan Dive waar het Nederlandse feestje inmiddels al volop aan de gang is. Net als wij binnen komen stapt Michael Prins het podium op. De heren van St. Tropez zit het niet mee deze trip, Cas zit door de storm die over de US trok nog in New York vast, dus spelen ze met z’n drieën. Een super vette set!! Ben heel benieuwd hoe dat met z’n vieren is! Ze spelen iets korter, waardoor er wordt gevraagd of wij iets langer willen spelen….. Daar zeggen we natuurlijk geen nee op! Alles staat hard en het is warm op de patio van de Dutch New Wave, maar we spelen een lekkere set en naarmate het optreden vordert wordt het alsmaar drukker vooraan en beginnen er ook mensen te dansen.

Na een kleine 40 minuten stappen we allemaal moe, bezweet en voldaan van het podium af! We doen nog een interview met Giel Beelen voor 3Onstage in de bus en terwijl Bram, Bert (sixteenbybnine) en ik naar het hotel rijden om ons in te checken en de spullen uit te laden, Bjorn, Tamara en Maarten verkennen al even het festival. We eten een burrito, proberen binnen te komen bij de show van At The Drive In en Sigrid, maar er staan allemaal super lange rijen. Dus we houden het voor gezien voor vandaag! Nog even een drankje op het hotel en dan voor het eerst in dagen eens langer dan 4uur slapen. Het is nodig! Morgen nog een dag SXSW!

Door Nitzan Hoffmann / Fotografie: Bert Alberts Jr. (SixteenbyNine)


Neem nu een abonnement op OOR en krijg gratis tickets voor Pinkpop, Dauwpop, Rewire of Blink-182.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Honk
album
The Rolling Stones

Honk

Als de fysiek een beetje wil meewerken, gaan The Rolling Stones de komende maanden op tournee door de VS. Reden ...
Fat White Family: feestend naar de afgrond
interview
Fat White Family

Fat White Family: feestend naar de afgrond

Disfunctioneel. Destructief. Verslaafd aan drank, drugs en aandacht. Fat White Family is het allemaal, en met overtuiging. De titel van ...
Serfs Up!
album
Fat White Family

Serfs Up!

Waar een verbod op heroïne in de studio al niet goed voor is: op Serfs Up! klinkt narcoticabrigade Fat White ...

Tourdagboek: Drive Like Maria op SXSW, deel 1 (interview) | OOR