tips

10 tracks voor deze week: Lewsberg, Badly Drawn Boy, Sevdaliza en meer

Omdat we voorlopig toch nergens heengaan, deze week weer extra veel tracks. Geselecteerd door Koen Poolman, samensteller van OOR’s redactieplaylist op Spotify en wat al niet meer. Kijk hier voor de nieuwe albums van deze week.

Tropical Fuck Storm
Suburbiopia

Toeren is er even niet bij, dus dook Tropical Fuck Storm maar de studio in om de tijd nuttig te besteden. Suburbiopia werd opgenomen samen met Amy Taylor van Amyl & The Sniffers, nog zo’n Aussie die de billen afveegt met een oude krant (nog even en de hele wereld volgt). Taylor en TFS-gitariste Erica Dunn verdelen de leads, om en om, de schelle schreeuw van Dunn nog steeds uit duizenden herkenbaar. Muzikaal wringt het zo hard als de wat kromme titel, zoals we van TFS gewend zijn.

Badly Drawn Boy
Banana Skin Shoes

Er zijn hordes Pearl Jam-fans die bij zich elke plaat opnieuw afvragen of Eddie & co nu eindelijk eens in de buurt komen van het niveau van debuut Ten. Zo hoop ik bij iedere comeback van Badly Drawn Boy dat het uur van Bewilderbeast weer slaat, alsof hij zichzelf op een goede morgen in de spiegel aankijkt, de slaap uit zijn ogen wrijft en als bij toverslag zijn eigenwaarde, zelfvertrouwen en gouden pen (daar naast het scheerapparaat, Damon!) terugvindt. Het antwoord is natuurlijk nee. Het blijft een zwalkende muzikant met de ziel onder de arm. Op 22 mei komt hij met zijn eerste album sinds soundtrack Being Flynn (2012). Ik ga luisteren.

Nothing But Thieves
Is Everybody Going Crazy?

Over hun muziek zal ik geen uitspraak doen, noch over de ineens overslaande falset van Conor Mason, of zijn schmierende ‘is anyone else feeling lonely?’, of het discohuppeltje dat festivalweides in een modderpoel moet doen veranderen, of die gitaar die nauwelijks nog van een synth te onderscheiden valt, die titel, die is raak. Chapeau.

Dogleg
Wartortle

Emopunk voor oudere jongemannen. Wie zich bands als Jawbox, Jawbreaker en J Church nog herinnert en ook niet schrikt wanneer eigentijdse emokids als Touché Amoré en La Dispute een keel opzetten, kan alle ellende en verveling van zich afschreeuwen op Melee, een hele plaat vol volwassen punk/posthardcore met meezingbare refreinen, noisy gitaren en jakkerende drums. Inclusief ‘hit’ Kawasaki Backflip. Vooral het schuurpapieren stemgeluid van Alex Stoitsiadis raakt hier een gevoelige snaar.

Lewsberg
At Lunch

Ga er even bij zitten. Schenk jezelf een borrel in. Of nee… nou ja, doe toch maar wel. En nu staren naar dat glas. Niet aankomen. Als Lewsberg klaar is, het duurt maar 3 minuut en 25 seconden, schenk je ‘m weer bij. Of je giet de drank weer terug in de fles. Ik voel Arie, ik voel Arie heel hard. Prachtig liedje! Waterige blauwe ogen, droge keel.

De Kift
Donauboot

Ferry Heijne droomt van een vrouw zonder tanden. Ze schenkt hem een gitaar in de  vorm van een Donauboot. Hij boetseert er mooie zinnetjes bij: ‘In een droom heb ik vannacht een vrouw gezien. Ik loop met haar langs de zee, der vergetelheid. Ik ben de strandjutter, van mijn eigen leven. Verzamel de brokstukken, in mijn hand. In mijn hand loop ik met de spijkers, van een groot gezonken schip.’ Je kunt ook gewoon vragen of ‘anyone else’ zich ‘lonely’ voelt, maar daar hebben we anderen voor. Ferry is een dichter, zijn orkest het enige dat nu nog de fanfare blaast. In polonaise gaan we richting Hoogriet, het twaalfde album in 32 jaar tijd. Op 18 april ligt ie tussen de eieren.

Sevdaliza
Lamp Lady

Het valt niet mee om kort en bondig iets over de grootsheid van Sevda Alizadeh te zeggen. De Rotterdamse met Iranese wortels verdient een verhandeling van een paar A4’tjes. Kort door de bocht begint ze steeds meer onze eigen Beth Gibbons te worden. Mysterieus, modieus, gezegend met een betoverende stem en altijd gebacked door een geweldige productie. Lamp Lady is weer zo’n toverbal, met een zweem van oosterse mystiek en psychedelica, maar ook gewoon een hele catchy song. Internationale klasse.

The Devonns
Tell Me

Ik weet de ballen van soul, maar dit is een hit. Uit Chicago, lees ik ergens. Het is bijna niet te geloven dat dit geen vergeten sixtiesopname is die ergens opgeduikeld is, nee, The Devonns zijn echt. Net zo echt als het 7-inch vinyl waarin Record Kicks hun liedje in een oplage van 500 heeft geperst. Er zijn er as we speak nog 70 over op hun Bandcamp. Op 5 juni staat hun debuut Devonns gepland, lees ik op de site van distributeur Clearspot. Die hebben er meer kijk op en noemen als referenties: The Impressions, Leroy Hutson, The Dramatics, The Bar-Kays, Carole King, The Isley Brothers, Leon Ware en ook eigentijdse soulkikkers als Raphael Saadiq and Jamie Lidell. Dat je ’t weet.

Perfume Genius
On The Floor

Tweede single van Set My Heart On Fire Immediately (15 mei). Ja, dat kun je wel overlaten aan Mike Hadreas, al vond ik Describe net iets spannender. Maar eenmaal gevallen voor zijn stem (het is love ‘em or hate ‘em in dit geval) laat je je vanzelf meevoeren.

Porridge Radio
Homecoming Song

Ik ben voorlopig nog niet klaar met Every Bad, het tweede album van Porridge Radio uit Brighton. Daarom dit slotnummer ten besluit, dat eerst maar een timide afscheid lijkt maar zich na een week grijsdraaien ontpopt heeft tot (bijna?) het sleutelnummer van de plaat. ‘I’m a sinking ship. There’s nothing inside (herhaal 22x). I’m coming home.’ Dana Margolin en Ferry Heijne, de designated tekstdichters voor deze donkere dagen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
Tool staat op in Ziggo Dome
concert
tool

Tool staat op in Ziggo Dome

‘I’m 58 and I’m standing up!’ Veel zegt Maynard James Keenan donderdagavond niet, in de uitverkochte Ziggo Dome. Zo zijn ...
Eerste beelden Bowie-film 'Moon­age Daydream'
kijken
David Bowie

Eerste beelden Bowie-film ‘Moon­age Daydream’

De eerste trailer van de nieuwe David Bowie-film 'Moonage Daydream' is vanaf nu te bekijken. De film draait vanaf september ...

10 tracks voor deze week: Lewsberg, Badly Drawn Boy, Sevdaliza en meer (tips) | OOR