concert

21 Savage komt net te kort tijdens zijn eerste show in Nederland

21, can you do something for me? Ja, naar Nederland komen. Fans hebben er lang op moeten wachten, maar deze 21 november, om 21.21 uur, is 21 Savage toch echt begonnen aan opener Runnin’. Na jaren van paspoortperikelen in de Verenigde Staten is de rapper met meer features dan solo-hits eindelijk de Atlantische Oceaan overgestoken. En daar, in de AFAS Live, toont hij aan waarom hij vooral bekend is van zijn samenwerkingen.

Fotografie Julia Huikeshoven

Shéyaa Bin Abraham-Joseph werd in 1992 geboren in Londen en verhuisde op zijn zevende met zijn moeder naar het Amerikaanse Atlanta, een broeiplaats voor hiphopkanonnen waar onder andere de roots van Playboi Carti, Lil Yachty, Future en Gunna liggen. Dit alles werd pas in 2019 bekend, toen ’21’ werd opgepakt omdat hij al sinds 2006 illegaal in de VS zou verblijven. Daardoor durfde 21 Amerika niet uit, uit angst om er niet meer binnen gelaten te worden. Dus zette hij nog nooit voet op het Europese vasteland.

Tot begin oktober. De rapper verzorgde het voorprogramma bij Drake’s Noord-Amerikaanse tour, maar was om bovenstaande redenen afwezig bij de Canadese shows. Maar in Vancouver stond hij daar toch ineens op het podium. Wat bleek: zoals Drake al bekendmaakte in zijn song 8AM In Charlotte had 21 zijn green card ontvangen, het bewijs van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd in Amerika. Niet veel later werd een Europese tour aangekondigd, die razendsnel was uitverkocht.

Of die ramvolle AFAS Live krijgt waar het voor komt, kun je betwisten. 21 is een featurekanon en stond al op albums van Drake, J. Cole en Travis Scott. Solo is het allemaal wat minder en dat blijkt ook live: al z’n features komen harder aan. Zijn laatste solo-album dateert ook alweer van 2018. Daarna maakte hij nog albums met Metro Boomin (Savage Mode en Savage Mode II) en Drake (Her Loss). En dat komt vandaag allemaal voorbij: 21 ramt er 33 nummers doorheen in ruim een uur.

Toch voelt het nooit gehaast. De geboren Brit is gefocust, rapt vlijmscherp en mist bijna geen line. Maar het publiek, dat 21 grotendeels voor het eerst zal zien vandaag, krijgt hij niet echt mee. Moshpits zijn er nauwelijks, er wordt vooral geduwd. Vooraan is gesandwicht worden daardoor eerder regel dan uitzondering, een stuk of tien mensen moeten er door de security worden uitgehengeld omdat ze het niet meer aan kunnen. Het doet denken aan de levensgevaarlijk epische shows die Travis Scott in 2017 en 2019 gaf op WOO HAH!.

Daar komt deze solide show verder overigens niet bij in de buurt. Productioneel valt het tegen, helemaal als je bedenkt dat een kaartje 70 euro kostte. 21 staat moederziel alleen op het grote AFAS-podium, met achter hem niets minder dan een groot wit doek dat gebruikt wordt om projecties op te tonen. Eigenlijk het enige spannende zijn de outfitswitches na Red Opps en Creepin’, waarna hij à la Future op WOO HAH! vorig jaar weer met een lift naar boven komt.

Maar goed, 21 is er ook de persoon niet naar om de trukendoos open te gooien. En in een week waarin stadgenoten Carti en Yachty allebei hun Nederlandse shows cancelden, mag je ook gewoon al blij zijn dat ie er überhaupt is. 21 begon in 2013 met rappen nadat zijn beste vriend werd vermoord tijdens een overval. 21 overleefde de aanslag, maar je hoort de gebeurtenis nog altijd terug in zijn teksten. Zijn verleden als drugsdealer, het leven op de straat; 21 neemt ons erin mee.

In 2016 brak hij door toen hij onderdeel was van de beste freshman classes aller tijden, samen met onder andere Lil Uzi Vert en Kodak Black. Inmiddels is 21 Savage een grote meneer. In 2020 won hij samen met J. Cole een Grammy voor de beste rapsong van het jaar met A Lot, in februari kan hij een Grammy winnen voor beste rapalbum met Her Loss, zijn samenwerkingsalbum met Drake, en wederom beste rapsong met Rich Flex, de viral TikTok-hit van datzelfde album die vanavond een perfecte afsluiter blijkt. Inderdaad, wederom ook allemaal samenwerkingen. Want ook zijn AFAS-show bewijst: 21 is een uitstekende performer, maar komt in z’n eentje gewoon net te kort.

Gezien: 21 november 2023 in AFAS Live, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

IDLES, Air, Douwe Bob, Het Zesde Metaal, The Waterboys, Meltheads, Porcelain id, The Bony King Of Nowhere, Craig Leon, Blackbird en meer ...
Loss Of Life
album
MGMT

Loss Of Life

Het zit de heren van MGMT niet mee. Nadat de band in één klap wereldberoemd werd met debuutalbum Oracular Spectacular, ...
Daniel
album
Real Estate

Daniel

De woorden ‘zomers’ en ‘weemoedig’ schieten als eerste te binnen als het gaat over Real Estate. Het vijftal heeft aan ...

21 Savage komt net te kort tijdens zijn eerste show in Nederland (concert) | OOR