tips

14 tracks voor deze week: Bob Dylan, Run The Jewels, Damien Rice e.a.

Crisis? What crisis? Terwijl de popzalen, festivals en platenzaken kraken, gaan muzikanten lustig door met het verspreiden van nieuwe muziek. Koen Poolman (de man van de redactieplaylist) bespreekt de tracks van de week, waaronder drie coronaliedjes. Kijk hier voor onze albumrecensies van Dua Lipa, Pearl Jam, Lewsberg en meer.

Benjamin Gibbard
Life In Quarantaine

Je kon erop wachten: de eerste coronaliedjes. Death Cab For Cutie’s Benjamin Gibbard pakte zijn akoetische gitaar en keek uit het raam. ‘The streets are empty, the bars and cafes too /  The streetlights only changing ‘cause they ain’t got nothing better to do.’ Het is een troosteloos gezicht, Benjamin wordt er stil van. ‘No one is going anywhere soon.’ Life In Quarantaine is even uitgekleed als het stilleven buiten. Niet bepaald troostgevend, wel mooi en een oprechte hartekreet.

DIRK.
Stay Indoors

DIRK. uit Gent was er snel bij. Coronalied Stay Indoors zat vorige week vrijdag al in mijn inbox. ‘I’m so bored, just like everybody else. Not many things to do. And I kind alike it, but I guess we’re not supposed to.’ Het enige wat rest is binnen blijven. Lekker schots en scheeft gerockt, zoals alle bands van Willem Smit in Amsterdam dat bijvoorbeeld ook doen.

Psychs
Spreadin’ (Coronavirus)

Coronaliedje #3. ‘Now what will I do in the weekends? The Premier League got called off ‘till next month, no footie in the weekend.’ Ook drill-rapper Psychs uit Londen verveelt zich te pletter, nu de wereld tot stilstand is gekomen. ‘Now the NBA is been suspended, what will I watch on Sunday nights?’ Dan maar snel een rap geschreven, een sample van Kanye West (Wolves) geleend, de boel op tape geslingerd en online gegooid. Psychs is overigens niet gek, hij weet dat ie niet mag klagen. ‘But it’s not about me, it’s about the people.’ Zijn boodschap: ‘Let’s take this thing serious / Please stay safe and don’t get infected / Love to the families who’s been affected’.

Run The Jewels feat. Greg Nice & DJ Premier
Ooh La La

Inderdaad, oh la la. Wat een knaller weer van Run The Jewels, ditmaal met hulp van hiphoplegendes Greg Nice (Nice & Smooth) en DJ Premier. Een beter medicijn om de corona-depressie te lijf te gaan is er niet. Man man, wat een hit!

Car Seat Headrest
Martin

Rocksong Martin (met elektronische drums, dat wel) bevalt me een stuk beter dan synthprobeersel Can’t Cool Me Down. Over een liefde die hij niet los kan laten, als ik het goed interpreteer: ‘I will find strength in your power / I’ll stop running like a coward / I will find you / I will’. Vreemd genoeg adresseert hij deze boodschap aan Justin, niet Martin. Het is de tweede single van Making A Door Less Open (1 mei), waarop Wil Toledo alle liedjes in een rock- én in een elektronische uitvoering zal brengen.

Bright Eyes
Persona Non Grata

De terugkeer van Bright Eyes, negen jaar na The People’s Key, klinkt zó vertrouwd dat het voelt alsof ik gewoon een oude plaat uit de kast heb getrokken –as you do in deze corona-tijden. Conor Oberst op het punt van breken, van God en iedereen verlaten, opgesloten met zijn eigen depressieve gedachten, zo hoor ik ‘m het liefst. Schitterend, vooral die jankende doedelzakken op het einde, die met Oberst meehuilen.

Bob Dylan
Murder Most Foul

Nóg een opvallende terugkeer: de eerste nieuwe song van Bob Dylan sinds acht jaar. De oude meester heeft gelijk maar genoeg coupletten geschreven om ons 17 (!) minuten lang bezig te houden. Murder Most Foul is een ouderwetse topical song over de moord op John F. Kennedy in 1963. ‘Shot down like a dog in broad daylight / Was a matter of timing, and the timing was right.’ De omlijsting (stemmige pianoklanken, ambientsferen) lijkt Bob van Nick Cave afgekeken te hebben, en waarom niet. Het decor staat ‘m goed.

Bicep
Atlas

Even zorgeloos dansen? Bicep is terug, met hun kenmerkende melodieuze technogeluid. We zien de Bravo alweer volstromen, als het er nog van komt deze zomer.

Damien Rice
Chandelier

Niet te vroeg juichen, het lijkt een one-off, deze cover van het gelijknamige liedje van Sia uit 2014. Maar het is wel een mooie uitvoering, helemaal uitgekleed tot de piano-aanslagen naechoën in de lege studio, waar ook nog wat verdwaalde orkestflarden rondzingen. En Damiens fluisterstem natuurlijk. Het is afkomstig van Songs For Australia, een benefietalbum voor die vórige ramp die het zuidelijke continent teisterde.

Muzz
Broken Tambourine

Paul Banks kan niet stilzitten. Muzz is alweer zijn zoveelste side project naast Interpol, ditmaal met Matt Barrick (The Walkmen, Fleet Foxes) en multi-instrumentalist en producer Josh Kaufman.  Ze dropten afgelopen weken twee liedjes: Bad Feeling en nu Broken Tambourine. Het is stemmige kamerpop met piano en blazerssectie, voor een miezerige zondagmiddag, zonder voetbal.

Dirty Projectors
Search For Life

Mooi folky liedje van een nieuwe EP. Maar check vooral even Dave Longstreth’s  cover van Isolation van John Lennon’s Plastic Ono Band, waarvan de opbrengst naar het COVID-19 Relief Fund van The Recording Academy en MusiCares gaat.

Squid
Sludge

Hun eerste single voor Warp. Ik moet het nog zien met Squid. Sludge is meer sound dan liedje, en die sound ken je op gegeven moment wel. Ik ben er nu eigenlijk al klaar mee. Misschien een paar van die toeteraars inwisselen voor een echte songwriter, heren?

Major Lazer feat. Marcus Mumford
Lay Your Hand On Me

Kotszak bij de hand? Probeer dan deze samenwerking tussen Major Lazer en Marcus Mumford eens. En zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb.

The Chats
Drunk N Disorderly

Yes, het is weekend, ik zet de computer uit en trek een bier open. Nou ja, ik laat de computer aanstaan om het debuut van The Chats te streamen en ik trek een bier open. High Risk Behaviour heet ie, en er staan veertien lompe, boertige, rechttoe-rechtaan punksongs op zoals ze alleen nog in Australië gemaakt worden. Zo drunk n disorderly denderde het niet meer sinds de Cosmic Psychos. Een glorieuze ode aan alle lost causes die hun godverdomse dagen doelloos slijten op deze godverdomse bol. Proost!

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
Pinkpop kondigt nog eens 17 nieuwe namen aan
nieuwe namen

Pinkpop kondigt nog eens 17 nieuwe namen aan

Onder andere Warpaint, The Haunted Youth en Tom Odell komen naar Landgraaf. Eerder werden P!NK, Robbie Williams en RHCP al ...
Gigi's Recovery
album
The Murder Capital

Gigi’s Recovery

‘Strange feeling I’m dealing with / I can’t admit it, I lose my… grip.’ Het ultrakorte Existence is de aftrap ...

14 tracks voor deze week: Bob Dylan, Run The Jewels, Damien Rice e.a. (tips) | OOR