tips

11 nieuwe tracks: Frank Ocean, The 1975, Broeder Dieleman e.a.

Aan het einde van de week maakt Koen Poolman (beheerder van OOR’s redactieplaylist) de balans op: welke nieuwe tracks moet je horen, welke vooral niet? 11 stuks ditmaal. Kijk hier voor de nieuwe albums.

Typhoon feat. Freez
Alles Is Gezegend

Alles is gezegend. Maar ik voel me een beetje grieperig, dus we doen het even in sneltreinvaart (zei hij op dringende toon tegen zichzelf, tevergeefs). De terugkeer van Typhoon komt op het juiste moment. We kunnen wel wat positieve energie gebruiken. En al zal hij ‘m anders bedoeld hebben toen hij ‘m schreef, we doen ‘t ermee: ‘Alles is gezegend, misschien komt alles goed. En alles heeft een reden, alleen weet ik dan niet hoe.’

Frank Ocean
Dear April

Twee singles verkocht Frank Ocean oktober vorig jaar via zijn eigen webshop. Nu alle fysieke exemplaren vershipt zijn mag de rest van de  wereld de liedjes ook horen. De akoestische versies dan toch. Mét autotune, want de grenzen van ‘acoustic’ zijn behoorlijk opgerekt in de loop der jaren. Dear April is een Bon Iver-achtige ballad, Cayendo een plakkerige latin smartlap die we de zoon van Julio Iglesias ook horen zingen.

The 1975
Jesus Christ 2005 God Bless America

De transformatie van alternatieve boyband naar serieuze popact is bijna compleet, op 22 mei landt Notes On A Conditional Form. Dit is het zesde liedje dat The 1979 prijsgeeft. Verkijk je niet op die lelijke songtitel, Jesus Christ 2005 God Bless America is een innemende folksong met Sufjan Stevens-achtige melancholie, toon én orkestratie (je kunt het ook een rip-off noemen). De tweede stem is van Phoebe Bridgers, die een fraai duet zingt met Matthew Healy.

Iceage
Lockdown Blues

Het ene coronalied is het andere niet. Hoe on-rock & roll ‘covid-nineteen’ ook klinkt, je kunt er best een vuig rock & roll-liedje mee maken, bewijzen onze Deense vrienden van Iceage. ‘ Covid-19 Lockdown Blues /  The only way out is through / A wraithlike peril spread across our seven seas / Empty shelves in barren streets / Confined domestic quarantine / How the itching for lost touch is deafening / Covid-19 Lockdown Blues / Covid-19 Lockdown Blues.’ De opbrengst gaat naar het internationale Rode Kruis.

Made Violent
Bad

Thuis, in Buffalo, New York, nam Made Violent een Quarantine EP op. Twee liedjes, in hun kenmerkende zie-ons-eens-knap-Nirvana-naspelen-stijl. Vooral zanger/bassist Joe White slaagt voor de auditie.

Tropical Fuck Storm
This Perfect Day

De beste Aussie-band van nu covert de beste Aussie-band van toen, tweede helft jaren zeventig. Opeens waren daar The Saints, die bewezen dat het punkvirus zich razendsnel over de wereld verspreidde en echt wel meer brandhaarden kende dan King’s Road en CBGB’s. Luister vooral ook eens het origineel van The Saints, een onvervalste punkclassic uit juli 1977.

Broeder Dieleman
Jakobsladder

Friesland heeft Meindert Talma, Drenthe heeft Daniël Lohues, de Zaanstreek heeft De Kift en Zeeland heeft, ja ook Bløf, maar hier past natuurlijk alleen Broeder Dieleman. De Liefde Is De Eerste Wet is zijn zesde album, op 29 mei wordt ie verwacht. Jakobsladder is een voorproefje: Tonnie Dieleman als troubadour op banjo, met een verhaal uit de bijbel over Jakob, de schaapsherder die droomt van een trap uit de hemel waarover engelen afdalen en opstijgen. Maar dan anders. Een liedje over zingeving in een van de natuur en eeuwenoude tradities vervreemde wereld.

Rolling Blackout Coastal Fever
She’s There

Nieuwe single, maar geen nieuw geluid. Bedenk zelf of dat goed of slecht nieuws is.

Psychic Ills
Never Learn No to Love

Vorige week overleed Psychic Ills-zanger Tres Warren op 41-jarige leeftijd. Never Learn Not To Love wilde hij ons nog meegeven, en dat is een mooie gedachte. Samen Cease To Exist, de andere A-kant van deze single, vormt het de afscheidsboodschap van de band die hij in 2003 oprichtte.

caroline
Dark Blue

Na alle heisa rond Black Country, New Road is er nu in Engeland het nodige te doen om caroline (zonder hoofdletter), een achtkoppig gezelschap dat musiceert op de grens van postrock, emo, ambient, neo-klassiek en folk. Zolang het bij musiceren blijft en geen improviseren wordt, blijven we alert. Want we hebben met Black Country, New Road gezien waartoe dit allemaal leiden kan. De groep uit Londen is inmiddels opgepikt door Rough Trade Records, dat met Black Midi al een (veel luidruchtiger) geestverwant in huis heeft. Dark Blue is zo’n slepend, minimalisch ingevuld muziekstuk vol echo’s naar Amerikaanse slowcorebands als Slint en Rachel’s, met een opvallende rol voor de viool.

Nathan Fake
Stepping Stone

Ik ben er wel weer even klaar mee, met de singles van deze week. Ik ga lekker de nieuwe Nathan Fake streamen. Volgens mij is dit de hit. Maar die hele plaat knalt als een malle. Hij heet Blizzards, vandaag verschenen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

11 nieuwe tracks: Frank Ocean, The 1975, Broeder Dieleman e.a. (tips) | OOR